ето една смислена за подобно пиезо, само че Вие ще подадете нужната честота от първия кит от неомонтана - http://www.kerrywong.com/2011/01/22/a-sensitive-diy-ultrasonic-range-sensor/comment-page-2/
Без осцилоскоп - сложно но може. Как ще си измерите честотата, на която ще го настроите?
Мисля, че ще се справя без осцилоскоп, защото схемата на неомонтана е хубава и има настройка - като смъкна честотите трябва да ги чувам, като завъртя почти докрай трябва да съм на резонансната честота, а имам и звуков приемник - не за тази честота - но и с изкривяване трябва да ми покаже оптималната точка на звуковото налягане.
Благодаря за линка, ще го разгледам, то едно да науча си заслужава.
От втория кит се отказах, не пасва за крайно стъпало. Мисля, че е най лесно с един MOSFET, даже си взех един IRF640NSPBF D2PAK SMD, N-MOSFET; 200V; 18A; 150W; Ако не става ще си взема друг. Подложката е свързана към сорса и транзисторът фактически става с три извода като за моя случай. Мисля че ми трябва свързаване с обща база, тъй като и китът управлява по напрежение, и трансдюсерът се управлява по напрежение, а MOSFET-а остава между тях. Даже като гледам, с една отверка завъртам потенциометъра по кита и входа ми за MOSFET-а е готов. Но не знам какво ми трябва на изхода му до трансдюсера - само някой резистор и друг кондензатор? Ще е устойчиво ли, няма ли да грее, няма ли да ми трябва цяла по-сложна схема? 2-3 елемента мога да запоя на платка, но с повече умирам.