Диодът няма да помогне - само ще внесе пад от около 0.6V (ако е силициев и ако е вързан последователно). Предпазител е необходим. Да споделя опит и аз (без да съм чел подробно темата). По София се намират втора употреба отпадъчни универсални зарядни за лаптопи - китайски 90-100W доста евтино - за няколко лева, леки и компактни. Отстрани имат стъпков превключвател на напрежението - започва от 14-15V и ме устройва идеално. Ако в процеса на заряд на стар акумулатор окъси клетка, зарядното гърми (пробвано с HAVIT, оставено без надзор, така че не знам точно колко време е зареждало акумулатора след окъсяване на негова клетка преди гръмването), защото защитата не сработва, когато товарът не е близък до късо. Гърми буквално (може да издържи минути) и ремонтът му е неоправдан - MOSFET-ът заминава (обикновено с дупка в корпуса) заедно с куп елементи. Същото би се получило и ако сте селектирали неправилно по-високо напрежение от необходимото с 2-3 волта, но за ваше успокоениe изгарянето не настъпва мигновено. Изгарянето на захранването може да се избегне, ако ползвате по-тънки проводници с по-голямо съпротивление, но тогава се пазете от пожар на околните предмети - самите проводници може да станат източник на запалване при неразчетни режими.