| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Начало, може би. Колекцията на Младенов  (Прочетена 93979 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Младенов

• Квантов електрон
  • Публикации: 176
  • Населено място: София
Re: Начало, може би. Колекцията на Младенов
« Отговор #90 -: 11 Август, 2014, 17:22:42 »
Лошото е че са трудно намираеми тези врътки.Заръчал съм на бай Киро от битака па ше видим дали ще излязат.Виждал съм при него една кофичка пълна с копчалъци,ама тая неделя не я беше взел с него.
e-mail; mladenov_78@abv.bg

Неактивен Deltichko

• Квантов електрон
  • Публикации: 261
  • Населено място: София, Царовището
  • Антон Оруш - колекционер на БГ техника
« Отговор #91 -: 11 Август, 2014, 19:36:08 »
Много хубав Херц! Онзи на битака съботес беше напълно същият, но този е много по-запазен.
Антон Оруш - колекционер на БГ техника - за връзка: e-mail: anton_orush@abv.bg | GSM: 0896 625 803 | lat. 42° 70'; lon. 23° 33' | МС/ТС, 1950s | 1000 Sofia, Bulgaria

Неактивен Младенов

• Квантов електрон
« Отговор #92 -: 11 Август, 2014, 21:08:29 »
Ми той е същият бе Антоне,само че когато ти си го видял вече го бях взел.А там изглеждаше по различно защото на снимките вече му бях сложил плат пред говорителя щото не можех да го гледам така изтърбушен.
Е така изглеждаше там.

Неактивен Deltichko

• Квантов електрон
« Отговор #93 -: 11 Август, 2014, 21:45:58 »
Браво, чудесно! Експресно действие, радвам се, че го е взел наш човек, а не някой прекупвач! Допуснах, че е този, защото странно щеше да дойде за три дни два еднакви Херца да види човек.
Мдаа, ако форумът е виртуалната социална мрежа на сандъкчиите, то битакът е реалната...
Антон Оруш - колекционер на БГ техника - за връзка: e-mail: anton_orush@abv.bg | GSM: 0896 625 803 | lat. 42° 70'; lon. 23° 33' | МС/ТС, 1950s | 1000 Sofia, Bulgaria

Неактивен Младенов

• Квантов електрон
« Отговор #94 -: 13 Август, 2014, 19:25:28 »
Хубав ден за моята колекция.Две находки накуп заприходих съвсем преди малко и бързам да се похваля,а също така ми трябва мнение относно едното радио.
Първото е Телефункен  542 BK който е преправян да работи с мрежово захранване още през далечната 1959г.от неизвестен майстор който на гърба на задния капак с молив е отбелязал лампите които са вложени при преработката с дата и подпис ;).Липсват му копче и половина
Ето го германеца

Неактивен Младенов

• Квантов електрон
« Отговор #95 -: 13 Август, 2014, 19:32:26 »
А сега и по интересната от двете находки от днешния ден.Българско довоено радио в страхотно състояние,без липси.Първия приемник от този период който виждам да има плат и металните лайстни и от двете страни.Стандартната визия както всички знаете е с извивка само от страната на говорителя.Няма идентификационни табели или надписи,има обаче емблема на скалата.Слагам снимки ако някой има информация за марката ще се радвам да я науча.Съмненията са ми за Бралт или Бекоп но само дотолкова....

Неактивен Deltichko

• Квантов електрон
« Отговор #96 -: 13 Август, 2014, 19:41:25 »
Вероятно Бекоп. Неверотяно красива емблема! Цял настръхвам, като я гледам! Като жива е.
Чудесно е, че си го докарал и представил! Да благодарим и на хората, които са го съхранили в такова изрядно състояние толкова дълго време! Да продължаваме все така, да живее нашата Родина България!

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1129
« Отговор #97 -: 13 Август, 2014, 19:56:12 »
       Радиото ти е висш супер! Честито!!!

Неактивен Младенов

• Квантов електрон
« Отговор #98 -: 13 Август, 2014, 21:23:16 »
Променливия кондензатор е американски,снимал съм му щампата отблизо.Макар че това надали може да е някаква отправна позиция да се разбере марката.То по това време почти всички компоненти влагани в приемниците са били внос.Утре ще имам време да му видя лампите какви са.

Неактивен Младенов

• Квантов електрон
« Отговор #99 -: 14 Август, 2014, 21:23:59 »
Днес прегледах набора лампи на Българското радио,и нащраках още малко снимков материал.Досега не съм виждал така мераклииски направено радио от този период.Има светлинна идикация на скалата за всеки от трите обхвата.На всеки обхват свети различен цвят оченце точно под емблемата.Говорителят е свързан със шасито посредством куплунг с 4 крачета като щепсел,за по лесно демонтиране и ремонт.
Лампите са AZ1,EF9,EK3,EBC3,EL3 и индикаторна EM1 всички са VALVO  само окото е Филипс.
На основата на изправителната лампа има драсната дата така че мога да датирам за края на 1939 г.

Неактивен Младенов

• Квантов електрон
« Отговор #100 -: 16 Август, 2014, 18:37:08 »
Още една придобивка от днешният ден и пак неизвестна.Видимо шасито е като на довоенните български манифактурки само че с малко по нови лампи една ECH21 разпознах и кенотрона е EZ12.Сложена му е Ворошиловска скала като на 504 и то на самото шаси.Възможно ли е да е някакъв Радиопромски или Ворошиловски приемник примерно със шаси от някоя приватизирана работилничка и по нови лампи? На задни ръбове пък изобщо няма видими следи от захващане на капак,даже дупки от винтове  няма.Или кутията е правена за това шаси или са си били комплект още изначало защото дупките за копчета и отвора за скалата си пасват идеално.Копчето за обхватите което е отстрани  също си пасва на дупката.Дайте някоя идея какво може да е.
Е го и него

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3929
« Отговор #101 -: 16 Август, 2014, 18:43:50 »
Според мен си е абсолютна самоделка, може да е ползвано някое шаси от преди 9.09.44г., но кутията сигурно е по-нова. Освен скалата обаче, говорителя и изходния траф също са на "504"-ка.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #102 -: 16 Август, 2014, 18:47:27 »
Любителска изработка,имало е много ентусиасти навремето.Ворошиловски бобинен блок,междинночестотните филтри също.Електролитните кондензатори на Тесла от 60 те години.По малкия,другия не се вижда добре.Високоговорителя от 504,от първите с бобина за подмагнитване.Това не омаловажава стойността му.Правен с мерак.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3929
« Отговор #103 -: 16 Август, 2014, 18:52:01 »
Може би в онова време радиоапаратите не са достигали или са били скъпи. По-евтино сигурно е излизало да се сглоби и нещо такова като се купят някои части  :unknown: .

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #104 -: 16 Август, 2014, 18:57:18 »
Да имаш радиоапарат е било лукс :)

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |