| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Първи лампов проект - F1  (Прочетена 28292 пъти)

0 Потреб. и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
  • Публикации: 315
  • Населено място: Пловдив
Re: Първи лампов проект - F1
« Отговор #180 -: 15 Август, 2018, 16:01:19 »
Значи довечера ще ходя до елимекс и ще взема този уред който ми препоръча и два говорителя 8 омови. След като и ако свирне ампа ще питам по-подробно за настройката защото нямам никаква идея как се прави. Осцилоскоп нямам тъй че ще е на ухо.
Защо трябва да свири 1к синусоида докато се мери тока? До сега никъде не съм попадал на подобен начин на измерване. От къде мога да взема звуковия файл?
« Последна редакция: 15 Август, 2018, 16:41:22 от bluelemon »
Mithrandir

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
« Отговор #181 -: 15 Август, 2018, 16:50:06 »
6-8 ома 5W-10W циментови резистори може да ползваш, за да не слушаш синусоидата. ПП.Настройката прави докато свири синусоида 1к ампа.

Първо трябва да се настрои постоянно-токовия режим на стъпалата, т.е. входа на усилвателя да е на маса (ако има потенциометър - на "min"). Измерват се токовете и (или)напреженията и ако трябва се променят, стойностите на резисторите. После може да се подаде сигнал и да се гледа за кривене и от кое стъпало идва, а също и за честотната лента, но трябва осцилоскоп. На слух няма да стане. Това е минимума на настройката, освен ако няма никакви изисквания към усилвателе и собственика си го харесва така както е.

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
« Отговор #182 -: 15 Август, 2018, 17:05:19 »
Ами доста колеги като гледам на слух настройват. Единствено мога да го закача на някаква компютърна програмка там да го гледам. Ако става по този начин е супер. Иначе изисвания има собственика и то високи  :D
За режимите май ми стана ясно. Има ли някакви конкретни стойности на напреженията и тоците които да гоня или ако влизат в дейташита на лампите е ОК?
Mithrandir

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
  • Населено място: София
« Отговор #183 -: 15 Август, 2018, 18:13:20 »
Стойностите на анодните напрежения с тези трансформатори и лампи са известни и многократно тествани в тази и подобна на нея схеми. Тук нищо няма да те изненада и всичко ще си дойде на мястото като наредиш елементите.Нали такава схема поиска в началото....

Относно тока на крайните лампи- при катодния резистор 150 ома ще докараш аноден ток по спецификация- тествано.Може да се заиграеш 20 ома по-малко или 50 ома повече, в зависимост как ти хареса звука, но е напълно излишно.
http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren-Geschichtliches/EL84/el84-miniwatt.pdf
https://www.radiomuseum.org/tubes/tube_el84.html

Относно тока на пред-усилвателните триоди
Има табличка в първата схема, според която може да се ориентираш горе долу за какъв аноден ток, колко трябва да ти е катодния резистор. Аз съм сложил за твоите железа и лампи по схема 1.2к резистор който ще докара 1.11ма аноден ток на триод. Ако не докарва тоя ток(понеже триодите доста варират производствено), може да промениш резистора в границите показани 820ohm-1.8k в таблицата, докато го докараш тока 1.1ма. Ако пък не ти харесва звука на 1.1ма, можеш да променяш резистора, за да докараш някои от другите стойности на аноден ток в таблицата. Гледай да е в границите на таблицата- Тя е копирана от производствено описание на ECC83- стандартни режими за нея са.
https://drtube.com/datasheets/ecc83-philips1954.pdf

Та в заключение. Подкарай схемата с надписаните елементи , и после ще донагаждаме ако изобщо е нужно.

« Последна редакция: 15 Август, 2018, 18:19:42 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
« Отговор #184 -: 15 Август, 2018, 18:26:53 »
 :hi:   Данке! Да се запиша с новите придобивки :) Това бяха най-евтините налични 8 омови говорители. Даже пише Japan :) за по 3.90 парчето.
И един въпрос. Взех едни резистори от елимекс 2 вата,но вкъщи видях че са по малки от другите 2 ватови от комет. Сигурно е друг производител, но освен по размер може ли да се провери мощността по друг начин?
Mithrandir

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #185 -: 15 Август, 2018, 18:46:53 »
Дай снимка с един кометски и един елимекски резистор сравнителна, да видим, че може да са ти продали от 1W те тия от елимекс бая съм се карал с тях за елементи...
Един път се опитаха да ми продадат ел84 за ецл86... Редовно са ми обърквали стойности на резистори и на кондензатори, трябва да гледаш докато си в магазина.

Честито за Мултимера, на моя му тествах защитите като свалих бушоните на сервиза докато мерех подсветка на един телевизор...и оцеля без никакви поражения.  ;)
« Последна редакция: 15 Август, 2018, 18:56:29 от Pichaga933 »

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
« Отговор #186 -: 15 Август, 2018, 19:46:49 »
Мерси! Мадамата спореше че са 2 вата.
Хм. Сега попаднах на разни теми из Интернет където пак се дискутират еднаква мощност и различен размер. Освен това имало някакви fuse resistors които пак били по малки, но със същата мощност. Въри ги разбери.
« Последна редакция: 15 Август, 2018, 20:26:42 от bluelemon »
Mithrandir

Неактивен Eltehno

• Квантов електрон
  • Публикации: 396
  • Населено място: Свищов
« Отговор #187 -: 15 Август, 2018, 20:39:00 »
2 вата са тея по-големите. Другите са по 1 ват.
Ще се повторя, ама с изходни от БГ радиа или тв, не надвишавайте ток на крайните 37-38 мА. Трафчетата са малки и са разчетени на макс ток 40 мА. Над тази стойност се насищат. Със препоръчаните стойности на катодно съпротивление от 130-150 ома, излизате над 40 мА отвсякъде. Трафовете Ви са наситени още преди да са свирнали. Та ще си имате един прекрасно крив звук по начало. А и ебавате мамата на лампите за по-малко време.

Ама всеки си преценява де. Дали да слуша кривочи и да си пече трафчетата и лампите или да кара по-спокойно и дълго.
На мен лично режим над 38 мА не ми харесва как звучи.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #188 -: 15 Август, 2018, 22:18:48 »
bluelemon- Да както потвърди и колегата тия са 1 ват. Елимекските каки са продавали домати преди да почнат в тоя магазин.

Eltehno на 38ма - звука е нещо страшно грозно с не просто липси ами направо дупка в ниските, лампата не е в режим хич и свири точно като радиото от което е извадена.
а относно печенето, ами не е вярно, тия трафчета почват да загряват леко Като ги пуснеш на 60ма. При 49-50ма са абсолютно студени.

Понеже нещо явно ви е хванал мързела от тая жега да четете, ето снимка от ПДФ-а който съм публикувал по горе в мнението си.
99933-0
Препоръчителния режим за ЕЛ84 при 5.2к траф какъвто се ползва е 48-49ма при 250в анодно напрежение и 135 ома катодно съпротивление.

Тъй като тука реално анодното напрежение ще излезе 260в съм качил катодния резистор, че пак да е в режим.

Относно трафа, Eltehno ако си имал проблеми с насищане пойграй си с междината на I пакета на ламелите- увеличи я- подложи между Ш I 1мм картон и прослушай пак. На мене не ми се е налагало, но това е решенето в такъв случай.

А що се отнася до секционирани лампови изходни трафове 5.2к които могат да поемат безпроблемно анодния ток на EL84 по спецификация е тия са чудесни и на нормална цена.
https://www.tme.eu/bg/details/tgl5_001/transformatori-sas-zakrepvane/indel/tgl-5001/

« Последна редакция: 15 Август, 2018, 23:29:30 от Pichaga933 »

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
« Отговор #189 -: 16 Август, 2018, 14:41:23 »
Още един бушменски въпрос. Защо всички тези сонди https://www.proton-bg.com/Default.asp?m=articles&GRL1_ID=164&GRL2_ID=297 са рейтнати за 60V DC? Нито пише за AC нито за по високи волтажи има.
Mithrandir

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #190 -: 16 Август, 2018, 14:53:44 »
Вариантите са два.За нисковолтови схеми или продавачите не знят какво продават.Второто е по вероятно,не знам за Протон.За Елимекс е често срещано явление.

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
« Отговор #191 -: 16 Август, 2018, 15:25:25 »
То на доста други места са същите. Единствено в комет видях за 1000V. Взех си едни от квазер, които изглеждат ОК. Ще им направя едно кръгче. Пише че изолацията е ABS и изглежда добре пък да видим  8)
Mithrandir

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #192 -: 16 Август, 2018, 21:23:20 »
За напреженията в ламповия амп, нямаш ядове даже със менте сондите  на предишния мултимер, дето не са тествани за нищо.

Виж ако надхвърлиш 1кв, а пък над 2кв, задължително сертифицирани, може и стари СССР-ски, даже по добре, ама сертифицирани.

Неактивен Eltehno

• Квантов електрон
  • Публикации: 396
  • Населено място: Свищов
« Отговор #193 -: 16 Август, 2018, 21:51:18 »
Оги , моите уважения, но аз говоря за ТРИОДЕН режим. Ти за кой режим говориш ?

Мулард, примерно, за триоден режим дават 34 мА. ,  а за пентоден 48мА.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #194 -: 16 Август, 2018, 22:22:46 »
За пентоден или ултралинеен говоря Eltehno, с тия изходни трафчета в триоден режим няма причина да се прави, те си имат средни изводи. Пък и EL84 e истински пентод, пак не виждам причина да работи като триод, тука малко ме изненада. ::)

Даже да е триоден режима или да е пентоден, тока на 2-ра решетка се дава отделно от анодния, ако решиш да я ползваш...

Това за режима мисля сме го бистрили по телефона или на скайп с bluelemon, и го няма в темата, мой пропуск.

Пусни ако ти е възможно един линк към документа на мулард,че ми стана итересно  :drinks:

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |