| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Първи лампов проект - F1  (Прочетена 28282 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
  • Публикации: 315
  • Населено място: Пловдив
Re: Първи лампов проект - F1
« Отговор #120 -: 20 Юли, 2018, 21:01:11 »
Да, да. Тези ги четох. Във видеото ми беше по лесно да го разбера някак. Имам въпрос. Трябва ли да изолирам входовете, изходите и потенциометъра от шаси?
Mithrandir

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
  • Населено място: София
« Отговор #121 -: 20 Юли, 2018, 21:54:35 »
Да, да. Тези ги четох. Във видеото ми беше по лесно да го разбера някак. Имам въпрос. Трябва ли да изолирам входовете, изходите и потенциометъра от шаси?
Задължително!!!
« Последна редакция: 20 Юли, 2018, 22:00:07 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен радиото

• Квантов генератор
  • Публикации: 754
  • Населено място: Лом
« Отговор #122 -: 20 Юли, 2018, 21:56:45 »
Не трябва . Трябва да замасиш всичко накуп. Трафове , дросел шаси , и на потенциометрите кожуха , включително .

Неактивен радиото

• Квантов генератор
  • Публикации: 754
  • Населено място: Лом
« Отговор #123 -: 20 Юли, 2018, 21:58:11 »
Задължително!!!
Шасито  да не е към маса ?

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #124 -: 20 Юли, 2018, 21:59:40 »
Шасито със все трафовете съм му казазл да го ЗАЗЕМИ. В тоя случай масата няма какво да прави по шасито. Щом там ходи земя, ще направи брум ако пусне и маса, като се има предвид колко са хубави инсталациите...

Потенциометъра и входните клеми към обща звезда маса. Единия край на вторичната на изходните трафове може опционално да се прекара и той към маса, но тука пончкога има оплаквания от звука и ми се е случвало да ги остава само към колоните без замасяване, като етсествено си съобразявам посоката на хода на мембраната на говорителя.

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
« Отговор #125 -: 20 Юли, 2018, 22:38:43 »
Ок. Аз още не съм до там, но понеже ще монтирам конекторите и затова питам. Сега мерих потенциометъра и явно корпуса му е изолиран от активния елемент.
Mithrandir

Неактивен ditronix

• Квантов електрон
  • Публикации: 421
  • Населено място: Провадия
DRL  модули за всички видове автомобили!

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
« Отговор #127 -: 22 Юли, 2018, 15:42:18 »
Голяма тъпня. :) Взех да си монтирам цоклите на лампите, но лентата на EM84 е завъртяна ни в клин ни в ръкав. Получава се някаква много крива ориентация. На всички лампи ли е една и съща ориентацията спрямо краката? Единия вариант е да търся друг цокъл където мога да въртя основата спрямо монтажния пръстен, а другия на наличния цокъл да се опитам да завъртя основата. Някой да се е сблъсквал с този случай?
Mithrandir

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #128 -: 22 Юли, 2018, 15:58:50 »
Да, цоклите са стандартно ориентирани всички и да ЕМ84 е ориентирана малко странно на цокъла. Металния държач има на 1-2 места натиснато, така че да не се върти керамиката. Извади керамиката и с чук и  отверка примерно се пробвай да избиеш 2 те вгъвания за да може да си сложиш керамиката после както искаш като завъртане.

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
« Отговор #129 -: 22 Юли, 2018, 17:10:46 »
Не е виновна лампата, цокъла е руски.
Ето как стои в акорд 104 на български цокъл.  :)

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #130 -: 23 Юли, 2018, 12:32:36 »
То проблема не е нито в цокъла, нито в лампата, а в този който не е гледал лампите когато е разпробивал за монтаж на цоклите. Но няма страшно! В крайна сметка тези неща се учат! И в дейташийта на лампата си пише коя е посоката на ивицата:
98849-0
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
« Отговор #131 -: 23 Юли, 2018, 13:15:28 »
Е тя темата затова се казва "първи лампов"! :) За протокола, коригирал съм цокъла.  :drinks:
P.S. Дано да свирне и да мине без ициденти, че вече имам планове за втори :D Нали съм си китаристче и съм се наточил на  едно Фендерче. \m/
« Последна редакция: 23 Юли, 2018, 13:31:47 от bluelemon »
Mithrandir

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
« Отговор #132 -: 24 Юли, 2018, 21:37:52 »
Май май приключих с бушменската част. Голям зор. Малко гадни снимки. Сега ще почина да взема въздух и после сериозната част. Закачам и една схема за LED на 220V. Мога ли да я ползвам за индикаторна лампа и мога ли да сложа 47n на 630V, че май само такъв имам?
Mithrandir

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #133 -: 24 Юли, 2018, 22:09:35 »
Не се набутвай да вкарваш схема, която ползва фаза в тая метална кутия, достатъчно е, че имаш анодно вътре. Ако искаш да индикираш, На вторичната на трафа,на отоплението за лампите  може да боднеш един светодиод  с изправителен диод  1n4007  на + крака му и резистор на - крака му примерно 200-470 ома.

аз обаче бих ти предложил по готина индикация

Вместо катодните резистори на триодите на пред-усилвателната ECC83 лампа да сложиш зелени или червени светодиоди от тия от запалка дето се вадят.  ;)

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #134 -: 24 Юли, 2018, 22:16:38 »
виж на колко много места може да сложиш светодиоди в една лампова схема, аз ти говоря за най-левия номер 2,

98940-0
тука, най долу на страницата са обяснени светодиодите .
http://www.valvewizard.co.uk/OtherStuff.html

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |