| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Програматори - Правец 8  (Прочетена 9817 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 297
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
Re: Програматори - Правец 8
« Отговор #45 -: 28 Октомври, 2021, 20:59:26 »
Колега -JonnS- аз имам следният въпрос - Вашият bin файл да не би да е със същият произход като този:

https://www.apple.asimov.net/emulators/rom_images/BAL500%202732%20EPROM.bin

Защото ако сте сигурен в платката (поне ограденото в червено на схемата), има голяма вероятност проблема да е във фирмуера (неправилно прочетен или пропаднали данни в епром-а). Както споменах по-горе имам спомени, че моят програматор зареждаше различна първоначална страница. Разбира се паметта ми може и да ме лъже след толкова много години  ??? Добре би било ако някой от колегите започнали темата има възможност да го прочете и качи.

Неактивен iss

• Квантов електрон
  • Публикации: 206
  • Населено място: SF
« Отговор #46 -: 31 Октомври, 2021, 15:45:50 »
При неделните археологически разкопки попаднах на още един програматор!
Публикуван е във вестник "Направи сам" 1986 г. бр. 11 и 12.
Прилагам снимки с цел попълване на архива по темата.
Интересно е, че в статията не пише нищо за софтуера - може би и той е "Направи сам"  :crazy:151089-0151091-1

Неактивен iss

• Квантов електрон
  • Публикации: 206
  • Населено място: SF
« Отговор #47 -: 31 Октомври, 2021, 16:26:45 »
PS: Прилагам снимките от предишния пост като PDF, както и кратко ръководство за командите на БЕЙСИК и ДОС за Правец-82 (като бонус :) )

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1352
  • Населено място: София
« Отговор #48 -: 31 Октомври, 2021, 16:52:27 »
След като е в "Направи сам" би трябвало да са разпечатали и фърмуера на асемблер за 2716 ПРОМ-а някъде по-надолу. Без него няма как да се подкара. Мисля че има още страници.
« Последна редакция: 31 Октомври, 2021, 17:02:33 от CVT »

Неактивен -JonnS-

• Квантов електрон
  • Публикации: 167
  • Населено място: Самоков
« Отговор #49 -: 01 Ноември, 2021, 19:20:19 »
Благодаря на колегите за съветите,  :drinks: в почивните дни нямах време да ги тествам, остава за следващата седмица.

Програматора от "Направи си сам" много прилича на AP-64e. Прикачам малко информация за него.
Съдържанието на EPROM-а е свалено от тук но хич не ми прилича на истинскo.
Тук също има линк където би следвало да има софта, но не мога да го сваля /иска ми регистрации/ :(
Ако някой може да го свали за сравнение.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #50 -: 01 Ноември, 2021, 20:20:32 »
ЕПРОМА е истински. Свалих го от и от Google Drive на този пич (втория линк). 100% идентичен на този който ти си дал.

Тази карта ми харесва повече от BAL-a. Не стърчи и може да си стои в Правеца при затворен капак.
« Последна редакция: 01 Ноември, 2021, 20:27:31 от CVT »

Неактивен NKK

• Квантов електрон
    • eshop-bg
« Отговор #51 -: 02 Ноември, 2021, 08:16:51 »
Цитат
Тази карта ми харесва повече от BAL-a.

Неприятното е че иска "ръчкане" по DIP-превключвателя за избор на EPROM, точно като при гадния Willem  :crazy:

Неактивен -JonnS-

• Квантов електрон
« Отговор #52 -: 12 Ноември, 2021, 11:21:39 »
CVT, NKK благодаря ви за съветите и желанието да ми помогнете.
Не намерих наличие на съпротивление м/у пистите A4 и D4 със съседните им писти с омметър на обхват 20КОм при демонтирани IC. Съпротивлението на всички връзки А4 и D4 до съотверните елементи е <1 Ом проверено с омметър на обхват 200 Ом.

Направих OSR разпознаване на текста на програмата от статията в Комютър за Вас. След като поправих грешките от разпознаването на текста, остана само една различна област от паметта $185F до $18D4 м/у BIN-а от сайта и отпечатеното в списанието. Като заредих BIN-а в Disassembler за 6502 се установи, че разликата е само в "логото" на програматора.
Предполагам, че колегата NKK е имал BAL500 с променения BIN и поради това си спомня че логото е било различно.
Това е добра новина: публикувания на сайта BIN-a е 99.99% работещ.
Пилагам статията от КВ, файлa с разликите, Powershell скрипта за конвертиране на разпознатия текст в BIN, и готовия BIN от КВ.

Остава да намеря проблема на моята платка :)

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #53 -: 18 Ноември, 2021, 13:06:53 »
Вчера получих програматора от колегата за да видя дали няма да може да тръгне по някакъв начин. Потвърждавам че ако се използва командата PR#<СЛОТ> след това при излизането от Mонитор паметта става корумпирана и не може да се запише съдържанието на прочетения чип на дискета. Пробвах го на Правец 82 и на AppleII+ - резултата е 100% идентичен.

Открих обаче начин който позволява влизане в програмата на картата от ProDOS 2.4.2 и после връщане в ProDOS без корумпиране на паметта, който ще опиша по-долу. Иначе самата карта е изправна и прочете безпогрешно съдържанието и на двата чипа с които я пробвах.

За целта са нужни една дискета с ProDOS 2.4.2 и още една празна дискета форматирана на ProDOS. (Аз използвам флашки, но това не е от значение.)

Важно: Този начин работи единствено ако картата е в слот 3.

1. Зареждаме ProDOS от дискетата и от менюто и избираме FASTDSK.SYSTEM (Екран 1). Това зарежда програмата на програматора когато е в Слот 3. (Екран 2)
2. От менюто на програматора избираме вида на чипа, в случая 2732 и след това READ. Стартовия адрес за този чип трябва да е $5000, иначе след това ProDOS ще го корумпира. (Екран 3)
3. След прочитането се връщаме в главното меню на програматора и след това натискаме червения RST бутон за да се върнем в ProDOS.
4. След това от ProDOS избираме BASIC.SYSTEM (Екран 4)
5. След като ProDOS BASIC зареди, вадим ProDOS дискетата от драйва и слагаме празната дискета. (Аз сменям флашката, но това не е от значение.)
6. За да запишем на дискетата съдържанието на паметта започващо от адрес $5000 и с дължина $1000 (4096 байта) във файл наречен CHIP използваме командата: BSAVE CHIP,A$5000,L$1000 (Екран 5)

Това е всичко. Вместо дискета с ProDOS може да се използва също и ProDOS ROM карта + празна дискета. Защо FASTDSK.SYSTEM позволява влизане в програмата на програматора когато е в слот 3 си нямам представа и ще съм благодарен ако някой обясни.
« Последна редакция: 18 Ноември, 2021, 13:35:55 от CVT »

Неактивен -JonnS-

• Квантов електрон
« Отговор #54 -: 23 Ноември, 2021, 07:51:24 »
Благодаря :drinks: на колегата CVT, че се съгласи да тества BAL500 на неговите компютри!
Отделно огрОмоно мерси :bravo:, за това че намери начин да бъде записан прочетения BIN от EPROM-a!

Картата е вече у мен и през почивните дни ще тествам описания режим на четене.
Също ще пробвам да запиша някои памети. Ще пиша за резултатите от теста.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #55 -: 24 Ноември, 2021, 10:06:16 »
Тъй като нямам УВ изтривачка, нямах възможността да го тествам и в режим запис. Обаче се надявам че работи и някой от колегите които продават готови платки в иБей да започнат да го произвеждат наситен на достъпни цени. Аз със сигурност бих го поръчал. Ако пък решат да променят разположението на чиповете, така че платката да не стърчи - това ще е върха!

Един от 2732 чиповете които прочетох докато беше при мен представлява ПРОМ на знаковия генератор за Правец 82, който позволява превключване между Кирилица и Латиница с малки букви чрез обикновено ЦК ключе. Както се разбрахме по телефона го прикачвам в ZIP файл който съдържа BIN файл + имиджа на празната ProDOS дискетата на която го записах.

Неактивен aleksk

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 11
« Отговор #56 -: 12 Декември, 2021, 21:40:57 »
Някой няма ли в повече една платка или ако поръчва се включвам и аз
Ако някой ще поръчва се включвам и аз. Малко ме притеснява размазаното качество на изображението и как ще се метализират отворите. Иначе точно този брой го имам някъде на село, но не мога да го намеря

Тъй като нямам УВ изтривачка
Продават в али-то, но ако имаш бактерицидна UV лампа би трябвало да се получи също с това. Работят на 200-300nm, което по спецификация за 2716/2732  (<400nm) е напълно достатъчно

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #57 -: 13 Декември, 2021, 09:51:55 »
...
Малко ме притеснява размазаното качество на изображението и как ще се метализират отворите.
...

Колегите които правят платки използват професионални платкаджийници, а не вкъщи на лазерен принтер. Така че няма да се прави от размазана снимка и отворите ще са метализирани.

Неактивен NKK

• Квантов електрон
    • eshop-bg
« Отговор #58 -: 25 Декември, 2021, 21:32:42 »
Малко позаглъхна темата, та да я пораздвижим. В пристъп на "платкохолизъм"  :master2: си начертах и проектирах нещото от снимката. Реших да разделя програматора на два отделни модула, че имам лоши спомени от преди години как няколко пъти съм изпускал чип, който пада върху дънната платка на Правеца, но за късмет без никакви последствия. А дори и по някаква причина идеята да се окаже неуспешна, интерфейсната платка с 4к ROM и PIA 6821 на нея, може да се ползва за други проекти.
След цяла седмица отлежаване заради липса на време, най-накрая почти всичко е запоено и дойде време за тестове, и.... греда, "нещото" се държи точно както при колегата -JonnS-. След излизане в Монитор, DOS-а направо си умирГа. Пробвах го и на 82-ка и на 8М-ка, с епълския фирмуер, с DOS3, с EAGLE DOS-а от платката на Рале Палавеев - нищо, по-различно. Примирих се с неуспеха и реших, че трябва да сменя ползвания до сега подход "Чукча писатель, Чукча не читатель", и ще трябва да се опитам да дизасемблирам ROM-а и да видя какво точно прави, макар, че това занимание никак не ми е интересно и съвсем не съм добър в това, та щеше да пада голямо ровене и чудене. Но тъй като мързелът е една от основните движеща сили, поне при мен де  :lol:, сметнах, че не е зле първо да поразгледам Епълската библия, без да имам някакви особени очаквания.
И ти да видиш...., нали е Коледа все пак, а по Коледа се случват чудеса, софтуерът на програматора проработи без да "убива" DOS-а. Единственото условие е след като се влезе в Монитор, от там да не се ползва Ctrl-C или Ctrl-B за връщане в Бейсик, а командата 3D0G и всичко работи без проблем.

С пожелания за Весели и Светли Празници на всички колеги от Форума  :drinks:
« Последна редакция: 25 Декември, 2021, 21:50:30 от NKK »

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #59 -: 26 Декември, 2021, 03:14:07 »
А метода който аз описах по-горе с ProDOS работи ли?

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |