| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Размишления на тема грамофон  (Прочетена 16922 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
  • Публикации: 315
  • Населено място: Пловдив
Re: Размишления на тема грамофон
« Отговор #60 -: 03 Октомври, 2018, 16:08:52 »
Ще правя на адаша риаа-та. Ще ми прати платката. Поръчвам от комет елементите и туй то. Поне да свирне като хората. Дозата е пристигнала и довечера отивам да си я прибера.  :drinks: кабел http://megavoice.bg/?pid=66&product=257 и конектори на добра цена http://megavoice.bg/?pid=69&product=2108
« Последна редакция: 03 Октомври, 2018, 16:31:39 от bluelemon »
Mithrandir

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #61 -: 03 Октомври, 2018, 19:01:26 »
Ето схемата на захранването която препоръчвам:
102942-0
Умишлено предлагам схема с еднополупериодно изправяне. В тази конфигурация според мен схемата се представя по-добре в звуково отношение спрямо мостово изправяне и траф със среден извод. Освен това има по-широк избор от трафове когато не се търсят две намотки.
Естествено трансформатора трябва да стои на около 1 педя разстояние от платката на предусилвателя.
Изправителните диоди може да са всякакви, аз съм предложил бързи, но и 1n4007 ще вършат същата работа!
Добре е стабилизаторите да са достатъчно близо до филтровите електролити на входа. Кондензаторите по 1 микро са керамични, и се запояват максимално близо до изводите на стабилизатора. Това е което се сещам засега. Успех!
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
« Отговор #62 -: 06 Октомври, 2018, 13:37:30 »
Малко тийзър на кутията. Не е лепена, само е стегната с болтовете. Шлайфана е и малко мината с ленено масло да попива. После още един път, леко фино шкурене и финален финиш с пчелен восък.  :morning1:
« Последна редакция: 06 Октомври, 2018, 13:45:09 от bluelemon »
Mithrandir

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #63 -: 06 Октомври, 2018, 14:44:38 »
Много хубаво е станала при това от истинско дърво ,само това с не лепенето ще ти изиграе лоша шега. С времето дъските се измятат - това си е естествен материал и болтовете само няма да го ограничат, иска си лепило...

ПП Какво стана с дозата и шела, нали беше пристигнала?

Ще стане определено уникален тоя грамофон

Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
« Отговор #64 -: 06 Октомври, 2018, 15:05:54 »
 Няма да се изметнат. Това са шпервани плочи. Не са цели дъски. Дозата дойде и по късно смятам да извадя звук от нея. Та гледам отгоре има метална плоча за масата. От съществено значение ли е да я вържа че трябва някаква пластинка да мисля ако да.
Mithrandir

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
  • Публикации: 432
  • Населено място: България
« Отговор #65 -: 06 Октомври, 2018, 16:05:39 »
Няма да се изметнат. Това са шпервани плочи. Не са цели дъски. Дозата дойде и по късно смятам да извадя звук от нея. Та гледам отгоре има метална плоча за масата. От съществено значение ли е да я вържа че трябва някаква пластинка да мисля ако да.
         Икономия на лепило или има друга техническа причина да не ги лепиш?

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
« Отговор #66 -: 06 Октомври, 2018, 16:55:54 »
Ами няма никаква съществена причина. Просто така реших. Освен това мога да я разглобявам сега.  :crazy: Конструктивно е много стабилна и няма нужда от лепене просто.
Mithrandir

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
« Отговор #67 -: 06 Октомври, 2018, 19:06:45 »
Лепи ги то така някак недовършено. Дървесината с времето малко или много си мени обема. И здравината ще е по добра.

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
« Отговор #68 -: 06 Октомври, 2018, 20:32:42 »
То като ги залепя визуално няма да се промени. Пък и аз съм фен на малко по индъстриал дизайн. Времето ще покаже какво се случва. Сега ще се концентрирам върху другите части. Че и риаа ме чака  :master2:
Mithrandir

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
« Отговор #69 -: 06 Октомври, 2018, 23:31:16 »
Ами не знам. Аз моята за SE усилвател я лепих.  Даже няма да дупча за болтове ами от двете страни плочите със шпилки...

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #70 -: 07 Октомври, 2018, 18:26:03 »
Не, това отгоре на дозата е само премахваема тежест (която в случая ти трябва да не премахваш), но няма никаква ел връзка и каквато и да било екранираща функция. Единствено ако самия шел има метални части е добре те да се свържат към маса защото той вече поради големия си размер има някаква екранираща функция.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
« Отговор #71 -: 07 Октомври, 2018, 22:24:42 »
Както винаги много хубаво не е на хубаво. Монтирах дозата и всичко пасна екстра. После взех да настройвам обаче нещо тежестта не бачкаше както трябва. В крайна сметка трябваше да разглобя рамото и се оказа че има счупено на едно място, там където стои лагера и от лагера имаше само две съчми. Сега си нямам никаква идея какво се случва. Вижда се пластмасовото гнездо как е счупено.
« Последна редакция: 07 Октомври, 2018, 22:30:08 от bluelemon »
Mithrandir

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #72 -: 08 Октомври, 2018, 10:14:13 »
Това че е пластмасово гнездото не е много добре! Очаквах по-добро качество от Дуал. Целия детайл ли е пластмасов или само гнездото? Ако е само гнездото дали не може да се направи 3D модел и да се принтира, или дори да се направи форма и да се направи отливка? Не знам, но мисля че ще го излъжем все пак :) няма да се отказваш само от това. Но наистина за това казвам - покупката на стари шасита трябва да става внимателно с проверка на място лично. Защото прекалено често търговците си премълчават такива добре известни на тях истини за състоянието.

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
« Отговор #73 -: 08 Октомври, 2018, 10:28:41 »
Довечера ще го разглобя нацяло. Но мисля че точно тази част е пластмасова. Всичко друго е метално. 3Д модел би било адски трудно да се направи. Тук я има частта и се вижда че леглото с лагера за тежестта е цяло. https://www.dual-parts.com/product/tonearm-bearing-fits-1237-242606/ Проблема е че и лагера го няма. Евентуално някой колега или в някой сервиз ако имат резервни части или от  някой неспасяем грамофон да се вземат части. Все още се чудя как да процедирам. Иначе за отказване не става и въпрос :)
И още един вариант е ей това https://bazar.bg/obiava-22691740/muzikalen-tsentar-telefunken-3520-s-dual-1235 рамото е същото. Евентуално ако ми даде само шасито или да свали от цената. Писал съм на човека, но не е гаранция че рамото ще е здраво :)
Даже ако лагера беше наличен все щях да измисля как да изградя гнездото, но сега даже не знам как изглежда и дали може само лагер да се намери.
Рамото е друго на 1235, сега видях сервизното.
Някакви идеи от къде мога да намеря лагер и да се опитам да изградя гнездото?
« Последна редакция: 08 Октомври, 2018, 11:13:10 от bluelemon »
Mithrandir

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #74 -: 08 Октомври, 2018, 12:41:51 »
http://www.skf.com/bg/products/bearings-units-housings/index.html

Лагери. Вземи със шублер вътрешния размер от винта дето си извадил и външния размер от остатъците от отчупена пластмаса,и си готов с намирането

да, Сега разбрах- един от страничните лагери е изчезнал.

Ами на горния сайт ще намериш, те са един от най-големите производители в Света.

ПП. От другата страна лагера трябва да е същия, та може и по него да се ориентираш.

« Последна редакция: 08 Октомври, 2018, 13:03:53 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |