Уред за мерене на ТХО
Често срещам във форума колеги , които се съмняват в ТХО а няма как да го проверят.Други колеги им препоръчват да подключат за проба Електронско ТХО.
Предлагам един уред, които всеки може да си събере за 1-2часа с които да се мерят ТХО със 100процента сигурност и импулсни трафове.Направих си го преди десетина години и отдавна се канех да го споделя във форума, защото фабричните такива са скъпи, а е добър за начинаещи(и не само).
Уреда се състои от платка ГХО отСф-21(31,респром), изрязана част от платката на Сф-21 включваща куплунга за платка ГХО и ИТ (а може и само ИТ ако не ви се реже), мощен транзистор за ТХО и измервателна система – ампермер.
Снимки и схема в прикачения файл.
Спомням си, че когато го правих и бях включил транзистора класически в сх. ОЕ и при окъсило тхо транзистора просто си избиваше. Слагах и предпазители 0,315А, 0,2А но пак си избиваше понякога.Тогава се сетих да го включа в сх. ОБ за да има ОВ и да ограничи тока.ТОВА НАПРАВИ УРЕДА ФУНКЦИОНАЛЕН. Виждам и че съм добавил 1Ом в емитера да задълбоча ОВ.Така тока в ТХО(избито) или при даване на крокодилчетата накъсо се самоограничи до около 300мА и оттогава уреда ми служи вярно.
Начин на мерене:
1. По консумация. ТХО се подключва, като В+ си е на извод В+ на ТХО(ИТ) а К на извода за колектора на транзистора.
Консумацията на здраво ТХО е 20-50мА, по рядко повече.
Консумацията на здраво ИТ е 50-200ма.
Като се даде с пинсетата накъсо някое от вторичните напрежения отива на мах.- 300ма.
При максимална(около 300мА) конумация- ТХО или ИТ е брак
С две думи за ТХО стрелката е или в ляво или в дясно:да-не, тука има-тука нема, здраво-брак.
2. За ТХО-като се поднесе извода за високото към извода ABL се получава дъга 5-6мм което е гаранция за здраво ТХО.
Внимание! Ако първичната на ТХО не е свързана В+ на В+ и К на К(разменени крокодилчета)- дъга няма.
3. Мерене(с осцилоскоп) на вторичното напрежение за отоплението което е еднакво за всяко ТХО
Обикновено меренето по точка 1 е достатъчно, а като се придобие опит може и на място да се мери.
Както се вижда от снимките, когато направих уреда, го сложих ВРЕМЕННО в картонена кутия и така си е до днес. Отгоре черната метална кутия e импулсно захранване 24в. На системата е хубаво шунта да се подбере така че пълното отклонение- 300мА да е почти докраи на хода на стрелката(при мене на две трети от хода и все се каня да сменя шунта, ама така остана откакто беше по схема ОЕ и транзистора избиваше за да виждам кога е избил)
Предполагам че уреда ще работи успешно и ако се направи на 12в и се подбере R626.Аз в началото го захранвах с 30в от изправителя, защото имитирах Сф-21.Така че може да се работи още по схемата.
Данаил Делчев гр.Годеч 03.2010г тел. 0899342005 PS: Привеждам оригиналния текст от темата на колегата от Годеч. Колкото и отдавна да беше това.