| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Лампов предусилвател с 6Н3П - оживяване на схемата  (Прочетена 2639 пъти)

0 Потреб. и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Denio

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 1
  • Населено място: София
Здравейте!

В момента съм се хванал с проект за лампов китарен усилвател и експериментирам с различни решения за предусилвател,главно базирани на наличните лампи с които разполагам(масово руски лампи).
По същество:
Схемата която ползвам е базирана на усилвател,изпълнен с 6Н3П и 6П14П.
От изходната схема съм взел единствено предусилвателната част(6Н3П).
104592-0
104594-1
Проблема е следния-отчитам твърде малък аноден ток от 3.7мА,а на изхода на схемата получавам единствено брум.
Напрежението между анод и маса е 137В при захранващо напрежение 330В.
Възможно ли е да е проблем факта,че изходния ми кондензатор е електролитен?
И още един въпрос-открих,че 6Н3П няма средна точка на отоплението.В характеристиката е посочено отоплително напрежение 6.3В,но 6,3В на всяко отопление(12,6В при 2 последователно свързани отопления) или по 3.15 волта на отопление?
Също така как стой въпроса с вътрешния екран(краче 5)?Трябва да отбележа ,че при тестовете не съм го свързвал никъде,а в повечето схеми забелязвам,че се заземява.
Извинявам се,ако някои от въпросите са "тъпи" или неуместни и признавам,че съм нов в тази материя. ;)

Поздрави!

Неактивен радиото

• Квантов генератор
  • Публикации: 754
  • Населено място: Лом
Re: Лампов предусилвател с 6Н3П - оживяване на схемата
« Отговор #1 -: 02 Ноември, 2018, 06:13:50 »
Един микрофарад , е много . Ако е електролитен пък , е неправилно .,Сложи един 0,1  - 0,2 мкф., и тогава да видим .,

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
  • Населено място: Варна
« Отговор #2 -: 02 Ноември, 2018, 06:31:03 »
Отоплението се подава на 1ви и 9ти крак и трябва да е 6.3V. Как са свързани вътре в балона отопленията на отделните триоди и колко волта се падат на всяко не те засяга. Анодният ти ток е по-скоро нормален.
Изходният кондензатор може да е 1 uF, това не е такъв проблем, но това, че е електролитен - може да е проблем. Защото трябва да е за поне 200V и да няма никаква утечка. А какво точно си свързал на изхода на предусилвателя, с което регистрираш само брум?

Неактивен azop_v

• Квантов електрон
  • Публикации: 260
  • Населено място: Ст.Загора
  • очаквай неочакваното...
« Отговор #3 -: 02 Ноември, 2018, 07:25:17 »
Аз пък, такова свързване на отопление, към анодно, виждам за първи път?!? :reader:
Не мога да го разбера, и моля някой да обясни целта.
Лично аз бих изхвърлил елементите R11,12,13,14 и С6!  :---

.
Timeo Danaos et dona ferentes...

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • Публикации: 350
  • Населено място: Силистра
  • LZ2WSG
« Отговор #4 -: 02 Ноември, 2018, 09:25:38 »
Не мога да го разбера, и моля някой да обясни целта.
Лично аз бих изхвърлил елементите R11,12,13,14 и С6!
Ламповый УМЗЧ начального уровня:
http://cxem.net/sound/amps/amp46.php

Цитат от една от статиите с тази схема: (предполагам няма нужда от превод на български език)
Цитат
Цепочка R11-R14 (рис.1) одна общая для обоих каналов усилителя и предназначена для создания положительного потенциала цепи накала относительно катодов ламп. Это необходимо для снижения фона переменного тока - сильно нагретая нить накала и катод образуют некоторое подобие вакуумного диода, и если на катоде относительно нити накала будет в какие-то моменты времени положительное напряжение, от нити накала к катоду потечет небольшой ток. Этот ток будет течь и через катодные резисторы, вызывая на них падение напряжения, которое затем будет усилено всеми последующими каскадами точно также, как и полезный сигнал.

Неактивен azop_v

• Квантов електрон
  • Публикации: 260
  • Населено място: Ст.Загора
  • очаквай неочакваното...
« Отговор #5 -: 02 Ноември, 2018, 10:18:58 »
Ламповый УМЗЧ начального уровня:
http://cxem.net/sound/amps/amp46.php

Цитат от една от статиите с тази схема: (предполагам няма нужда от превод на български език)

Благодарско!

По моето време нямаше такива схемни решения, или аз не съм срещал.

Лек ден!  :drinks:

.
Timeo Danaos et dona ferentes...

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #6 -: 02 Ноември, 2018, 10:51:45 »
Не е от скоро този похват за повдигане на отоплението спрямо маса с постоянно напрежение. Просто не се среща много често. Понякога повдигането е необходимо за да не се превишава максимално допустимото напрежение катод-отопление в схеми при които катода на едната половина е на по-висок потенциал. Това с паразитно получения вакуумен диод го срещнах на скоро като причина за повдигане - все си мислех че катода е покрит с плътен керамичен електроизолационен материал, който би следвало да попречи на получаването на описания ефект, но щом го правят, явно има смисъл при малки сигнали. Аз лично от точката с двата резистора бих сложил кондензатор към маса. В много случаи е необходим.
Относно кондензатора в изхода - може да се постави неполярен 400 волтов кондензатор вместо електролит, макар че не смятам че следва да има проблем заради това че е електролит. Ако е читав не следва да има значителна утечка която да попречи по някакъв начин на работата на схемата.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #7 -: 02 Ноември, 2018, 18:15:57 »
Ако искаш "китарен"звук, 6н3п-то го махай и сложи ECC83- от тая лампа идва типичния "китарен" дисторшън и като цена не е разлчна от 6н3п.

Относно Крайния усилвател, за китара пуш-пул решение с 1 изходен пуш-пул трансформатор и 2 крайни лампи на него е традиционно. Сега само с 1 лампа и SE изходен трансформатор ще ти е доста слабичък и прекалено линеен...

Ако ползваш Скраб, има и пуш пул изходни трафове от радиа дето са за ЕЛ84 и с 2 лампи на изхода ще вадиш много Китарен звук.
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен vangelis

• Квантов електрон
  • Публикации: 255
  • Населено място: Потребителят го няма вече
« Отговор #8 -: 03 Ноември, 2018, 09:12:54 »
Един легендарен Фендер от 60 те,изпитан и лесно повторим.Става много добре с 6н9с или 6н2п-преамп и 6П6С крайна. ЕЛ84 и 6П14П не могат да я надсвирят в музикантски стил.Относно 6Н3П и аз съм солидарен че не е твоята лампа за преамп :hi:

Неактивен didov

• Квантов генератор
  • Публикации: 614
  • Населено място: Попово
« Отговор #9 -: 03 Ноември, 2018, 14:17:50 »
Мога да ти препоръчам за китарен усилвател тази схема. Води се "Kalamazzo -one" Правил съм я за едно момче ,което свири на китара. Лампите са заменени така; изправителната 6X4 на EZ81, крайната 6BQ5 на EL84 аналог са и с твоята 6П14П, драйверната 12AX7A на ECC83. Мога да ти кажа ,че свири много приятно. Има и тон коректор. Тази схема е взаимствана от fender, от предния пост на vangelis, но е без обратна връзка. Можеш да видиш и модел -2 на Kalamazzo.
http://diyaudioprojects.com/Forum/viewtopic.php?f=9&t=3902

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |