| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Средновълнов предавател  (Прочетена 89974 пъти)

0 Потреб. и 6 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1986
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
Re: Средновълнов предавател
« Отговор #135 -: 24 Ноември, 2013, 16:55:00 »
Осцилатори бол! Схемата вътре не е толкова проста, в един от моите имаше 26 елемента на керамичен субстрат. Не се бъхтете да откривате топлата вода, генератори има и от http://bg.farnell.com/. Можете да поръчате на пощенски адрес. Далеч не всяка схема става за модулиране по захранващо, много от генераторите биха изпаднали от генерация при модулационните пикове. Тотална правоъгълна форма има на изхода. При настроена антена на резонанс, на изхода има красива и чистичка синусоида, гледах я 2 дена в работилницата на скопа, а и си поиграх със стойности на компоненти, антени и честоти.
Не се стряскайте за законите - мощността е много малка, може би около 60мВата. Да, разбира се че има хармоници, но те са дори далеч под нивото на основната, на никого няма да пречите с нищо. Иначе се лови до около 12МХц предавателя на хармоници, но на макс метър между него и радиото. Отгоре на всичко у нас няма бизнес в средните, няма мониторинг. Много рядко и споредично.
Разбира се, че не съм слжил филтър, за 60мВата ти би ли си скопил звука с филтри, като можеш да слушаш широка лента у дома? Моите МЧ филтри не са резонансни двойки а са двойна гърбица. Лентата ми е малко по-широчка и аудиото минава по-добре. Не съм казал, че минава цялото, идеално си е настроено радиото. Може би ако го беше чул, щеше да разбереш какво имам пред вид и да не бързаш да го обявяваш за болно.
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #136 -: 24 Ноември, 2013, 17:13:05 »
А не се засягай за радиото, не съм твърдял толкова настойчиво че е разстроено, просто с моите радиа не се чуват толкова високите когато не е разстроено от честотата на предавателя. Филтър според мен е полезно да има - почти се хващам на бас че няма да чуеш присъствието му, за сметка на което обаче ще увеличиш нивото на сигнала в използваемата лента и ще имаш теоретично по-голямо покритие със същата мощност и качество. Не каза как е като покритие в сградата, и каква е сградата.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #137 -: 24 Ноември, 2013, 17:58:37 »
Дам, ако идеята беше да правим нещата както си трябва - филтър с определен преемфазис, компресор с мек ограничител, модулатор с възможност за до 100% отрицателна и >100% положителна модулация, обратни връзки по ВЧ, изходни филтри от по-висок ред...но идеята тук е простота и лесна повторяемост за незнаещите и неопитните. Иначе може да си теоритизираме до насита! :)
Обхватът е малък, покрива 3-те стаи. Сградата е ЕПК, 11 етажен. От 4 етаж едвам хвърля някакъв далечен спомен от сигнал на двора долу. По-далеч не съм ходил.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #138 -: 24 Ноември, 2013, 18:11:08 »
Това звучи добре, трите стаи стигат стига да заглушава ефективно смущенията от разни апаратури и други такива.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #139 -: 24 Ноември, 2013, 20:26:50 »
Ужасно е... преброих 21 импулсни захранващи у дома. Не броя нищо друго. Пробвайте сами - спрете тока у дома и пуснете едно радио на батерии. Дори без външна антена.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #140 -: 24 Ноември, 2013, 22:05:38 »
Оо много добре знам но само у нас не е достатъчно :) когато спре тока в целия блок поради повреда се нацепвам от кеф да слушам ВЕФ-а на дълги вълни :) то свири чисто като сълза :) Дори в най-задъненото място в коридора в бетона сигнала отслабва но пак се чува чисто и има съвсеем лек кафяв шум характерен за АМ радио с германиеви транзистори. Чак ми е кеф като спира тока.

Неактивен lz2nk

• Квантов електрон
  • Публикации: 452
« Отговор #141 -: 25 Ноември, 2013, 22:19:48 »
Извинявам се, че може да "разлая кучетата", но не се сдържах. Да се направи минипредавател определено е интересно, но да се направи за да се слуша нещо от например МП3 на лампово радио, за да не стои то безмълвно, определено ми мирише на КИЧ. Защото "В по-широк смисъл думата КИЧ се употребява по адрес на всяко претенциозно произведение на изкуството, което представлява проява на лош вкус или е масово фабрикуван банален и груб комерсиален продукт, подражаващ на елитарния оригинален стил. В този смисъл кич може да се нарече и всяко поведение, израз и пр., което претендира да има нещо общо с изкуството или дори високата сфера на културния живот, но всъщност е само поза и просто имитира формата и функцията на автентичното, без да има неговото съдържание и качество.."
Е след като може на всички вълни да се хванат станции не е ли имитация да слушаш на лампово радио МП3?
Ама не всеки можел да си направи антена. Че я вижте как се казва форума! И нима не е предизвикателство за всеки да успее да намери поне две порцеланови "яйца", многожичен проводник, евентуално "лула" и гръмозаземител и да направи антена каквито се правеха в средата на миналия век. И на такава антена да си слуша все още действащите станции дори и на средни вълни. Определено това би трябвало да е целта на истинските любители на стара радиотехника.

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #142 -: 26 Ноември, 2013, 08:25:39 »
Аз имам и външна антена с всичките ѝ нещица и предавател. С еднакво удоволствие слушам света на къси, Блгаоевград и Варна на средни, София и Русия на дълги и хубава, подбрана внимателно музика от МР3 плейърчето. Когато искам да се гмурна в прекрасните (за мен!) шумове на ефира, да уловя далечни гласове и послания, тогава си ползвам радиото с външната антена. И се боря с петстотинте китайски импулсни около мен. Но това никога не ме е спирало. А когато искам да създам  уют и мекота, които да се връзват със свещите на масата и отлежалото вино, подбирам подходяща музика, и без шум и реклами се наслаждаваме със съпругата ми на топлия и мек звук на лампите. Това е просто още един начин да засвидетелствам уважение към тази красива техника с лампи - брънката между парната машина и бъдещето.
Не разбирам въобще за какъв кич говориш. Това е още по-хубаво - да сътвориш предавател със собствените си ръце, да почустваш тръпката от това, че създаваш същите тези вълни в ефира, които си винаги си търсил. За мен това е благородно и не по-малко красиво от това, вложено в радиата ни. Имитация е да си завреш платка от касетофон при лампите или да разкараш ВЧ частта и да буташ аудио на потенциометъра за звука. Това не е радио. Но да сътвориш предавател и да го приемаш - това е истинско радио.
За едно мисля че си много прав! Нека всеки се огледа малко по-сериозно и да прецени дали наистина няма място за една антенка. Моята е 14 метра - не е 30, не е 40. Работи като по масло. Има много модерни материали, които да заменят лиспващите порцеланови яйца (за 6$ купих 10 от ибей...). Дори да сложите 1.5мм едножилен проводник и леко изкуствено въже - пак става. Гръморазрядник и антенен ключ се прави лесно. Много от нас имат парно (става идеално при добра клампа за тръбата), други ще трябва да дръпнат малко жица (мин.4ммкв) и да закопаят нещо метално в двора. Пробвайте, излезте навън и направете нещо! Ще ви донесе щастие и гордост. И ще ви научи на много. Питайте как - отговорите са тук.
Поздрави!
LZ1SWE
« Последна редакция: 26 Ноември, 2013, 08:40:21 от ahedproductions »

Неактивен lz2nk

• Квантов електрон
  • Публикации: 452
« Отговор #143 -: 26 Ноември, 2013, 12:15:31 »
Прав си Биляне, точно това казах и аз. Да се направи минипредавател си е интересно и е удоволствие. Но можеш да си сигурен, че за някой това ще се превърне в самоцел просто със стайна антена /тоест парче жица/ да слушат лампово радио на средни вълни.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3555
  • Населено място: Варна
« Отговор #144 -: 26 Ноември, 2013, 12:21:45 »
По интересно ще е самият сендер да е ретро :) до 40-те години на миналия век е имало такива които са свързвани към грамофонни шасита с кристална доза и са ползвали радиоприемник за да ги слушат.Бях качил няколко схеми тук http://www.sandacite.com/forum/index.php/topic,119.60.html

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #145 -: 26 Ноември, 2013, 13:18:31 »
Вярно е с външната антена, но си трябва и предавателче, просто любимите ми радиостанции и любимите си музикални произведения и парчета, никога няма да чуя на КВ или СВ. Затова предавателчето е добра идея. Не съм съгласен че е кич, важното е да работи качествено. Това НЕ ОТМЕНЯ хубавата външна антена и слушането на КВ поне за мен. Наистина обаче е проблем направата на такъв предавател с достатъчно високо качество поради ред причини най-съществените от които - късата антена в сравнение с дължината на вълната, и високото ниво на смущения в сградите. Като сложим после и изискването за достатъчно широка лента на антенната система нещата се усложняват още повече.

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #146 -: 26 Ноември, 2013, 13:53:40 »
Наистина обаче е проблем направата на такъв предавател с достатъчно високо качество поради ред причини най-съществените от които - късата антена в сравнение с дължината на вълната, и високото ниво на смущения в сградите. Като сложим после и изискването за достатъчно широка лента на антенната система нещата се усложняват още повече.
Моето си работи супер с 3 метрова антена. Кое му е сложното? Ти говориш за параметри и фактори, които биха били от значение само ако се опитаме да изстреляме например 100 вата носеща на средни вълни от собствения си хол. Смущенията при приемане са проблем само ако сложиш по-голяма от нужната антена. В моя случай, Орионът се радва на предавателя с 10 сантиметра жица (до гръмоотводния ключ). Комсомолецът в кухнята пееше прекрасно (като не броим неговия си проблем с брума) с 60 сантима жица в антенното гнездо (спусната небрежно зад хладилника) и без заземяване. Така предпазвам и двата приемника от ненужни сигнали. Когато работи предавателя, външната ми антена е разкачена и заземена.
Не изкарвайте нещата по-сложни от колкото са. За всичко си прав, но само в случай че се предава за повече от 3 радиа в 3 стаи. У дома е лесно.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #147 -: 26 Ноември, 2013, 15:15:55 »
Ами моят опит до сега е показал че не е толкова лесно за да свири така както Хоризонт например, и да не бълва хармоници по целия апартамент. Не е така с теслата сглабяш и цепи националното радио по качество :).

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #148 -: 26 Ноември, 2013, 16:09:23 »
 :D Ти го пробвай тоя предавател и ще видиш национално радио!  :D

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #149 -: 26 Ноември, 2013, 17:51:43 »
Ще го пробвам веднага щом остане време. Но мисля да го правя с дискретен кварцов осцилатор и краен транзистор, колектора отива където е сега извод 14, емитера на маса, и кондензатора който сега е на извод 8 отива към колектора на транзистора правилно ли е така? Струва ми се че точно така работи в момента класически клас C.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |