| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Бъдещето на радиотехниката  (Прочетена 9531 пъти)

0 Потреб. и 4 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен GRIDLIC

• Квантов генератор
  • Публикации: 801
  • Населено място: София
Re: Бъдещето на радиотехниката
« Отговор #45 -: 20 Декември, 2018, 16:46:48 »
Уважаеми колега не е среща с Бралт. Той имаше ателие в центъра на София на петте кюшета зад църквата. Имаше малка табела на която пишеше радиопоправки Бралт. Имаше и клиенти, носеха му предимно лампови радио-апарати. Работеше на пределна възраст чак до средата на 90те. Точно тогава тръгнаха частните радиостанции на УКВ и той слагаше приставки на селените които бяха източен стандарт, с един транзистор беше приставката. В Интернет има цялата му автобиография написана от сина му. Точно както пише той беше научил транзисторите на пределна възраст. За избиването на старите радиотехници от комунистите съм имал предвид неговия брат който е убит в лагер. А за унищожаването на документацията от старите фабрики има информация в списание "наука и техника" ако го намеря ще го снимам.
« Последна редакция: 20 Декември, 2018, 16:52:33 от GRIDLIC »
Енергията на кванта е равна на вибрацията по константата на Планк.

Неактивен GRIDLIC

• Квантов генератор
  • Публикации: 801
Енергията на кванта е равна на вибрацията по константата на Планк.

Неактивен sawow

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 39
« Отговор #47 -: 20 Декември, 2018, 20:40:38 »
Г-н GRIDLIC, никакво, ама никакво желание нямам да споря с Вас, дори да разговарям с Вас и такива като Вас, но съм принуден да Ви отговоря отново и по-конкретно ;
Запомнете добре, в България между 9.9.1944 г. и 10.11.1989 г., тоест по времето на социализма (не само в България, комунизъм няма никъде и никога в Европа) в така наречените "лагери" властта е затваряла:
ЦЕНЗУРИРАНО, ПОРАДИ ЯВНИ ЛЪЖИ
ЛИЧНО ОТ МЕН, ГАБРИЕЛ РАДЕВ, СОБСТВЕНИК НА ТОЗИ САЙТ!!!!!!!!!!!!!!

Мога да направя КОМПРОМИС от съжаления, НО!!!!!!! КОГАТО се говорят ЯВНИ лъжи, АЗ!!!! НЯМА ДА ПЛАЩАМ за тях СЪРВЪРНО ВРЕМЕ, нито да пиша ПОКАЗАНИЯ в ПРОКУРАТУРАТА, щото някой - пренаписва ИСТОРИЯТА.
и ДРУГАРЮ САВОВ, достатъчно ТОРМОЗ и КОМПРОМИСИ направихме заради ВАС.
ЩЕ да ВИ замоля, бъдете КОРЕКТЕН и СПАЗВАЙТЕ ПРАВИЛАТА
И ще ви ДАРЯ С любимата фраза, на любимият ми Йосиф Висарионивич Джугашвили:
"Есть человек есть проблема, нет человека нет проблемы"
Сам си решавайте занапред, дали искате да сте част от ФОРУМА или НЕ
Весели празници и бъдете УСМИХНАТ, с УСМИХНАТИ приятели.
« Последна редакция: 21 Декември, 2018, 00:06:03 от Gabo »

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #48 -: 20 Декември, 2018, 20:52:41 »
sawow, желаеш ли да си коригираш сам последното мнение според правилника, или желаеш да ревеш на админите колко си стар и как няма с кой да си говориш- отново?

Давам ти избор тука, да не си помислиш, че ти е минал номера  :D

С мнението си обиждаш мен и семейстовото ми. Пазя си още  от "Народния съд"-дето казваш, че не е съществувал, присъдата на дядо ми... Радио- Инженер а не "Криминален Престъпник"-както ги наричаш.

Но няма да я публикувам, такива като теб не заслужават да видят истината.

Та в случая вървиш срещу закона на РБ обижданите от тебе на"криминални престъпници" хора са  Реабилитирани от българския съд !!!,  и срещу общите правила на форума.

« Последна редакция: 20 Декември, 2018, 21:11:00 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • LZ1SWE
« Отговор #49 -: 21 Декември, 2018, 11:01:20 »
Ех бре, българино...
Но по темата, бъдещето на радиотехниката е в децата. И докато в моето детство все още имах много начини да се сблъскам с това хоби, сега са малко. В днешната претовареност с до 99% излишна всекиму информация е много трудно за едно дете да намери интереса си, хобито си. Напротив, всичко е изковано с едничката цел да разпилее детското съзнание, да не му позволи да се фокусира върху нещо, да не му даде време да се наслади на нищо конкретно, да го опознае и обикне. Сега се възпитава съзнание за еднократна употреба. Но пък, за щастие, не винаги работи и има много деца които проявяват интерес. Лошото към момента е, че тази разпиляност вече навлезе във второ поколение, че и към трето върви, което прави много от родителите безполезни в тази насока. Но ето, че всяка монета има две страни. Ако едно дете е любознателно, а родителите му безхаберни и прости, шансът да се извъди от него един млад изследовател е немалък.
Моя опит с курса показа, че освен да бъде открито и подкрепено едно умно и любознателно дете, е необходимо да му се помогне да превъзмогне консуматорския порив в техниката, който обикновенно се проявява под формата на живо убеждение, че най-добрия начин да навлезеш в електрониката е Ардуино. Този абсурд владее цяла прослойка млади начинаещи, за които да навържеш за компа една черна кутийка и да ѝ заповядаш да светне един светодиод е необходимо и достатъчно условие да си успешен в хобито електроника. Но това се лекува.
По-мъчно се лекува посредственността, разпиляността, неорганизираността, липсата на воля и последователност. Но да кажем, че това са лични качества, които се възпитават при достатъчно желание и осъзнаване на нуждата от тях и тяхната огромна стойност за индивида.
Когато ме занавиваха да почна курса, тъкмо се бях стоварил на един такъв Ардуиновден, който с огромно удоволствие съсипах. Казах им, че ако някой от тях ми тоговори на един прост въпрос ще ги оставя на мира - За какво служат неутроните в атома? Е, сетете се какво стана...
Тъй че знанието е тук, пазим го ревностно, ще го опази и предадем. И няма да позволим да бъде погубено в помийния потоп, в който с изкривени до неузнаваемост гротескни усмивки се къпят младенците.
И ще допълня Габо с цитат от записките на конструктора на самолети Яковлев от един ужасно напрегнат ден през 1941 година в Ставката, в който Сталин му казва:
"Расстерялись? Вы не имеете право! Когда глаза навеки закроем, тогда будем отдыхать!"
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен muneson

• Квантов електрон
  • Публикации: 104
  • Населено място: софия
« Отговор #50 -: 21 Декември, 2018, 12:21:10 »
Изглежда че днешното "разбиране в електрониката" се свежда до простото използване на "библиотеки", сиреч в умението за използване на готови подпрограми.  Това си е 90 процента "cut and paste", т.е. един вид преписване. Та защо трябва бъдещите инженери да знаят нещо повече от това? Защо са им познания за реалната физика и електротехника само да им мъти понятията за електрониката? Всичко вече се цифровизира и няма място за реалните аналогови неща. Това са модните тенденции, които светът следва вече няколко десетилетия и които всъщност водят до застой и тъпчене на едно място. Каква е разликата между Windows 3.10 и 10? Все си е тая, а иначе все по-тромава и бъгава, щото библиотечните подпрограми са ръгани с лопати. На такива писачи на програми им викат "драскачи", всъщност са си преписвачи стотици пъти последователно. На това някой му викат "прогрес"!
"Товарете портокалите в бурета!...", О.Б. от О., с.н.т.п.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #51 -: 21 Декември, 2018, 12:42:37 »
Това изобщо не е вярно! У нас може и да е така, но реално трябва да се знае, че всичката техника реално е аналогова. Дори цифровата! Все някой проектира тези неща. Това и много от студентите в ТУ не го разбират - казват, ами по-умни от нас са го измислили, или защо трябва да го правим, като то вече е направено. Изпускат от внимание факта че именно ТЕ са тези които трябва да правят тези неща, а не само да ги използват на готово. Та така, вярно е, с навлизането на цифровата техника все по-дълбоко, се получава малко увеличаване на нивото на абстракция и малко еднотипен става хардуера, но не значи че някой не го проектира.

Мисля си само, дали е престъпление споделянето на лично мнение, дори то да противоречи на реалните факти? Ако няма пряка лична обида към някой член, означава ли това, че алтернативна гледна точка няма право да бъде изразена? Все пак не съм чел мнението на Савов преди редакцията, та не знам какво е пишело вътре но ми е малко странно така. Дали не е по-правилно, в случай че не е по правилата да се премахне цялото, така остава неприятен вкус някак си.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #52 -: 21 Декември, 2018, 13:46:25 »
Винаги когато се намесва политиката е така. Нека говорим за радиотехниката и оставим политиката. Мисля отдавна всичко е измислено. И задачата на новите конструктори е наистина да компилират изделията от готови модули. Защо трябва наново да се конструира един захранващ блок например. Просто се ползва готова схема, преизчислена към съответните изисквания. Така е и с чиповете, компилират се от вече съществуващи модули. Затова и софтуера е лесно заменяне и универсален. Днешната техника няма нужда от скъпи изделия. Да разбира се, че се разработват и нови неща. Но не са толкова много. Така мисля.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен muneson

• Квантов електрон
« Отговор #53 -: 21 Декември, 2018, 13:51:51 »
Че какво аналогово има в един микроконтролер освен DAC-a и ADC-то и то ако въобще ги има? При това самото проектиране на микроконтрлерите е същото като при програмите - копи енд пейст! Как мислиш например пиковете ще са хиляди разновидности, атмелите десетки и т.н.? Въобще преливане от пусто в празно десетки години - развитие и прогрес!
Да, ама не, както обичаше да казва един известен български журналист.

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • LZ1SWE
« Отговор #54 -: 21 Декември, 2018, 14:06:40 »
Хех, не виждам какво наготово има в един модул на Трако захранващ, който разглобихме миналата седмица от огромно любопитство. Честота на превключване 3.8МХц, планарен трансформатор в 5-слойна платка, навивките са в платката, ядрото се затваря през отвори в нея. Ядрото е без междина, а с разпределена такава със запресовани изолационни частици в керамиката, т-нар RTMSS Hi-Flux материали, чрез които се получават удивително високи нива на коерцитива за насищане. Платката е от някакъв вид пласто-керамика, хем еластична, хем с добри изолационни и магнитни свойства, особенно в лепиплния слой между пистите за навивките на трафа и платката. Някакъв АСИК чип за управлението, нищо стандартно доста комплексна схема. Изходни филтри - активни (чрез стабилизатор, който работи начорчик - не стабилизира изхода спрямо земя, както например 7805 или лм317, а стабилизира изхода спрямо входа, т.е. потиска измененията на изхода спрямо тези на входа, т.е. филтрира) за НЧ съставни, пасивно ЛЦ звено за високите - на изхода пълна тишина, Екранирана кутийка от магнезиева сплав, Галий Арсенид ключови транзистори в пълен мост, т.е. 4-квадрантна схема (може да отдава и да поема ток). 210 ватово ДЦ/ДЦ поръчково за специална индустрия, от 48 на 12 и на 5. КПД 98.6% при пълен товар, 95 грама.
Не бих казал, че такъв продукт е съществувал до преди няколко години, най-много 2-3.
В това чудо има силова електроника, радиотехника, аналогова и цифрова техника, страшно нещо. И скъпо, разбира се.
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #55 -: 21 Декември, 2018, 15:20:19 »
Да, прекрасен пример че се правят нови разработки. Такива се правят постоянно, и всеки ден излиза по нещо. Нещата са много далеч от копи и пейст. А в отговор на muneson какво е аналоговото в един микропроцесор - ВСИЧКО! На практика всички цифрови схеми са аналогови в своята природа. Да вземем за пример един стандартен CMOS инвертор. Това е една противотактна аналогова схема с два комплементарни MOS транзистора. В статичен режим единия е запушен а другия е отпушен, но по време на превключване минават през активен режим, когато и двата провеждат ток. Пример за верността на това твърдение - с високоомен резистор свързан между входа и изхода на въпросния инвертор, той се вкарва в активен режим, с постояннотоково ниво по средата на характеристиката, тогава той служи като усилвател на напрежение, и на базата на това решение почиват 90% от кварцовите осцилатори които се правят.
Същите твърдения важат на 100% и за останалите логически елементи и схеми, независимо дали по CMOS, TTL, ECL или друга технология. Те са в състава и на микроконтролерите и процесорите. Единственото нещо което е прието, е логическото ниво за 1 и 0 и това, че има диапазон от стойности за всяко от тях, в който диапазон винаги се приема като такова нивото. Това обаче, не изключва наличието на времезакъснения които оказват ключово влияние в работата на цифровите схеми, особено при асинхронните схеми, тези времезакъснения оказват ключова роля за работата на схемите. Във времевата област цифровите схеми на елементно ниво са чисто аналогови и проектирането им винаги е на аналогово ниво. А аз не, че искам да похваля правенето на всичко цифрово, даже напротив, но що се касае за ниска цена и практичност, определено цифровия подход е без еквивалент в момента.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен chav_chav

• Квантов генератор
  • Публикации: 630
« Отговор #56 -: 21 Декември, 2018, 15:40:31 »
Тя природата си знае работата.Създава определени проценти радиоинженери,магьосници,джендъри ,музиканти и т.н..На времето майка ми/бог да я прости / ме заведе до магазина да ми купува акордеон,защото Светла /бог да я прости/ много хубаво свирела на акордеон на жените в ОФ клуба.След първата година на ходене на уроци по акордеон в ДНА ,учителката извика баща ми и го помолила да не ме мъчат повече.Акордеонист няма да стане от мене.След това като изгорих домашното радио АРЗ-53 в 7клас разбрах какво обичам да правя.Историята има продължение ама друг път.

Неактивен muneson

• Квантов електрон
« Отговор #57 -: 21 Декември, 2018, 16:36:19 »
To такива нови разработки със сигурност са под 0,0001 процента от всички разработки.
На по-креативните инженери отдавна им е писнало да се занимават с "копи енд пейст" "творчеството". То наистина иска по-друг подход към нещата, и на някои това наистина им се отдава. Компаниите искат точно такива инженери и съответно така се променя и учебната програма в училищата и университетите. Това, че така никакво реално ново постижение не може да се получи съвсем не интересува съответните компании - печалбата е това, което определя пътя.

А иначе, ориго, всички обикновени цифрови TTL, ECL, AC, ACT, серия 4000 и прочие схеми работят в цифров режим не защото транзисторите им са аналогови, а просто защото липсва отрицателната обратна връзка между входа и изхода.  Сиреч, ВСЕКИ транзистор без ООВ си едно цифрово ключе и нищо повече!

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
« Отговор #58 -: 21 Декември, 2018, 16:52:33 »
Спора  отново се измести и стана интересен. Май забравяме че Природата си е аналогова. Нито живата, нито мъртвата се подчиняват на еденици и нули! Макар че имаме еврокомисар по дигитализацията, едвали ще станем дигитални!  :D
И да отбележа че цифровата техника, само обслужва аналоговата и се стреми да я достигне. Вземете едно честотно управление, със всичките сложни преобразувания накрая се получава синосуида към намотките на двигателя!
Ами при телевизорите и мониторите? Идеален образ ще има, при безкрайно много пиксели, т.е. когато стане аналогов...

Неактивен emanuilis

• Квантов електрон
  • Публикации: 150
  • Населено място: гр. София
  • LZ1EMS
« Отговор #59 -: 21 Декември, 2018, 21:29:59 »
Моля „запознатите“ да ме извинят. Рискувам да разваля житейските представи на мн. хора, но... „природата“ е... цифрова.

Цялата информация в нервната система на живите организми се предава по модела 0 (нула) и 1 (единица).

Следването на този утвърден в еволюцията принцип само може да ускори развитието на технологиите.

„Периферните устройства“ са аналогови, дотам...
"I see the sadness in your eyes My life was undisguised..."

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |