Здравейте колеги!
От няколко дни се каня да ви запозная с поредната придобивка, ама вече не издържах по простата причина, че колкото пъти на ден да надникна в "Сандъците" все едно и също?! Ами, по грубо наблюдение 80% публикациите са в търговския раздел? То целият сайт вече е "купувам, продавам" и т.н., къде изчезнаха истинските колекционери, реставратори, въобще хора на техниката?...
Но, по темата: тръгнах да търся оригинален ремък за моя "Смарагд", защото този, с който работи не ми харесва много. Не съм ви и питал, защото съм сигурен, че това у нас не се намира. Естествено, отидох в ибей и ровейки се натъкнах на една обява, която ме заинтригува. Някакъв от Дрезден предлагаше, останал от баща му, изключително запазен външно КВ100, комплект с калъф, кабели, ръководство, за съжаление без ремъка за носене през рамо. Но кое ме привлече най-много - предлагаше и резервен ремък! А по информация на bojitchko ремъка ставал и за смарагда, а и цената беше приемлива (сравнима с цените искани у нас за много зле изглеждащи такива магнетофони). Към този модел имам някакъв сантимент, не случайно надничах в нашите продавалници, защото навремето вкъщи имахме такъв, колко записи съм направил на него като ученик, най-вече от радио, а и телевизия Београда, но това е друга тема....Та, с две думи, купих го. И не съжалявам!
Германска машина (както някой колега казваше, но тук е буквално, че "германецът си е германец, дори и роден в Лайпциг"), не като сегашните машини за еднократна употреба! В сравнение със смарагда се е появил след две години, явно по-нисък клас, за по-масова употреба. Вече не е с лято шаси, но моторът му пак е двускоростен, пак нещо според мен, по-сложно и скъпо, но пак направен на принципа " при правилна експлатация и обслужване може да служи вечно"! Вярно, това не е предвидено при обемния му монтаж, защото смяната на електролитите си е истинско преживявяне, което ще се опитам да илюстрирам, но това си е проблем и при други "по-нафукани" марки от онова време. Иначе, след няколко дни работа тръгна и то, като вчера от магазина. Единствената ми забележка е, че сравнявйки го с иначе грубоватия "Смарагд", с неговото финно ел. управление е направо грубиян, не че му пречи на правилните команди, както пак някой казваше, имаш чувството че боравиш с MG 42...
Сега пускам няколко снимки, щото изпускам "ракиенето време", а за тези, на които наистина им е интересно утре ще се опитам да публикувам и клипче. Все пак не е макет само за снимки...