| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Проблем с реостатен педал на шевна машина Тула  (Прочетена 6930 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен moreg

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 23
  • Населено място: София
Здравейте, захванал съм се с реставрацията на една Тула и всичко върви гладко но днес срещнах проблем с реостата в педала на машината.
Проблема се изразява в това, че като включа машината в контакта и след около 2 или 3 минути а понякога и веднага машината тръгва сама..... :) Когато разкача педала спира веднага, което значи, че проблема е в него.
Разглобих педалния реостат, прилагам и снимки за да се види. Почистих там където са графитите но резултат няма. Дали някой от 4 те Съветски кондензатори не прави проблем? Проблема е че някой затваря веригата без да съм натиснал педала. Тоест все едно натискам педала а аз всъшност не го натискам. Не ми е силна страна електрониката и моля за съвет.
Ако трябва ще дам и по детайлни снимки на кондензаторите.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
Re: Проблем с реостатен педал на шевна машина Тула
« Отговор #1 -: 14 Ноември, 2018, 13:40:15 »
Мисля че проблема наистина трябва да е в някой от кондензаторите. Имах същия проблем на машина Лучник, един кондензатор в педала беше частично пробил и машината тръгваше да работи сама на каквато си иска скорост. За по-лесно провери какви кондензатори има използвани в педала и подмени всички със аналогични по капацитет и същото или по-високо напрежение. Тъй като тези кондензатори са свързани в паралел на ел. мрежата, търси такива които да са проектирани за 250 волта променливо напрежение. Това в днешно време обикновено са полипропиленови кондензатори. Също кондензатори които се водят X също стават за целта. Напиши какво пише на кондензаторите, и ще ти предложим подходящи заместители. Успех! Имам същата машина, на която обаче мотора е изгорял и е премахнат, чудя се сега от къде да намеря мотор. Иначе машината е много стабилна и работи отлично!
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен moreg

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #2 -: 14 Ноември, 2018, 13:45:49 »
Ето ги кондензаторите има два броя 6800 Пф 600V и един бр 0.1мкф 630V който беше увит с изолирбанд но го разлепих за да му видя параметрите.
Има и един кондензатор най-вероятно този на последната снимка който е облепен с някакъв лекопласт него дали да го разлепям за да му вудя параметрите? при него и двете крачета излизат само от едната му страна а на другите излизат срещуположно.
« Последна редакция: 14 Ноември, 2018, 14:18:02 от moreg »

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #3 -: 14 Ноември, 2018, 14:40:58 »
Двата по 6.8 нано е най-добре да ги замениш с два такива:
https://store.comet.bg/Catalogue/Product/8753/
Вярно с по-малък капацитет са, но са тип Y1. Защото ми се струва че те са свързани именно между двата проводника с мрежово напрежение и корпус, и е добре да бъдат от Y1 тип при който именно са взети специални мерки пробива да е почти невъзможен.
Този който е 100 нанофарада е добре да замениш с такъв:
https://store.comet.bg/Catalogue/Product/5742/
Вярно, не е 630 волтов, но мисля че братушките са сложили такъв като по-голяма застраховка срещу пробив поради това, че е хартиен. Този който ти предлагам е именно за мрежови филтри и е проектиран да работи на 275 волта променливо напрежение, в педала по-високо няма от къде да се вземе.
Другото завито в изолирбанд (или каквато е там лентата) е интересно какво е. Не е сигурно че е кондензатор щом изводите излизат от едната страна. Мисля си дали случайно не е бобина... Ако все пак е свързан паралелно на графитния регулатор няма как да е бобина. Ако можеш развий го внимателно от изолирбанда да видиш какво е, и ако е кондензатор да ми кажеш стойността, ако се окаже, че е бобина ще трябва пак да го завиеш и осигуриш с нещо срещу развиване. Но първо виж как е свързан във веригата. От там ще отгатнем дали има смисъл да го развиваш изобщо. Успех!
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен moreg

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #4 -: 14 Ноември, 2018, 15:21:16 »
Ето го свръзването
 Как да разбера кое е плюса и минуса на тия кондензатори? никъде не е означено на тях :nea:
ето и снимка на това увитото, отгоре където излизат изводите му се вижда нещо все едно е пробило
 :) дали пък точно то не прави проблема ако можеш да разбереш от снимките свързването ми пиши дали да го развивам и него.
Иначе тези двата кондензатора 6.8 нано два от краищата им отиват на обща маса на корпуса на педала а другите им два края единия отива на фаза на шепсела на педала а другия на 0 та
Това увитото пък двата му края отиват отново на фаза и нула на шепсела на педала вижда се на снимката
Другия кондензатор 100 нано пък двата му края отиват на краищата на тия двете кръгли навити бубинки ако ги забелязваш в ляво и дясно.

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1129
« Отговор #5 -: 14 Ноември, 2018, 15:24:59 »
И аз си купих такава машинка с отрязан педал и по обяви намерих нов мотор заедно с педал - китайски. Стана добре. В тубата има много за ремонта на тази симпатична машинка.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #6 -: 14 Ноември, 2018, 15:40:02 »
Относно това усуканото - определено трябва и то да е кондензатор - развий го да го видим каква му е стойността и да го смениш и него.
Тези кондензатори са неполярни. Нямат + и - така че спокойно, няма как да им объркаш посоката. Останалите остават тези които съм ти препоръчал, дай да видим последния какъв ще е и да действаш! Успех!

Към Лъчо: И аз купих мотор и педал (Китайски) но проблемите са основно три:
- Педала не е с графитен регулиращ елемент и регулировката не е плавна а само на 3 степени, като първа степен е вече твърде бързо поне по моите схващания.
- Мотора е предвиден за монтаж отзад на машината и върти в обратна посока. Ок, рекох си това лесно се обръща с полярността на статорните намотки спрямо полярността на четките - да, реверсира се, но работи с повече искрене от четките, явно е оптимизиран за работа в едната посока.
- Най-важното - оригиналния мотор има втулка на която да се навива „сърцето“. На китайския няма. Това не е за подценяване.

Неактивен moreg

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #7 -: 14 Ноември, 2018, 16:18:02 »
Позна и то е кондензатор, обаче докато го развивах забелязах че пари, беше адски нагорещен и вероятно е пробил, защото отгоре между корпуса и изолацията му беше излязло едно гъсто като лепило, което беше меко и се отлепи от него вижда се на снимката долу.
Ето и неговите показатели и си мисля, че от него именно идва проблема.
0.1 Mf +2 х 2500 Pf  220/350 волта и работна температура 40/70 градуса
напиши ми него с какво да го подменя, и то няма плюс и мунис мисля че проблема е в него
« Последна редакция: 14 Ноември, 2018, 16:31:56 от moreg »

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #8 -: 14 Ноември, 2018, 16:39:28 »
Позна и то е кондензатор, обаче докато го развивах забелязах че пари, беше адски нагорещен и вероятно е пробил, защото отгоре между корпуса и изолацията му беше излязло едно гъсто като лепило, което беше меко и се отлепи от него вижда се на снимката долу.
Ето и неговите показатели и си мисля, че от него именно идва проблема.
0.1 Mf +2 х 2500 Pf  220/350 волта и работна температура 40/70 градуса
напиши ми него с какво да го подменя, и то няма плюс и мунис мисля че проблема е в него
(0.1 Mf)  с един такъв
Паралелно на него слагаш  1 от тия вместо(+2 х 2500 Pf)
https://store.comet.bg/Catalogue/Product/27349/

Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен Любо Божков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1657
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново

Неактивен moreg

• Блуждаещ електрон
  • *

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1986
  • LZ1SWE
« Отговор #11 -: 14 Ноември, 2018, 17:42:30 »
Двата по 6.8 нано е най-добре да ги замениш с два такива:
https://store.comet.bg/Catalogue/Product/8753/
Вярно с по-малък капацитет са, но са тип Y1. Защото ми се струва че те са свързани именно между двата проводника с мрежово напрежение и корпус, и е добре да бъдат от Y1 тип при който именно са взети специални мерки пробива да е почти невъзможен.
Този който е 100 нанофарада е добре да замениш с такъв:
Вярно, не е 630 волтов, но мисля че братушките са сложили такъв като по-голяма застраховка срещу пробив поради това, че е хартиен. Този който ти предлагам е именно за мрежови филтри и е проектиран да работи на 275 волта променливо напрежение, в педала по-високо няма от къде да се вземе.
Подкрепям!
Това увитото е XY кондензаторна група, която са използвали без средния извод (тенекийката, няма отделен проводник в случая). Няма нужда от такава, и 100 нано ще е достатъчен. Вътре има един 100 нано между двете жици, и два броя по колко там бяха между всяка жица и кенчето.
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен Любо Божков

• Адронен колайдер
« Отговор #12 -: 14 Ноември, 2018, 17:43:26 »
Моя е с два извода а този от линка с три. Третия извод за какво е?
Третият извод е за корпуса на педала.
Можеш да направиш пробата без този филтър, който не влияе за правилната работа на педала и ако нямаш радиосмущения въобще да не го монтираш.

Неактивен moreg

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #13 -: 14 Ноември, 2018, 18:37:10 »
Тоест да разбирам, че третия увития не влияе по никакъв начин и е само за радиосмущения?
А това, че машинката тръгва сама е от другите кондензатори, които най-вероятно са пробили..... тези двата по 6.8 нано на 600 волта и този от 0.1 mf на 630 волта
тях да ги сменям с тези които ми е посочил Origo нали така?

Неактивен Любо Божков

• Адронен колайдер
« Отговор #14 -: 14 Ноември, 2018, 18:50:40 »
Щом филтърът грее, проблема най вероятно е от него. Пробвай така без да сменяш нищо друго.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |