| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Мод на китарна лампова глава  (Прочетена 2101 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
  • Публикации: 315
  • Населено място: Пловдив
Мод на китарна лампова глава
« -: 02 Ноември, 2018, 11:10:40 »
Попаднах на една тема в този форум за мод на усилвателя който имам https://www.thegearpage.net/board/index.php?threads/egnater-tweaker-15-mods-if-any.1184645/. Общо взето историята е такава че го дават усилвателя да можеш да сменяш лампи, крайни предусилвателни за да си намериш звук който ти харесва. Обаче явно за да няма пушеци са завишили стойностите на катодните резистори на крайните лампи, че и на предусилвателните, при което ламппите не работят изобщо в режим. Сега мисля да оправя този проблем, но ми се щеше да погледнете преди да сменям елементи със стойностите които са препоръчани. Това е схемата https://el34world.com/charts/Schematics/files/Egnater/Egnater_tweaker_15.pdf На схемата гледам че катодния резистор за крайните е 2 пъти завишен спрямо това което гледам по схемите като стандартна стойност. Сменяли са и решетковите резистори и катодния кондензатор. В момента съм с 6P3S лампи. Сега ще разгледам принципна схема и препоръчителни стойности. Та това е засега. Тия дни ще го разглобя. Ако имате някакви идеи как да свирне по яко приемам съвети. :)
Чета че най голямо подобрение получават след премахването на 4 броя snubber caps. Гледам са по 100p фарада и се намират след входа, като единия е баш на входа.
« Последна редакция: 02 Ноември, 2018, 11:50:53 от bluelemon »
Mithrandir

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
  • Населено място: София
Re: Мод на китарна лампова глава
« Отговор #1 -: 02 Ноември, 2018, 18:00:48 »
Относно катодните Резистори, всичко си е в перфектна норма и на крайно стъпало и на преампове.

За да свирне повече или по различно или по-добре, да не правя някви грандиозни спорове. Може да го пробваш с едни доста спецялни крайни лампи

6п3с-ЕВ, водят ги уж военен вариант на 6п3с, но реално нямат нищо общо с нея копие са на една западна лампа. Понеже е пуш-пул, намери си идеално мачната двойка по аноден ток, от някой търговец с лампомер, който може да ти измери и чифтоса. Под идеално мачната имам предвид до 2-рата цифра след 10тичната запетая на тока мачване.

Не са скъпи тия лампи но свирят забележително, нищо общо със звука на 6п3с обикновената , по скоро свирят като 6L6

Относно предусилвателя 12ax7  Ecc83 - това си е китарна лампа прави типичен китарен дисторшън. Може да се заиграеш с Руските Аналози те са с по малко дисторшън ама краката са яко разменени иша трабва  цоклови преходници да им правиш.

Един колега във Форума си прави китарен усилвател, Разгледай му темата много неща ще хванеш.
« Последна редакция: 02 Ноември, 2018, 18:19:05 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
« Отговор #2 -: 05 Ноември, 2018, 11:33:21 »
А защо на всички схеми с тези лампи които разледах катодния резистор варира между 220 и 330 ома? На тази схема е 550 ома. Не работят ли малко cold с по голям резистор. За китарна апаратура това е много важно. Мога ли да махна тези snubber кондензатори, които са по 100pF? Или да пробвам и да чуя какво става. Със смяна на лампи е ясно че ще има разлика, но характера си остава същия. Аз в момента съм доволен как свири, просто е леко мътен и казват че като се махнат тези кондензатори точно все едно си махнал одеяло. А със смяната на катодния на 330 ома се вдигала малко мощността и започва да брейква малко по късно (не знам как е технически), което е супер. :)
« Последна редакция: 05 Ноември, 2018, 11:41:05 от bluelemon »
Mithrandir

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
« Отговор #3 -: 05 Ноември, 2018, 15:08:45 »
Оф, объркал съм лампите. Оригинално усилвателя е с 6V6 лампи. На моя съм сложил руския аналог 6П6С, а не както съм писал 6П3С аналога на 6L6. Всичко друго си е както съм го написал.
Mithrandir

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #4 -: 05 Ноември, 2018, 17:26:28 »
100-те пикофарада действително ще разширят честотната лента, но е възможно настъпването на самовъзбуждане. Трябва да се удостовери нормалната работа без тях. Вдигането на тока на крайните може да доведе до проблеми ако захранването не е достатъчно мощно. В противен случай следва всичко да е наред, стига да не се превишава в покой максималната разсейвана анодна мощност на лампите. Следва ако искаш да тестваш как се държи с по-малката стойност на катодните резистори (при проверено изпълнение на горните фактори) и ако ти харесва повече да го оставиш така.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
« Отговор #5 -: 05 Ноември, 2018, 18:15:34 »
Благодаря! Тествано е и аз щях директно да действам но реших да се допитам и до вас. Определено всички отбелязват подобрение след модификацията.
Mithrandir

Неактивен радиото

• Квантов генератор
  • Публикации: 754
  • Населено място: Лом
« Отговор #6 -: 05 Ноември, 2018, 18:24:43 »
Знакови усилватели  МВ -  3  , 12Вт., ги  модвахме на 50вт.  Като резултат изтрайваха за две - три свирки .  Захранването е изчислено за определена мощност , изходния също , ломпите също . Едно е да подобрим качество , друго мощност .  Ефективната изходна мощност при лампи е 50% , от общата консумация . При мрежов 50  вата , може да избуташ 25вата .

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
« Отговор #7 -: 05 Ноември, 2018, 19:28:23 »
Имах преди МВ3 много ме е яд че го продадох. Ама тогава други бръмбари имах в главата. Значи явно захранването го бива. Отворих го ампа и се оказва че е от ранните модификации преди да започнат да му менкат лампите като чорапи. 😆 Катодния резистор си е фабрично 220 ома. Сменят ги по късно когато пичовете почват да горят трафове като сменят лампи със всяка която влезе на цокъла. :) Та до тук добре. Като ми остане време ще разгледам монтажа и ше измеря режима на лампите.
Mithrandir

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
« Отговор #8 -: 07 Ноември, 2018, 15:34:06 »
Снощи измервах режима и се оказа че яката е напържен ампа. Някъде на около 16W беше мощността върху крайните ламби. С 300 ома резистор дойде на ръба и днес взех 390 ома. Предполагам че ще заспи с него, но довечера ще меря пак. Махнах и снъберите. Смятах честотата на RC групите и режат доста от чуваемия регистър на китарата. Та като имам възможност да го пробвам поусилен ще пиша пак какво се случва. Благодаря на origo за съветите!  :drinks:
Mithrandir

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
« Отговор #9 -: 08 Ноември, 2018, 09:20:32 »
Имаме бинго. 11.8W ги докарах с 390 ома резистор, само ме притеснява леко анодния ток че е в горната граница от 350V за 6П6С. Това проблемно ли е? Иначе снощи свирихме и определено звучи много по добре ампа. Високите са много чисти и звънтящи. Има sparkle както казват хамериканците. Много пробивен и прозрачен дори и с драйв.  :drinks:
Mithrandir

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #10 -: 08 Ноември, 2018, 10:28:28 »
Анодния ток не е добре да се превишава! Това е лошо за катода. Но сигурен ли си че е превишен? Май смятах към 40mA на лампа с 300 ома та следва да е достатъчно добре за тази лампа. Анодното е малко височко спрямо номинала, но едва ли ще има проблем от това.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
« Отговор #11 -: 08 Ноември, 2018, 10:38:56 »
Ами под аноден ток аз разбирам че като го измеря между 3 и 8 крак и ми показва 350V. С 300 омовия беше 345V. Може и нещо да не смятам както трябва. С 390 ома резистор имам 350V между 3 и 8 крак и 25.5V пад върху резистора. Понеже нали е пуш пул не съм сигурен дали съм много наясно правилно ли смятам.
Mithrandir

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1952
« Отговор #12 -: 08 Ноември, 2018, 12:18:27 »
Тока се измерва с подходящ уред.
Не се изчислява.

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
« Отговор #13 -: 08 Ноември, 2018, 13:17:52 »
Оф, нещо съм се омагьосал тия дни. През цялото време имам предвид напрежението! 350V на анода! И гледам характеристиките от тук http://oldradio.qrz.ru/tubes/russian/detail/6p6s_2.shtml Всичко друго е в рамките, но анодното напрежение е на горна граница за тази лампа. За 6V6 с които си беше оригинално усилвателя носят по високо напрежение.
Mithrandir

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #14 -: 08 Ноември, 2018, 16:15:59 »
Анодното напрежение е друга работа! И аз казвам - малко е завишено, но щом не превишаваш анодната мощност няма да имаш проблеми, до искрене в балона мисля няма да се стигне.
Анодния ток в тази схема е най-лесно да се изчисли от пада на напрежение върху катодния резистор. Естествено ако лампите не са достатъчно еднакви е вярно че разпределението на тока няма да бъде точно на половина върху двете лампи, но все пак си е ориентир и без да се свързва амперметър в анода на всяка лампа по отделно. Не го мисли повече, добре е така както е станало. Така или иначе анодното трудно ще понижиш. Едва ли ти се забърква с допълнителни занимавки с резистори преди крайния филтров кондензатор, а и тогава ще „омекне“ характеристиката на захранването.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |