Здравейте приятели и колеги
Представям Ви реставрирания радиоприевмник PHILIPS 830A, който придобих през месец април.
Прилагам снимки на състоянието в което го получих и как изглежда след моята намеса.
Работих по него около 30 часа.
Радиоприемника имаше следните проблеми:
1.Липсващо парче от бакелитовия орнамент:възстановен е чрез формоване с епоксидна смола.
2.Скъсан плат пред говорителя:-възстановен е с нов план според мен му отива.
3.Нарушено станичното покритие на кутиятана две места. Липсваше парче около 30 см2.Шарката е много специална. Реших да го облепя с подходящо РВС фолио. Изглежда по-светло,както е на снимките. Шарките са подобни на оригинала .Очаквам идеи и помощ, как да го направя по-тъмно, както на лицевия панел,който не съм пипал.
4.Ръжда по шасито и металния обков.Почистени са с преобразувател и вълна №1,обкова е боядисан с черна боя.Несъм боядисвал шасито.Само го намазах след третирането леко с вазелин.
5.Отчайващ вид на говорителя.Скъсана бе мембарана на говоритела. Липсваше около 1/3 от нея.От стар говорител изрязах мембрана придадох конусен вид и я залепих върху остатъците.Получи се според мен добре.Който е работил по този модел филипс знае как се разглобява тази мембарана и след това се запоява към електромагнита.
6.Беше прекъснат на 3 места потенциометъра ,който е жичен. Включен е в аминусовата верига -вижте схемата и така се регулира силата на звука. След като пробвах няколко флюса успях с мъка да запоя скъсаните нишки, но се наложи със спойките да шунтирам около 5 % от съпротивлението.Нямаше друг начин.
7.Липсваше ключът за включване на мрежовото напрежение,който е отделна конструкция,със сложна механика за задействане от потенциометъра. Поставих ЦЕ-КА ключе, което много прилича на оригиналното и настроих механиката за включване и изключване.
8.Беше прекъснат междуламповия трансформатор.Голям проблем беше демонтажа,тъй като шасито е дълбоко около 100мм и трябваше да се демонтират други елементи. Трансформаторът е разглобен,изработена е нова макара и пренавит.Намотките бяха в съотношение 1:3.Навивките са 4000:12000.В схемата беше дадена информация за активното съпротивление.Навих го с проводни 0,1мм.
9.Лампите бяха изправни.
10.Подмених текстилните мрежови кабел и кабелите за говоритела с такива изработени от мен, като използвах връзки за обувка.
11.Блок кондензаторите за моя радост след измерване и проверка се оказаха здрави.
12.Помеднените елементи почистих с оцет и сода за хляб по съвет на Д.Зарев.
13.Радиото показа живот на ДВ и СВ,но в Пловдив не можах да хвана станция поради огромните смущения и вероятно поради недобрата ми антена.