| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Кръжок по електроника в InitLab, София  (Прочетена 2186 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
Привет сандъкчии!

На 26 май, събота, ще се проведе учредителна среща на кръжок по електроника, който ще водя в InitLab. Кръжокът ще се провежда всяка събота от 14:00 (поне за сега така сме се разбрали) и ще трае около 6 месеца. Който се интересува да заповяда на срещата!
https://initlab.org/events/%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b7%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b1%d0%b8%d1%80%d0%ba%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d1%83%d1%80%d1%81-%d0%bf%d0%be-%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%ba/
Курсът ще има такса от 10 лева на присъствие и 5 лева на неприсъствен ден (т.е. може да не се събираме, но се осигуряват материали и задачи за домашна работа онлайн). Има свобода, може да се разбираме при заетост да пропускаме и т.н.
Правя кръжока безвъзмездно и таксите са за самофинансирането на материалите и хардуера.

:drinks:

Групата ще бъде макс. 12 човека, за сега има 4 мераклии.
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен goldib

• Квантов електрон
  • Публикации: 244
  • Населено място: Пловдив
Re: Кръжок по електроника в InitLab, София
« Отговор #1 -: 17 Май, 2018, 10:38:24 »
 :D :alko:   А задочно обучение за провинциалисти има ли?  8)

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #2 -: 17 Май, 2018, 14:24:59 »
Мога да подам линкове за материалите тук, да! Ама това, което ще кажа на живо там - няма да го написвам предварително. Нещо се обмисля да има уебкаст, видеа. Ще пиша като се реши.
 :drinks: :hi:

абе... аз пък на какво ше те уча тебе?!

Неактивен goldib

• Квантов електрон
  • Публикации: 244
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #3 -: 17 Май, 2018, 15:20:06 »
 :batt: :batt: :batt: :rofl:

Неактивен триод

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 58
« Отговор #4 -: 22 Май, 2018, 22:57:35 »
Към каква възрастова група е насочен кръжока?

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #5 -: 22 Май, 2018, 23:12:00 »
Няма такава, но да кажем от някаква осмислена възраст (14-16) нагоре. Всички са добре дошли! За себе си ли питаш? Че ако да - бая си ти напред с материала, имам чуство. Ще почнем от електрони и йони...  :)

Неактивен pansim

• Квантов генератор
  • Публикации: 634
  • Населено място: Сандански
« Отговор #6 -: 23 Май, 2018, 07:28:41 »
Една чудесна идея!
Браво Биляне.
http://iza99.com/
Българска заваръчна техника с 5 години гаранция
Ремонт на заваръчно оборудване - 0887607722

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #7 -: 23 Май, 2018, 11:36:15 »
Да са живи и здрави момчетата он InitLab, те ме поканиха и помолиха да го направя. Не че не съм искал винаги... :)

Неактивен триод

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 58
« Отговор #8 -: 23 Май, 2018, 23:34:56 »
То човек винаги има какво да научи,бих се записал и аз но съм се захванал с хиляди работи и време не ми остава.Питането ми беше за племенника ама се оказва малък още.

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #9 -: 29 Септември, 2018, 09:00:44 »
Здравейте сандъкчии!

Успешно приключихме първия модул от обучението по електроника в началото на Август. След ваканция от днес започва втория модул.
Както обещах качвам материалите от курса тук. Имам обаче една молба към вас. Моля не ги разпространявайте. Трудил съсм се за тяхното оформление и въпреки, че винаги бих споделил знание и умение с вас, не бих искал да напускат обкръжението на сандъците. Е, за заслужили деятели - може! ;)
Първите 1-2 лекции бяха повече говорене и по-малко писане, и респективните записки може да имат по някоя картинка без текст.
Има домашни, в които също има теория, както и същите файлове с отговорите в тях.
 :drinks:
Архивът е 17МБ, така че качвам линк - https://www.dropbox.com/s/jopeei18zhnl2l4/Archive%20module%201.rar?dl=0

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #10 -: 30 Септември, 2018, 02:58:12 »
Браво за курса, чудесна работа си свършил. Хареса ми това, че споменавате. че освен електрони има и йони, в една от книжките на Сокачев се разглеждаха движенията и поведението и на разните други носители на заряд, които не са електрони при кондензаторите, а това вече никой не го споменава, все едно не съществуват и почват разни аудиофилски шаманства , които реално си имат научно обяснение при проводниците и елементите със съдържание на  редки или ценни метали...и с много колеги дето четат само модерни неща съм спорил на тази тема- то само електроните носели заряд  :D...Явно на това ги учат вече, че е по-лесно да не се занимаваш хич със физика на частиците, пък и продава повече,като няма кой да каже нещо насреща на опсочения кабел, дето кислород не е помирисвал в живота си.  :lol:

За материалите хич не се притеснявай. Хората вече са страшно мързеливи, не е като едно време и очакват с фунията да им се налива в главата или на лекции- чувал съм го от много колеги, мързела да се учи е страшно нещо освен ако някой не ти го говори директно.

Та тия писмени лекции даже в Wikipedia да ги качиш, клиенти за курса няма да загубиш. Може спокойно да ги пуснеш с лиценз за свободно разпространяване, който забранява да се използват с цел печалба и да се продават, така правят в Софтуерния бранш и си важи със страшна сила.

Първо-защото вече е минал и са събрали таксата.
Второ  защото, на който му се чете това инфо ще го намери и от стари учебници, книги или на друг език  и
Трето, Ако някой ги прочете на Аванта и му хареса, крайния ефект е да дойде и да се запише на курса при тебе, понеже много му е харесало и е много по лесно да питаш даскала нещо като не знаеш или не ти е ясно.

Благодаря, че си ги качил тука, Ако искаш мога да ги преместя в библиотеката на сайта, да не седят така директно в темата ако това те пртеснява.

На мен лично би ми била интересна лекция на тема, по която знам че имаш Много компетентност- Високочестотни предавания и по-точно в 2.4 гхз  обхвата който се ползва от рутери дронове , мишки клавиатури и тн. Също и лекция за радиопредаванията на цифров сигнал за Блутут устройства.  От гледна точка на радиотехниката и самотехниката като  мощности, усилватели, използвани ИЦ-та и популярни схеми, модулации, цифрови стандарти и тяхната практическа употреба да си разработиш сам такова устройство или да модифицираш съществуващи за твоите си нужди. Щото реално Професията пък и хобистите в момента точно с такива уреди се сблъскват и принципа на работа е уж ясен ама  не съвсем и на всички и май на български никой не го е засягал?

« Последна редакция: 30 Септември, 2018, 03:15:09 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #11 -: 30 Септември, 2018, 07:35:13 »
Мерси за добрите думи! Нека си остане линка тук, няма проблем. Ако по някаква причина му мине давност или нещо (не би трябвало), ще генерирам нов.
Интересно беше, че не знаеха каква е целта в съществуването на неутрона в ядрата!!! Никой не им е казал. Само един знаеше едната от двете причини, т.е. тегловния дан (възможността да съществуват тежки елементи, щото ако си бяха с толкоз електрони, колкото им е поредния номер, щяха да са свръхреактивни и супер неустойчиви - т.е. нямаше да ги има като вещества), но никой не им беше казал "Абре моми и момци, как ще нагъчкате толкоз близо протоните? Нали ще се разлети ядрото! Неутроните дават място, минимално отстояние между еднакво заредените частици. Без тях вселената ...пуф!". Мизерия.
Не зная защо не само ти, но и кой ли още не е решил, че съм СВЧ човек! Аз не вирея над 30МХц! Дори факта, че се занимавам с 50МХц, е наложен от обстоятелствата - такива усилватели правим в работата, с 6 метров обхват - 50-54МХц.
Не обичам УКВ и нагоре, това е област с много специфика и някак...не ме вълнува. Обхвата малък, режимите критични. Аз обичам АМ, както сте забелязали, КВ най-много. Там ми е най, как да кажа, уютно и приятно. А и като гледам с каква техника разполагам, че да видя реално нещата до 50М, тия дето бачкат 433М, 2.4G, 5G че и нагоре - без очи и уши измервателни нищо не става.
Там, човече, с най-голям кеф бих помогнал на всеки - ама не разбирам!  :D
П.П. Ето още едно подаръче - Модул 2, Урок 1 - Основи на полупроводниците.
* Lesson 1 notes.pdf (640.57 kB - свалено 590 пъти.)

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |