| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: С какво лепило е добре да се залепи плата пред говорителя ?  (Прочетена 4239 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен energopol

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 6
  • Населено място: София
Здравейте колеги,
С какво лепило е добре да се залепи плата пред говорителя ?
Намерих в магазина "Какаду" подходящ плат (радиото е Симфония 10)но той е много мек и провисва в елипсовидния отвор. Сигурно трябва да се опъне при залепването. От друга страна лепилото не трябва да "избие" отпред. Въобще - проблем. Може би някой има по-голям опит и ще подскаже.

Активен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3930
Залепвам в краищата на дъската плата с лепило за дърво "Момент". Ако провисва около отвора на говорителя, с една дунапренена гъба напоена с вода, леко намокрям плата след като е залепен и изсъхнало лепилото, и от водата плата се свива и се опъва.
Успех. 

Неактивен energopol

• Блуждаещ електрон
  • *
Много благодаря Валери,
Не познавам това лепило "Момент". То сигурно е бързо съхнещо ?
До сега съм ползвал С-200, С-300, но в случая то не става, защото стяга много бавно, а и избива отгоре на плата.
В понеделник ще го търся.

Неактивен regreed

• Квантов електрон
  • Публикации: 453
  • Населено място: Анкх-морпорк.
  • Пустиняк и дърт темерутин
За не висва плата отпред преди монтаж, колосайте и изгладете, и след това монтаж. Плата се лепи обикновено само в задната част на акустичния панел. "Момент" е търговска марка на Henkel group, и там разнообразието от лепила е голямо. За Вашият случай, има такова карбамидно лепило от типа на С-200, но със подобрени и усъвършенствани качества, и повишена якост на сглобката. В която и да е железария да попитате - ще Ви помогнат.
Моят личен съвет е: След като демонтирате акустичния панел, фиксирайте вече колосания плат с кабърчета или скоби и такер в задната част, и внимателно нанесете няколко слоя разредено с вода лепило ( за да проникне в дълбочина ) и след като изсъхне добре - монтирайте.
Успех!  :hi:
Омраз!

Неактивен energopol

• Блуждаещ електрон
  • *
Разбира се, че познавам явлението "колосване".
Но винаги съм считал, че то прави импедансно съпротивление на звуковите вълни.
А с какво вещество най-подходящо става това колосване ?

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
Никакво колосване- прави се с разтворена във вода захар и в последствие плата става като дъска- ще прави директни отражения на това дет излиза от говорителя- изключително вредно за звука.

Пускаш го плата по дълъг и го залепваш не от лицевата страна ами го загръщаш около дъската и го лепиш отзад. 

Може да монтираш само с текер със скоби от задната страна или по ръба внимателно или с Moment "Universal" на Henkel,
105086-0 продават го във всяко Фантастико- ДОбро хелметексово лепило е: Мажеш в 2 те повърхности , чкаш 15 минути и после притискаш една към друга- трябва да е спрял ода лепне на пипане. Адхезията е страхотна, лепя гофри на говорители  и фурнир с него- нищо не е мръднало до сега.
« Последна редакция: 10 Ноември, 2018, 23:09:49 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
Разбира се, че познавам явлението "колосване".
Но винаги съм считал, че то прави импедансно съпротивление на звуковите вълни.
Тук ако може малко по подробно......за импедансното колосване

Неактивен energopol

• Блуждаещ електрон
  • *
Тук ако може малко по подробно......за импедансното колосване
По въпроса за колосването - навремето си спомням, как моята баба колосваше яките на ризите на дядо ми. В къщи тя беше специалистката по колосването. Но тогава бях малък и не съм знаел да я разпитам за "импедансното колосване", а не съм и убеден, че тя е знаела. Дори не зная и с какво е "колосвала" ризите (по-специално яките и ръкавелите). Така че, колега, извинете ме, но няма да мога да Ви услужа с по - подробна информация за "импедансното колосване". Но ми се струва, че тази тема, за импедансно колосан плат пред високоговорител е разгледана в някои книги, популярни, а и учебници за слаботоковите техникуми и за Висшите Тенически Университети, откъдето Вие, а и който се интересува по въпроса, може да научи повече.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
Остави ги ризите.Моля обясни какво е импедансно съпротивление на звуковите вълни и как колосване го прави.Що е импеданс?Как той колосва плата?Обясни ако обичаш.

Неактивен Laic

• Квантов електрон
  • Публикации: 155
  • Населено място: Пазарджик
  • Петър Петров
Нямам и бегла представа от колосване, но аз го правя така:
1. С пулвелизатор /уекичко/, навлажнявам плата, после /отново уекичко/ с ютийката го пришглаждам, без да го пресушавам - да остане влажен;
2. след това, с лепилцето, което спомена Валери, го прилепвам от задната страна на панела, като фиксимам с габарчета /габарчета - кабарчета, не знам точно как се пише, но предполагам е ясно за какво иде реч/ - това лепилце има по-голям отворен момент и плата може прецизно да бъде изпънат, така, че шарките да не са разкривени.
Както вече споменах, плата трябва да е влажен - и памучния плат, и този от изкуствени влакна, при намокряне се отпускат, а при изсъхване се свиват - ако плата е прикрепен докато е влажен, при изсъхване се изпъва като тъпан.
Ми май това е цялата "философия", надявам се да съм бил полезен.

МОМЧЕТАТА НЕ ПОРАСТВАТ,САМО ИГРАЧКИТЕ ИМ СТАВАТ ПО-СКЪПИ.

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
  • Публикации: 432
  • Населено място: България
Много просто. Навремето съдрах чисто нова току що купена дамска чанта италиански образец само заради плата понеже ми трябваше за подобна цел - радио''Орион АР 303''. Първо простираш плата равномерно върху чиста дъска с леко обтягане може да ползваш летвички за целта. После намазваш леко с лепило за дърво повърхността на панела  обръщаш обратно и притискаш . Ако лепиш директно декоративните линии ще са вълнообразни не можеш ги издокара. Сетне слагаш  тежести отгоре докато изсъхне . Обикновен туткал за дървесина всичко зависи от количеството. Колкото да залепне. Който се е занимавал с моделизми знае.
« Последна редакция: 11 Ноември, 2018, 00:33:18 от lz2lx »

Неактивен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1659
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
Лепя го с универсал. След изсъхването му дори и някъде да има избило лепило не си личи.
А процедирам по следния начин:
Намазвам страничната горна част на дъската с лепило.
Поставям плата върху равна плоскост, покрита с полиетилен.
Долепям дъската върху платното, като се старая да е успоредна на тъканите нишки.
Надигам я и приглаждам плата за да прилепне добре.
Опъвам двата края по дължина за да е изпънато и задържам така около 5 минути докато лепилото "дръпне".
След около половин час правя същото с долния край, като освен по дължина, опъвам и по височина.
Зарязвам плата в ъглите, за да е готов за прегъването на късите страни.
Следват горните процедури.
Накрая изрязвам с макетно ножче по дъската излишния плат.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
По въпроса с колосването - аз разбрах че колосания плат седящ на пътя на звука представлява среда с различен импеданс за разпространението на звуковите вълни и един вид от това следват отражения и затихвания на звуковите вълни. А не че се колосва с импеданс. Казано с по-прости думи - колосания плат става по-звуко непропусклив.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
Колосания плат може да го полееш с вода и няма да прокапе... Един вид тънка плоскост се получава... А щом вода не може да премине логиката да преминава звук безпрепятствено  я няма... Импеданса е като на парче картон, ако и е мястото тук на тази дума....
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
Абсолютно ѝ е мястото! Импеданс се използва при разпространението на всички видове вълни. Не е само за електричеството. Естествено намесването на такъв термин е когато се прави анализ на вълновите явления. За единия плат отпред, може и да е прекалено усложнено, и да предизвиква както се вижда неразбиране в някои случаи.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |