| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Бъдещето на радиотехниката  (Прочетена 9534 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен GRIDLIC

• Квантов генератор
  • Публикации: 801
  • Населено място: София
Re: Бъдещето на радиотехниката
« Отговор #30 -: 19 Декември, 2018, 01:39:38 »
Тези неща са преживяни вече веднъж. След 9 септември 1944г. при установяването на работническо-селската власт на всички стари радиотехници е прекратена дейността. В края на 80те. имах шанса да се запозная лично с един от братята "Бралт" той ми показа снимка от 30те. На която имаше стар Форд с надписи "Фабрика за производство на радиоапарати" "Продажба на резервни части лампи трансформатори и др" Комунистите избиват почти цялата интелигенция, инженери и др. от преди девети септември, включително хора завършили в чужбина, след това изпитват остра нужда от специалисти за новостроящите се заводи и създават така наречените "Работнически факултети" Там хората от селата ставаха инженери, но повечето от тях ставаха партийни функционери, а дипломите са буквално подарявани в началото. Последното го казвам от опит защото съм работил съвместно с такъв "Инженер" Едва след 70те. Бяха създадени добри инженери които работеха в съответните институти. При създаването на новата власт комунистите влизат в старите фабрики от преди девети септември и изгарят на клади цялата документация на радиоприемниците на тези малки работилници и фабрики. По късно в литературата е описано че от документацията от преди девети септември не е останало почти нищо. 
« Последна редакция: 19 Декември, 2018, 02:00:18 от GRIDLIC »
Енергията на кванта е равна на вибрацията по константата на Планк.

Неактивен GRIDLIC

• Квантов генератор
  • Публикации: 801
« Отговор #31 -: 19 Декември, 2018, 03:10:20 »
Списък на радиотехници и фабрики прекратили дейността си след девети септември 1944г. 1. „Родно радио” – Г. Георгиев - гр.София, ул.Царица Йоана №34. - марката Адмирал
2. „Клинзор”
3. „ИРА” – Д. Крепиев – марката Ирафон
4.„АЛМА” – Ал. Манов – гр.София
5. „Бралт” – Сава Алтимирски - гр. Русе. Основана 1938г.
6. „Електрон“ - инж. Светозар Пренеров - гр. Бургас. Основана 1925г. - марката Универсал
7. „Тулан” – инж. Светозар Пренеров - гр. Бургас. Основана 1927г.
8. „Пиловски” - гр. Габрово
9. „Бекоп” – инж. Никола Белопитов - гр. София. Основана 1938г.
10. „Вево радио” – гр.София, ул. Леге №13. Основана 1927г.
11.„Арена радио”
12.„Херц радио”
13.„Радио вести” ООД– гр. София, ул. Дондуков №37 – марката Силвания
14.„Mideast”
15."Радиочасти" - Н. Джебаров – гр.София, ул.Аксаков №5, по-късно на ул.Мария Луиза №63
16. радио лаборатория „Славия” - Сава Маринов Савов – гр. Русе, ул. Тулча №12
17. радио ателие „Маркони”
18. „Електрон” АД – гр.София, ул. Мария Луиза №61 по-късно на №63
19. радио лаборатория „Херц” – гр.София, ул.Мария Луиза №69
20. „Първа българска фабрика за електрически машини и апарати” – Основана вероятно 1927г.
21. „Първо българско радио ателие Електрон” – Г. и Б. Вълкови – гр.София, ул. Александър І №12. Основана 1925г.
22. Радио лаборатория на списание „Български радиолюбител” гр.София, ул.Мария Луиза №63. Предлага радиоапарати от 1936г.
23. „Български капрони” – Казанлък – 1934г.
Енергията на кванта е равна на вибрацията по константата на Планк.

Неактивен soton

• Квантов електрон
  • Публикации: 398
« Отговор #32 -: 19 Декември, 2018, 08:28:20 »
Създадох тази тема с тайната надежда че ще видя някое друго мнение освен безкрайното вайкане характерно за нацията ни напоследък.Уви...
0878640251

близо до София

Неактивен pansim

• Квантов генератор
  • Публикации: 634
  • Населено място: Сандански
« Отговор #33 -: 19 Декември, 2018, 09:16:26 »
soton - Няма безкрайно вайкане, всичко това което пишем и четем са факти. Дали ти ще ги възприемеш като "вайкане" си е личен въпрос, и това не променя нищо.
Ето ти още един факт /или вайкане/ - син на мой приятел завърши в Англия. Момчето се прибра в България с надежда да работи тук. Явява се на "конкурс" /не са случайни кавичките/ и с мъка установява че конкурса е за да се нареди някой свой човек. Една седмица е бил мълчалив, затворен в себе си. Баща му казва че даже се е разтревожил.
И какво се случва - въпросното момче в момента работи по специалността си в Чехия за Американска фирма.
Честито за още един добър специалист напуснал Родината!

ПП - вайкането се разрешава...
« Последна редакция: 19 Декември, 2018, 09:22:39 от pansim »
http://iza99.com/
Българска заваръчна техника с 5 години гаранция
Ремонт на заваръчно оборудване - 0887607722

Неактивен muneson

• Квантов електрон
  • Публикации: 104
  • Населено място: софия
« Отговор #34 -: 19 Декември, 2018, 09:47:28 »
От миналата година  в Техническия Университет, специалност Компютърни Науки и Технологии, не изучават физика!!!
Ами то цялата физика като наука са я забатачили в трета глуха - от 50 години най-изтъкнатите физици "изучават" десетки хиляди малки частици получавани от разпада на по-големите, получени при съответните ускорения и сблъсъци в края на ускорителя. За това пишат стотици хиляди страници, щото параметрите им се оказват безкрайни, ама то няма как да е иначе, щото нещата известно още от де Бройл добиват от квантов чисто вълнов характер, т.е. искат аналогово описание чрез фрмули. Точно такива каквито са в електротехниката или класическата физика. Ама декартовият начин на мислене си казва своето и отдавна вече съвсем определено е стигнал до своите крайни ограничения. Какво да се прави - традиция или просто физическа инерция!
"Товарете портокалите в бурета!...", О.Б. от О., с.н.т.п.

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
  • Публикации: 510
  • Населено място: Пазарджик
« Отговор #35 -: 19 Декември, 2018, 11:10:03 »
По обява за работа един кандидат заяви: "Завършил съм специалност "Радио и телевизия", но нищо не разбирам от радио и телевизионна техника и затова изкарах курсове за електротехник."
След кратък разговор се установи, че нищо не разбира и от електротехника.
Как стават тези завършвания на техникуми и курсове ?

Мой познат е радио и телевизионен техник с 50 годишен стаж и никога не е оставал без работа.
Понякога му се налага да ползва помощник за да обслужи по-бързо клиентите си.
От всичките пет сервизи около него само един прекрати дейността си.
Това е сегашното положение. За бъдещето на радиотехниката да се изказват по-компетентните ! :drinks:

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
  • Публикации: 510
  • Населено място: Пазарджик
« Отговор #36 -: 19 Декември, 2018, 11:12:46 »
.

Неактивен emanuilis

• Квантов електрон
  • Публикации: 150
  • Населено място: гр. София
  • LZ1EMS
Re:
« Отговор #37 -: 19 Декември, 2018, 19:21:37 »
От всичките пет сервизА около него само един прекрати дейността си.

Да поговорим отново, след няколко години?

Лично аз завърших специалност „радиотехника и телевизия“, в средното училище.

Избрах си я сам. Още в основното се занимавах любителски с това, бях и републикански първенец на ТНТМ.

Конструирах и ремонтирах всичко. Завърших с отличие, като на шега.

Много от съучениците ми не знаеха изобщо защо учат това. Аз го правех за удоволствие, защото бях добър и ми беше интересно.

Когато завърших отидох да работя за кратко по специалността. Там започнах заедно с един млад инженер, завършил „телекомуникации“ в университета. Потресох се, той гледаше апаратурата като „полезно изкопаемо“, за диагностиката и отремонтирането й - предпочитам да ви спестя описанието на възможностите му.

Замислих се, гледайки него, трябва ли да вложа още 5 години от живота си в Университета?!

Появиха се мисли за смисъла от всичко това, на самия живот вкл.

Реших импулсивно да уча медицина. Започнах да се подготвям интензивно. За 5 месеца „зубрене“ успях да се класирам на 7-мо място от 15 момчета, общо. Бройката на приема беше изключително занижена. Целият първи курс бяхме едва 30 души. Постепенно се добавиха „парашутисти“, започнали обучението си в чужбина. Накрая станахме 80, общо...

В семейството ми няма лекари. Преборих се, в момента съм неврохирург в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“-гр. София. Имам мн. свои пациенти, развивам научната си дейност, като в тази насока радиоелектрониката САМО ми помага.

Мисля, че съм признат в световен мащаб, канят ме за лектор на международни научни събития. Обучавам младите колеги с удоволствие. Въведените рационализации вероятно ще бъдат обогатени от хората след мен.

Радиоелектрониката САМО ми е помагала, отново. Сръчността и мисленето, които имам от нея. Търсенето на решения, обогатяването. Миниатюрни кортикални стимулатори, термографска диагностика, интраоперативна флуоресценция при мозъчни тумори...

Вчера получих отговор от Германия, признали са поредната ни рационализация - официално ще види „бял свят“ пред световната неврохирургична общност през 2019 г. Преди това имахме признание от Швейцария, вече се цитира и прилага от мн. други колеги - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5436014/

Защо пиша всичко това. Причината е, че когато завърших средното си образование прецених, усетих... бъдещето. Сам.

Надявам се и моите деца да имат същото проникновение, когато им дойде времето.

Весели празници на ВСИЧКИ!  :good:

« Последна редакция: 19 Декември, 2018, 19:33:47 от emanuilis »
"I see the sadness in your eyes My life was undisguised..."

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • LZ1SWE
« Отговор #38 -: 19 Декември, 2018, 21:35:39 »
Напълно съм съгласен с теб!
Моя курс роди 3-ма нови любителя на електроника, от които единия вече е лицензиран радиолюбител. Не можем да обсъждаме радиотехниката кто продукт, с бъдеще или без бъдеще... Това е наука, хоби, толкова много. Ще я има. Истинските неща никога не си отиват.
 :drinks:
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1130
« Отговор #39 -: 19 Декември, 2018, 23:52:19 »
Значи Българскто висше образование не е много голяма пречка за развитие на способните  хора :bravo:

Неактивен soton

• Квантов електрон
  • Публикации: 398
« Отговор #40 -: 20 Декември, 2018, 00:45:02 »
  Даже африканците,дето си мислехме че още ходят по дърветата се бунтуват за по добро бъдеще,а ние дето сме били уж много интелигентни се вайкаме и се молим някой да дойде да ни оправи.
  Е...някой си отиват!
  Все пак има надежда - чух че един човек се бил върнал от чужбина;там не му харесвало понеже не може да прави каквото си иска и даже го карали да работи - преставяте ли си!
0878640251

близо до София

Неактивен pansim

• Квантов генератор
  • Публикации: 634
  • Населено място: Сандански
« Отговор #41 -: 20 Декември, 2018, 11:55:41 »
emanuilis -  :bravo:

http://iza99.com/
Българска заваръчна техника с 5 години гаранция
Ремонт на заваръчно оборудване - 0887607722

Неактивен sawow

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 39
« Отговор #42 -: 20 Декември, 2018, 14:04:30 »
Радиотехниката като наука в наши дни си съществува и се развива в световен мащаб, но не и в Моята Поробена Родина - България. Развитието и изучаването на Науката "Радиотехника" в България беше прекратено на 10 ноември 1989 година. Бяха унищожени всички средни технически училища, а във висшите технически   (в София и Варна) обучението по Радиотехника има само символичен характер, като почти всички предмети с практическа стойност не се изучават и така наречените бакалаври и магистри излизат от там по неграмотни - радиотехнически, отколкото са влезли, загубили пет или шест години от младостта си. В наши дни, дните на тотална колонизация на бившите социалистически държави, добро "радиотехническо" образование в Европа младите хора мога да получат в Полша, Чехия и на трето място, с известни съмнения - в Германия. Колкото за невероятните измислици, писани по-горе от наш "колега" за закриването на "Българските фабрики за радиоапарати", изгарянето на техническата им документация, избиването на висшите Български инженери, производители на радиоапарати и т.н. от "българските комунисти", мога да кажа следното :
  Подобни хипотези не си позволяват да изказват дори и най-големите антикомунисти Александър Йорданов и Иво Инджев. Това писание на "колегата" надминава дори границите на фантазията за страшното комунистическо робство в жълтата преса. Също така бях смаян и от срещата му с г-н Бралт. По този повод си спомних и една моя среща  - по пътеките на Витоша, бях сам и се срещнах с тогавашния американски президент Джон Кенеди. Който иска да вярва. Аз му вярвам за "Бралт".
   Роден съм 1942 година в София, в Домът от аватара ми. Помня се от 4 годишна възраст. Израснал съм в руините на стара София. Градът София беше превърната на лунен пейзаж от нашите поробители английски и американски ционисти. Дупките от 250  и 500 килограмовите бомби имаха коничен характер с диаметър около 8 до 10 метра и дълбочина поне 4 -5 метра. Такава бомбена дупка стоя срещу нашата къща няколко години и ние, децата от махалата си играехме в нея на най различни игри. С такива дупки беше осеян целия наш "македонски" квартал. Над 80 % от македонските кюмезарници бяха издухани. Хора при нас загинаха малко, защото повечето се бяхме евакуирали по Софийските села и в дефилето.  Злобата на маймуносите за избитите 60 000 англофренски военни от Плевенската дивизия на Генерал Вазов при Добро Поле и Дойран през есента на 1916 година няма граници и през 1944 и сега, в наши дни. В този апокалипсис през 1943 -1944 година, освен хилядите Софиянци, освен цялата София, загина и беше издухана от улиците на Стара София и цялата (без никакви изключения) Българска Радиопромишленост, находяща се в София, в центъра, а и наоколо София (бомбардираха летищата около София и техните работилници), състояща се от най-долнопробни работилнички и магазини, главно в центъра на София, (който беше тотално унищожен) и в които мераклии българи закупувайки главно от Германия части, сглобяваха кога добре, кога по-зле примитивни на вид и действие радиоапарати, които продаваха на до пет-шест пъти по-ниски цени от германските. А след Освобождението (9.9.1944 г.) Радиотехниката наистина започна своя апогей. Беше построен завод Ворошилов и военния завод до него "Сигнал", които осигуриха работа, житейски просперитет и техническо грамотност на десетки хиляди Софиянци. До него и до ден днешен стърчи завзет от мутрите "Института по Радио-електроника". Нашите поробители с булдозери изравниха не само централната сграда на двата завода, но и целия терен наоколо, разчитайки, че Българинът никога вече няма да си спомня какъв е бил и как е живял.
Днес стремежът на няколко относително млади хора (един от тях е Антончо Оруш), разбрали, недоразбрали, прочели, недочели изразходват огромни усилия да убедят главно себе си, а и може би някой други, че видите ли, в България преди "девети" имало "Радиопромишленост". Бедни ми Антончо, представа нямаш какви глупости са това. Да се прави от мухата слон е стара и прастара дейност. Не желая да се хваля, но по тези въпроси, Българската Радиотехническа Промишленост преди девети и доста след него, съм засега най- добре осведомен на български терен. Не е голяма тайна около моята фамилия, но мой чичо беше един от тези "производители" на Радиоапарати. Завършил електрическа специалност в Мюнхен някъде около 1936 година, стажувал в заводи на Телефункен и идвайки си в България започнал точно това да прави - да сглобява радиоапарати, купувайки частите от Германия (от кутиите, до винтчетата, и всички резонансни трактове настроени фабрично). Сглобяваше Телефункен и Кьортинг. Но сглобки едно към едно. Къщата и работилницата му не беше на Мария Луиза, а на улица Опълченска, като се отива към гарата, вляво след черквата. От него ми е и любовта към радиоапаратите и към самата наука. Занаята от него го учих до самата му смърт през 1986 година. И комунистите въобще не му пречеха да работи, регистриран към някаква кооперация, и никой не беше го бил, убивал, той имаше контакти с всички живи бивши радиотехнически Български величия. Много от неговите Кьортинги стояха в домовете и кабинетите на всякъкви "комунистически убийци". Нашия, на баща ми Кьортинга също беше от него.
Та, на овцете, бъдеще на Радиотехниката в България ще има, само ако някои от извънземните не освободи поне цяла  Европа и Русия от мъртвата хватка на англо - американските ционисти. Ако това освобождение се забави, не само Радиотехника, но и Славяно-Българи няма да има.  А България, .  .  .  вече България няма . . .
« Последна редакция: 20 Декември, 2018, 14:37:59 от sawow »

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #43 -: 20 Декември, 2018, 15:26:41 »
Само не съм съгласен че нивото на обучение в университетите в момента (конкретно Технически Университет) не е добро. Вярно е, излизат много (около 90%) които нямат хал хабер от нещата, но това не е защото не се преподава добре, а защото те нямат никакво желание и мотивация. Ясно е, че без желание тази работа няма как да стане. Така, че няма как да се съглася, че няма смисъл да завършиш техническия университет. Постигането на значим успех в друга сфера е похвално, но нека не омаловажаваме едно от най-сериозните учебни заведения в България. Не може по изходящия материал да се съди за качеството. Поне не и докато са така занижени критериите за прием и завършване. А те са занижени, защото за постигане на нужното финансиране трябва бройка... и така.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен sawow

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 39
« Отговор #44 -: 20 Декември, 2018, 16:02:34 »
Ето Завод Ворошилов (СТЗ София) сниман от Гугъл ! в наши дни !

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |