В потвърждение на това за което писах-първото видео, което намерих и което не е от най-старите е SONY SLV-X7. Модулаторът му е с 3 и 4 канал.Всички видеокасетофони, внасяни по нормален начин,а преди 1989г. нямаше друг са предназначени да работят при нашите стандарти. Това значи че междинната на звука е 6,5Мхц, а за Операта това има значение.Добре е младежи , родени след 90-та да се интересуват от стара техника, но е добре да четат и слушат старци, които са си изкарали живота не само в гледане и слушане на такава техкика.Всички от втората категория си спомнят че в България имаше в началото само БНТ1.В регион Благоевград програмата се разпространяваше на 6-ти канал.Това имаше просто обяснение- на същия канал или на съседни излъчваха Скопие и Белград.И в другите региони нямаше ретранслатори на по-ниски канали, затова модулаторите на видеокасетофоните работеха там, където няма ефирно излъчване-2-3-4 канали.След като се появи втора програма я курдисаха на 21-ви канал,според мен за усвояване на по-високите честоти,не че нямаше празни VHFканали.В този период модулаторире ги сожиха на 32 канал.
Колега, не е точно така...
Имам пред вид, че за немалкото време, което съм прекарал зад тезгяха на телевизионен сервиз, май не помня да съм срещал видео с 6.5 MHz врора МЧ на звука от RF модулатора. Може и да е имало, но ще е изключение... А цветните телевизори, които се продаваха по магазините - ВТ84, Е280/380ДБ и разните там Софии преди 89г., те всичките бяха с двустандартен звук и цветност - 5.5 и 6.5 и PAL/SEKAM, точно за да могат да работят от видео.
За автора на темата - това, което киазах за видео като РФ модулатор - видеото подава сигнал от РФ изхода си към РФ входа на Операта. Към НЧ входа (чинчове или Скарт) на видеото се подава сигнал от приемника за цирова кабелна, сателитна или ефирна телевизия...
За съжаление, това не решава проблема с 6.5 звук на Операта...
Така, вече имаш РФ модулатор, с който получаваш добра картина... Значи, остава само звука!
Сега, ако някой ти е казал, че е лесно да се пренастрои звука на Операта, те е излъгал. Не трябва да се пренастройва, а да се добави с допълнителна 'платка звук' 5.5 стандарт. Естествено, при всеки конкретен случай има разлики, и ако някой е постигнал добър резултата с един телевизор, няма гаранция, че на другия ще стане точно по същия начин... А точно за Опера едва ли има голям опит изобщо с тази манипулация... Та най-добре е да не се пипа телевизора, а да се пренастрои генератора за II МЧ звук в RF конвертора, както ти е препоръчал един от колегите и даже е дал инструкции...
Е, ти вече си разстроил МЧУ на телевизора... Това е лошо, защото няма вероятно да успееш да го възстановиш без апаратура, особено пък и без сигнал. Най-добре е да потърсиш помощ от някой, който разбира от този занаят и знае как се настройва дробен детектор в лампов телевизор.