Благодарности на всички които се включиха.
Карам подред. О пръстенът не стана, защото го взех много голям. Черен, гумен, твърд. Многократно по-твърд от ремъка, който купих.
Ролката е пластмасова, като на видеото. На снимката ролките са от друг модел, идеята беше да придобиете представа за какво говоря.
Моторър е асинхронен, променливотоков, без никаква регулация. Освен това не е цял, а се разглобява на ротор и статор, и при сглобяването им заедно може да се изкриви и съвсем да не се върти. Гумата че е стара, стара е, има няма 50 години. Нова никой няма да ми направи... Само малко корекция към NHB - ако гумата е по-малка, оборотите ще са по-високи, предавката е намаляваща. Както и да е....
Днес сложих едно парче термошлаух, намерих по-тънък, на горната част на конусната втулка. Духнах с поялника и се сви, но започна да излиза, конус е все пак. Капка цианакрилатно лепило реши въпросът. Термосвиваемият шлаух е по-грапав от пластмасата, така че може би помага за по-добра фрикция между него и гуменото колело. Оборотите си дойдоха на мястото, гуменото колело се в момента е над средата на малката част на конусното колело. Направих си един диод да мига с 50 Hz, за 2 ms, ама забравих да го взема. В момента регулирах "по слух", но съм музикален инвалид и вероятно не е съвсем точно.
Ако сега някой каже как да си изчистя плочите, някои от които и те на по 50 години, ще съм благодарен. Чувал съм че ги мият със сапун, но смея за сега.
Поздрав на всички