Абе най-добре с червен диод от оптична мишка. на мястото на катодния резистор на ECC83. Като звук става малко по твърд, зависи от светодиода , най-добре става с инфрачервени, червени и зелени, със сини жълти и бели звука е отврат.
Казвам ти от запалка щото съм забравил за какво напрежение бяха а бяха вадени от запалка, мисля че за 2в-2,5в-3в. Има разлика в звученето на тия за 3в. То има значение за какъв ток е светодиода. НО много отдаван си правех тия експерименти , има едни страшно стари червени светдиоди с надяната месингова втулка върху тях- е тия свиреха уникално, явно са били на точния ток§напрежение,ама не съм попадал на такива по магазините близък вариант до тоя е инфрачервен светодиод, ама те не се виждат като светят с просто око, ако го гледаш през камера на телефон се вижда , че свети лилаво..
КАто си правех тия експерименти със светодиодите от които всичко съм забравил вече, на пазазра нямаше много видове светодиоди имаше само 3 и 5мм и то в ограничени цветове, всичко различно можеше да намериш само по запалките. В последствие дойде бума на ЛЕД лентите и SMD та сега имаш огромно разнообразие от цветове напрежения и тоци на които работят с които може да експериментираш и да намериш иделно звучащиия светодиод в цвят, който ти харесва.