Кой закон от физиката позволява това да се случи с два източника на синусоидално напрежение свързани паралелно и фазово /по време/?
Това ми е въпроса - как консуматора ще "открие" да консумира 100Вата от инвертора, и 300 Вата от мрежата...Ватовате са примерни.
Господа теоретици...
Позволете ми да се опитам да Ви върна към теоретичните основи на електротехниката...Към самите й основи.
В електротехниката, най-общо казано, мощността е произведение на ток и напрежение.
Имаме мрежа, електромер, консуматори и генератор (инвертор), отдаващ енергия към мрежата. Приемаме, че инверторът е напълно синхронизиран и работи без фазова разлика с мрежата. Какво значи това без фазова разлика с мрежата??? Естествено, не говорим за напережението, защото то е общо - нали са в паралел... Говорим за тока, само за него!!! Защото по принцип може да има фазова разлика между напрежението на мрежата и тока, който генерира инвертора!!!
Сега, приемаме, за простота, че товарът е само активен, а напрежението за по-лесни сметки ще е 200 волта. Товарът консумира в момента 500 вата. Генераторът отдава 100 вата. Какво отчита в такъв случай електромерът?
Не е важно дали мрежата отдава на товара 400 и инверторът 100, или пък мрежата на товара 500, а инверторът на мрежата 100.
Има един закон на Кирхоф, който твърди, че сумата на токовете, които влизат в една точка, е равна на сумата от токове, които излизат от нея.
Товарът консумира 500 вата, а това значи, че токът през него е 2.5А. А генераторът отдава 100 вата, значи токът през него е 0.5А
Е, сега, според закона на професор Кирхоф, кажете, какъв ток тече през електромера??? Нима не е 2.5 - 0.5 = 2А??? Да? Не ме карайте да рисувам схема, ако не ме разбирате и без нея, значи си губя времето...
А каква мощност отчита електромерът? Еми, щом токът през него е 2А, значи 400 вата...(Той, електромерът, не отчита мощност, а работа, но това е друг въпрос...)
За случая с АЕЦ и ТЕЦ не искам да коментирам доколко е възможно да не се във фаза. Но това, че не са във фаза не означава 2 синусоиди, (пълна глупост), а би означавало, че токовете на двата генератора не са във фаза...