| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Питане за неизвестна радиолампа  (Прочетена 2461 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен dinev66

• Квантов електрон
  • Публикации: 462
  • Населено място: Пловдив
Колеги, лампата е с изтрита маркировка. На първата снимка: За сравнение с ЕL12 - балонът е по-голям: H=134 mm, Ф=49 mm. С нея е заменена ЕL11 в крайно стъпало на едно радио. Не мога да вдигна отоплителното напрежение на моя лампомер над 5.9V, a с EL12 нямам проблем. Изправителят ми няма нужната мощност, някъде до 1,4 А е. Подобно нещо се получава, когато меря ЕL34. Зная, че трябва да си сменя трафа, не ми стига за малко. Но по показанията съдя, че отоплението, е с мощност приблизително равнa, дори малко по-високa от това на ЕL34. Т.е. 1.5А или малко повече. За ориентация съпротивлението на отоплението е ~0,6 Oма (при EL12 ~1 Ом)
Цокъла и изводите са като на EL11 и EL12. Боцхах я на лампомера и я подкарах на ниски напрежения. Оказа се, че  работи,  съдейки по промяната на тоците при регулиране на напреженията на съответните електроди. Постепенно вдигнах напреженията. При отопление 5.9 V, Ua=250 Ug2=250V, и Ug1=-7V - Ia=46mA Ig2=4,3mA. Стръмността е ~8 ma/V. Разбира се, не е ясно колко е изтощена, и освен това е леко недоотоплена, но все пак е някакъв ориентир.
Някой има ли идея каква може да е тази лампа?

Неактивен lager

• Квантов генератор
  • Публикации: 928
  • Населено място: село Обидим, обл Благоевград, общ. Банско
Re: Питане за неизвестна радиолампа
« Отговор #1 -: 25 Юни, 2018, 20:14:43 »
Какво има под изолирбанда ? Присадена ли е или си е 11-та серия?

Неактивен dinev66

• Квантов електрон
« Отговор #2 -: 26 Юни, 2018, 11:03:54 »
Не съм го развивал. Разлепен балон от пъкъла, най-вероятно

Неактивен lager

• Квантов генератор
« Отговор #3 -: 26 Юни, 2018, 12:15:59 »
Ако е присадена не ми идват наум много възможности освен EL3.Ако не е присадена възможностите също не са много , може би ТУНГСРАМ вместо ТЕЛЕФУНКЕН и оттам да идват разликите.

Неактивен Ангел Симеонов

• Квантов генератор
  • Публикации: 819
  • Населено място: Русе
« Отговор #4 -: 26 Юни, 2018, 12:22:54 »
EL3 присадена на цокъла.Много добре става влиза в цокъла на 11 серия до разширението.Ако махнеш изолирбанда ще видиш.Вземи една лампа с дълбок цокъл и виж,че е по-дълга с размера на уширението.Правил съм го.Същото изглежда присадка AZ1 на цокъл от AZ11.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
  • Населено място: София
« Отговор #5 -: 27 Юни, 2018, 18:01:04 »
Дълбокия цокъл може да го махнеш, разпоява се с ръчна вакуум помпичка и да присадиш балона на новия цокъл.

Или директно на шасито да сложиш женски дълбок цокъл и си в джаза.
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен dinev66

• Квантов електрон
« Отговор #6 -: 28 Юни, 2018, 12:36:17 »
EL3 присадена на цокъла.Много добре става влиза в цокъла на 11 серия до разширението.Ако махнеш изолирбанда ще видиш.Вземи една лампа с дълбок цокъл и виж,че е по-дълга с размера на уширението.Правил съм го.Същото изглежда присадка AZ1 на цокъл от AZ11.
Ако предположим, че е ЕL3 със сменен цокъл, възникват въпросите:

1. ЕL3 има If=0.9A. Има данни за първите серии на EL3 за If=1.2 A. Тази е с ток на отоплението ~1.5A. Възможно ли е толкова голямо отклонение?
2. Размерът e доста по-голям и от 2-та варианта на балона в които е произвеждана и като височина и като диаметър.
3. Тоците на Анода и 2-ра р-ка са твърде големи дори за нова лампа. (ЕL3 Ia=36, Ig2=4mA при Ug1=-6V) Моето измерване е при Ug1=-7V. При -6V, Ia ще бъде към 54-55 mA.
« Последна редакция: 28 Юни, 2018, 12:56:46 от dinev66 »

Неактивен Ангел Симеонов

• Квантов генератор
  • Публикации: 819
  • Населено място: Русе
« Отговор #7 -: 28 Юни, 2018, 14:02:48 »
AL4 ?Намали отоплителното напрежение на 4 волта и виж какъв аноден ток ще извади?!Визуално си приличат.Предположение.Много ли свети отоплението на 6.3 волта?Има ли добавъчно съпротивление отдолу на цокъла?

Неактивен dinev66

• Квантов електрон
« Отговор #8 -: 28 Юни, 2018, 19:48:44 »
Това ми мина през акъла още в началото, дори я пуснах на лампомера първоначално на 4V, но отоплението едва-едва зачервяваше, видимо само на тъмно. Анодния 0коло 5 mA.При плавно повишаване на отопл. напрежение анодния растеше бързо и при 5.9V достигна 46 мА при -7 на 1-ва р-ка и 55 мА при -6V na 1-ва р-ка.
При отоплително 5,9V отоплението свети нормално.
Погледнах и шасито, няма гасящ резистор, всички лампи са серия Е, и са вързани в паралел.
Катодният резистор не е сменян, оригиналния си е =40 Ома, както е по схема. Всъщност тази стойносъ е супер необичайна за ЕЛ11 би трябвало да е 150 Ома или поне нещо близко.
Иначе Балонът на лампата е най близък до ЕЛ5, но лампата не е ЕЛ5 защото при напрежение на 1-ва решетка -15V анодният е 5-6 мА.

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
« Отговор #9 -: 28 Юни, 2018, 20:10:57 »
Този резистор 40ома е ООВ по ток. Преднапрежението се получава от резистора 65+30 ома. Защо не сложиш оригинално EL11?

Неактивен lager

• Квантов генератор
« Отговор #10 -: 28 Юни, 2018, 21:20:10 »
В края на краищата ти разви ли изолирбанда или само все още предполагаш, а и ангажираш мнението на колегиума?

Неактивен lager

• Квантов генератор
« Отговор #11 -: 28 Юни, 2018, 21:35:26 »
Ако лампата е присадена както аз и останалите колеги предполагаме е много лесно по цокъла да се определи тип на лампата -EL3 и AL4 имат различно разположение на изводите на цокъла.

Неактивен argonavt

• Квантов електрон
  • Публикации: 223
  • Населено място: Ботевград
« Отговор #12 -: 29 Юни, 2018, 00:07:40 »
Колегите изясниха въпроса.EL 3 е набутана в цокъл на EL 11.Двете лампи са напълно еднакви по параметри,само разлика в цоклите.Щом в схемата на радиото всичко е оригинално,значи неизвестната лампа е EL 3 .Има вариант да е EL 6 ,но тя е два пъти по различна по всички параметри и няма как да стане в случая.
0889 926 079 / 0723 66 447

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
  • Населено място: София
« Отговор #13 -: 29 Юни, 2018, 03:33:04 »
5,9в за отопление не е нищо учудващо, стандарта е от 5.8 до до 6,4 при някои лампи даже до 7 волта.

И на мене ми е интересно да пуснеш една снимка без изолирбанда да се види какво ще лъсне отдолу.

после може да залепиш балона с нещо по-модерно като термоустойчив силикон или епоксидна смола.
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен dinev66

• Квантов електрон
« Отговор #14 -: 29 Юни, 2018, 11:23:14 »
Styrshel:
Този резистор 40ома е ООВ по ток. Преднапрежението се получава от резистора 65+30 ома. Защо не сложиш оригинално EL11?

Не бях разглеждал внимателно схемата, защото нямам намерение да възстановявам радиото. Моят интерес е към лампата. Радиото ще го подаря на някой мераклия, ще пусна обява;
Иване, прав си, но донякъде мисля, защото работната точка на лампата се определя от R 65+30+40 Ома (катодния), и освен това последният въвежда ООВ по променлив ток, понеже не е шунтиран с кондензатор.

Lager: В края на краищата ти разви ли изолирбанда или само все още предполагаш, а и ангажираш мнението на колегиума?

Да развих изолирбанда, но това не ми донесе повече информация, поне на мен. Възможно е изолирбанда да е сложен само защото цокълът е бил разлепен, както и защото балонът е присаден на друг цокъл. Ето снимки, ако може да каже някой нещо повече.

97689-097693-197691-297695-397697-497699-5

Argonavt:
Колегите изясниха въпроса.EL 3 е набутана в цокъл на EL 11.Двете лампи са напълно еднакви по параметри,само разлика в цоклите.Щом в схемата на радиото всичко е оригинално,значи неизвестната лампа е EL 3 .Има вариант да е EL 6 ,но тя е два пъти по различна по всички параметри и няма как да стане в случая.

Колега, не си разбрал, не е изяснено, по нагоре писах:

"1. ЕL3 има If=0.9A. Има данни за първите серии на EL3 за If=1.2 A. Тази е с ток на отоплението ~1.5A. Възможно ли е толкова голямо отклонение?
2. Размерът e доста по-голям и от 2-та варианта на балона в които е произвеждана и като височина и като диаметър.
3. Тоците на Анода и 2-ра р-ка са твърде големи дори за нова лампа. (ЕL3 Ia=36, Ig2=4mA при Ug1=-6V). "

А тази лампа при отопление 5.9 V, Ua=250 Ug2=250V, и Ug1=-7V - Ia=46mA Ig2=4,3mA. При Ug1=-6V, Ia е към 54-55 mA. Стръмността е ~8-9 ma/V.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |