| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Програматори - Правец 8  (Прочетена 9814 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 297
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
Re: Програматори - Правец 8
« Отговор #60 -: 26 Декември, 2021, 17:33:46 »
Ами не съм го пробвал твоя метод, както и с ProDOS, колегата -JonnS- трябва да сподели, ако се е занимавал. Аз си поиграх днес още малко и експериментирах с Apple DOS 3.3, картата я пробвах в 1-ви и 4-ти слот на 8М. Чете от програматора и записва коректно файл на флопи емулатор с SD карта. Тъй като останалата част от схемата не съм я чертал още, импровизирах малко с един резистор на входа на 6821. На снимката се вижда, че кондензаторчето 1nF не е монтирано, че нямах под ръка, но тогава се картата се държи малко нестабилно и прави проблеми от време на време. Сложих временно 680pF и сега всичко е ОК. Като ме споходи "музата" ще довърша и останалата част от програматора.

Неактивен -JonnS-

• Квантов електрон
  • Публикации: 167
  • Населено място: Самоков
« Отговор #61 -: 26 Декември, 2021, 21:06:00 »
Благодаря на колегите NKK и CVT за помощтта!  :drinks:
Успешно прочетох и записах 2732 и 27128 на CD емулатор на флопи ползвайки ДОС 3.3. За връщане в бейсик ползвах командата "3D0G"
Съдържанието EPROM-ите съвпада с прочетеното през TL866CS. Мисля, че програматора работи без забележки в режим четене.
Надавам се тези дни да го пробвам и в режим запис.

Не можах да тествам метода за връщане в бейсик с ProDOS на колегата CVT, защото когато избера комадата "BASIC.SYSTEM", даже без програматор, компютъра не излиза в бейсик а "зависва" като изобразява само мигащ маркер на екрана. Еднакво се държи с ProDOS 2.4.1 и ProDOS 2.4.2. Явно имам проблем с Правец 82 на който тествам.

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
  • Публикации: 478
« Отговор #62 -: 26 Декември, 2021, 22:24:04 »
Благодаря на колегите NKK и CVT за помощтта!  :drinks:
Успешно прочетох и записах 2732 и 27128 на CD емулатор на флопи ползвайки ДОС 3.3. За връщане в бейсик ползвах командата "3D0G"
Съдържанието EPROM-ите съвпада с прочетеното през TL866CS. Мисля, че програматора работи без забележки в режим четене.
Надавам се тези дни да го пробвам и в режим запис.

Не можах да тествам метода за връщане в бейсик с ProDOS на колегата CVT, защото когато избера комадата "BASIC.SYSTEM", даже без програматор, компютъра не излиза в бейсик а "зависва" като изобразява само мигащ маркер на екрана. Еднакво се държи с ProDOS 2.4.1 и ProDOS 2.4.2. Явно имам проблем с Правец 82 на който тествам.

Правец-а ти с колко РАМ е ? Има платка за допълнителните 16К ?
"I really do like SOLDERING as my programming language."  Bob Pease

Неактивен -JonnS-

• Квантов електрон
« Отговор #63 -: 27 Декември, 2021, 09:34:07 »
Правеца е с допълнителна платка Saturn128.
Когато преди около година го свалих от тавана, не искаше да тръгне изобщо. Банята с топла вода и "веро" го съживи, но от време на време проявава "капризи". Подозирам лош контакт в цоклите или лоша спойка. Ще падне търсене :(

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1352
  • Населено място: София
« Отговор #64 -: 27 Декември, 2021, 10:14:00 »
Знам че имаш емулатор който работи с .DSK имиджи. Закачи този имидж (DumpROM.DSK) и дай RUN DUMPROM. Съдържанието на РОМ чиповете ще се запише на отделни бин файлове в DumpROM.DSK. След това го прикачи тук да ги сравня с тези на моя Правец 82. Аз също използвам Сатурн 128К карта, само че не тази, а зелената на Георги Лефтеров.

Неактивен -JonnS-

• Квантов електрон
« Отговор #65 -: 27 Декември, 2021, 18:51:49 »
CVT, благодаря за предложението, но по-рано бях прочел EPROM-ите на моя Правец и се оказа, че имат доста разлики с оригиналните на Apple II. Поставял съм комплект оригинални Apple II EPROM-и, но Правеца ми не тръгваше с тях /зависваше/. Подозирам контактен проблем, и вероятно ще отнеме време да открия.

Добрата новина е че записах успешно 2732А с BAL500 с неговaтa си програма /firmware/. След това прочетох EPROM-a с TL866CS и съдържанието е еднакво с оригиналния файл. :)

Нямам 2764 и 27128 с напрежение на програмиране 21v и не мога да тествам с тях, но мисля, че не би следвало да има проблем.

Благодаря на всички колеги помогнали за успешния завършек на този проект!  :drinks:

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 297
    • eshop-bg
« Отговор #66 -: 27 Декември, 2021, 20:04:51 »
Цитат
Нямам 2764 и 27128 с напрежение на програмиране 21v и не мога да тествам с тях, но мисля, че не би следвало да има проблем.

Направи си доработката за 12.5V VPP. Ако не греша я беше прикачил в някой от предните постове.

Неактивен -JonnS-

• Квантов електрон
« Отговор #67 -: 28 Декември, 2021, 16:24:39 »
И аз имах идеята да направя тази доработка, но понеже не измислих лесен и стабилен начин за закрепване на ключето :( се отказах. Още повече че за нисковолтовите EPROM-и имам TL866CS, BAL500 ми е необходим основно за старите ИС с напрежение 21 и 25v.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |