| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Конвертор от алиекспрес  (Прочетена 14666 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
  • Публикации: 964
  • Населено място: София
Re: Конвертор от алиекспрес
« Отговор #60 -: 07 Ноември, 2019, 14:41:58 »
Намери си некой дедик,
стар опитен техник!
Он да ти го настрои,
да не стане "леле боже мой".
И Операта ти да съсипеш
недей вече вътре ти да пипаш!

:master2:

:D

Неактивен kortex

• Квантов електрон
  • Публикации: 462
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #61 -: 07 Ноември, 2019, 14:53:27 »
Намери си некой дедик,
стар опитен техник!
Он да ти го настрои,
да не стане "леле боже мой".
И Операта ти да съсипеш
недей вече вътре ти да пипаш!

:master2:

:D
Къде да го намеря,то в сервизите не разбират от лампова...То ще ми е по лесно да си купя аз апаратурата :D Пратете снимка точно от къде да  въртя,нямам друг избор на никой техник не му се занимава...
« Последна редакция: 07 Ноември, 2019, 14:59:25 от kortex »

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #62 -: 07 Ноември, 2019, 15:08:39 »
Те дедици и не останаха.
Оперите са ни под заплаха.
Вече нема кой да ни ги прави
Занаята се за жалост забрави
 :(

На мене за звука ми помогна един колега от форумът.
Модна ми RF модулатор излъчващ на 10ти канал от 5.5MHz на 6.5MHz да пуща звукът, малко бръмчи и картината не е перфектна, но си анчесах крастата  :D

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #63 -: 07 Ноември, 2019, 15:14:03 »
Добре де ама от телевизора от къде се насторйва?Съкращенията на самите бубинки и в схемата се различават и не мога да разбера,можеш ли да ми пратиш снимка точно от къде?

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #64 -: 07 Ноември, 2019, 15:24:00 »
Нямам идея аз за туй не смеех да пипам вътре, освен да коригирам наклона на образа, понеже ми показаха как става. Потърси от твоят град някой разббирач мерааклия да ти помогне лично :)

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #65 -: 07 Ноември, 2019, 17:35:55 »
ти с какво устройство си,как са ти го преправили?

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #66 -: 07 Ноември, 2019, 18:16:01 »
Имах един RF модулатор от менте Sega Mega Drive 2 което се оказа късмет, че излчъва на 10ти канал VHF, но звукът му беше разбира се на 5.5MHz D/K мисля се води така го пишат по менютата на телевизорите, а  6.5MHz май се води B/G.
Та този съфорумник "цек" му беше псевдонимът ми модифицира това модулаторче като запои един SMD кондензатор между крачетата на някакъв транзистор, но нито ми каза  колко микро фарада е нито къде на кой точно транзистор го е запоил.Пък и той май вече не се подвизава в този форум  :(

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #67 -: 07 Ноември, 2019, 21:56:36 »
Имах един RF модулатор от менте Sega Mega Drive 2 което се оказа късмет, че излчъва на 10ти канал VHF, но звукът му беше разбира се на 5.5MHz D/K мисля се води така го пишат по менютата на телевизорите, а  6.5MHz май се води B/G.
Та този съфорумник "цек" му беше псевдонимът ми модифицира това модулаторче като запои един SMD кондензатор между крачетата на някакъв транзистор, но нито ми каза  колко микро фарада е нито къде на кой точно транзистор го е запоил.Пък и той май вече не се подвизава в този форум  :(
ами не можеш ли да го отвориш и да видиш?

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #68 -: 07 Ноември, 2019, 23:17:35 »
мога да ти го снимам, но ще е късмет да попаднеш баш на същият модулатор, пък и няма как да му разберем стойността щото е SMD и не пише, а неща да го разпоявам и метя, че да не скапя нещо

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
  • Населено място: Варна
« Отговор #69 -: 08 Ноември, 2019, 08:13:56 »
Абре младеж, как си я представяш тая работа, като изобщо нямаш представа по кой свят ходиш...
Преди да питаш, е нужно да знаеш поне половината от отговора, иначе само губиш времето на този, дето е решил, така, на добра воля, да ти отговаря... Ако не беше толкова абсурдно, щеше да е обидно!
Все пак...
За да пренастроиш модулатора, трябва да пренастроиш осцилатора за носещата 5.5 MHz - от 5.5 да стане на 6.5. Това значи да намериш кръга и да му намалиш капацитета. Не да добавиш кондензатор, а да махнеш оригиналния и да сложиш по-малък. И не говорим за микрофаради, а за няколко пикофарада... С добавяне може да свалиш честотата от 5.5 на 3.25, което е половината на 6.5. Така също може да работи някак, но с по-лошо качество, а и може да се появят звукови смущения в картината... Честотата се настройва точно с въртене на керната или капачката на бобината на кръга. Подбора на новия кондензатор става с проби, но е добре да имаш изправен телевизор с DK стандарт (6.5) и честотомер... И малко опит няма да навреди...
Да пренастроиш телевизора пък означава да пренастроиш всички кръгове от II МЧУ за звука от 6.5 на 5.5. Тези кръгове са в КМЗ1, ТМЗ2 и ТМЗ3 по схемата на телевизора, общо 5 на брой. При тях - обратно - е нужно да добавиш капацитет, който пак ще се установи с проба за всеки кръг. Ще ти трябва надежден източник на сигнал, осцилоскоп, честотомер, вобелгенератор, и да знаеш как се използват... Може и на слух, при достатъчно опит, ама отде... Добре е кондензаторите да се подбират така, че положението на керните на кръговете да не се промени много, че това влияе на степента на връзка между кръговете...
Излишно е да казвам, че става въпрос за творческа работа с елементи на експеримент. Не чакай някой да ти каже 'направи това и това'... Трябва си мислене, а преди това - познание и опит. Няма за това видеоклип в Ютюб...
« Последна редакция: 08 Ноември, 2019, 08:22:40 от NHB »

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #70 -: 08 Ноември, 2019, 08:51:40 »
Как да имам опит като това  ми е първият телевизор?И именно защото няма информация на тази тема,затова пиша тук.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #71 -: 08 Ноември, 2019, 13:19:45 »
Именно за това не е трябвало да пипаш по кръговете. Това е занимание за напреднали, а не като за първи телевизор. Сега действително е добре да дойде някой или ти да му занесеш телевизора за да се възстанови положението. Не съм сигурен в МЧУ звук на Опера дали имаше филтри с магнитна връзка между кръговете - ако има, то вероятно пренастройката от 6.5 на 5.5 ще стесни пропусканата лента, защото коефициента на магнитна връзка за 5.5 мега ще е по-малък при същото физическо разстояние между бобините. Та е най-добре да се възстанови стандартната настройка и да се модифицира модулатора да излъчва на 6.5 което е доста по-лесна задача и най-важното не променя автентичността на телевизора.
Кой обаче от форума от Пловдив има достатъчно опит за да свърши това не знам. И не продължавай да въртиш ядрата, защото феритите са стари и в един момент се пукат и разпадат, та да не се утежни още повече ремонта после.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #72 -: 08 Ноември, 2019, 13:25:33 »
Аз за една минута си свалих пълно описание със схеми на различните варианти и обяснение като за маймуна как работи всеки блок. Не е да няма информация... Ти каква информация очакваш да има? Може би ти е нужно да разбереш как работи всеки блок по отделно и всички заедно...
Едно време, когато съм се учил, даже нямаше компютри, камоли интернет... Четяхме от книгите, и те се намираха трудно. Сега има изобилие от информация...
Ти за първи път виждаш телевизор отвътре и искаш да знаеш как се настройва... Трудно, не е невъзможно! И цялата нужна информация я има в това описание! В България са единици майсторите, които ще се хванат да настроят разстроен лампов телевизор. Това не е работа за всеки, иска се мозък освен опита. Повечето сервизни техници, макар и цял живот в занаята, никога не достигат до такова ниво...

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #73 -: 09 Ноември, 2019, 20:54:45 »
Какво да кажа,заблудиха ме че било много лесно да се настрои...И сега?Като няма кой да ми го направи?И като и аз нямам апаратура?Май така ще си остане без звук ...

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #74 -: 09 Ноември, 2019, 21:44:52 »
МЧУна звука се настройва много по-просто от това за комплексния видеосигнал. Ако картината те устройва, звука можеш да си го настроиш.
Първо, помниш ли какво и къде си въртял? Можеш да направиш снимка и да покажеш на нея със стрелки...
Преди всичко, трябва ти изправен източник на сигнал. Вече имаш модулатор, но за BG стандарт, 5.5 MHz втора МЧ звук, трябва да го пренастроиш. Отвори го и снимай платката от двете страни... Ще ти трябва и изправен телевизор с DK стандарт, имаш ли?

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |