Аз имам и външна антена с всичките ѝ нещица и предавател. С еднакво удоволствие слушам света на къси, Блгаоевград и Варна на средни, София и Русия на дълги и хубава, подбрана внимателно музика от МР3 плейърчето. Когато искам да се гмурна в прекрасните (за мен!) шумове на ефира, да уловя далечни гласове и послания, тогава си ползвам радиото с външната антена. И се боря с петстотинте китайски импулсни около мен. Но това никога не ме е спирало. А когато искам да създам уют и мекота, които да се връзват със свещите на масата и отлежалото вино, подбирам подходяща музика, и без шум и реклами се наслаждаваме със съпругата ми на топлия и мек звук на лампите. Това е просто още един начин да засвидетелствам уважение към тази красива техника с лампи - брънката между парната машина и бъдещето.
Не разбирам въобще за какъв кич говориш. Това е още по-хубаво - да сътвориш предавател със собствените си ръце, да почустваш тръпката от това, че създаваш същите тези вълни в ефира, които си винаги си търсил. За мен това е благородно и не по-малко красиво от това, вложено в радиата ни. Имитация е да си завреш платка от касетофон при лампите или да разкараш ВЧ частта и да буташ аудио на потенциометъра за звука. Това не е радио. Но да сътвориш предавател и да го приемаш - това е истинско радио.
За едно мисля че си много прав! Нека всеки се огледа малко по-сериозно и да прецени дали наистина няма място за една антенка. Моята е 14 метра - не е 30, не е 40. Работи като по масло. Има много модерни материали, които да заменят лиспващите порцеланови яйца (за 6$ купих 10 от ибей...). Дори да сложите 1.5мм едножилен проводник и леко изкуствено въже - пак става. Гръморазрядник и антенен ключ се прави лесно. Много от нас имат парно (става идеално при добра клампа за тръбата), други ще трябва да дръпнат малко жица (мин.4ммкв) и да закопаят нещо метално в двора. Пробвайте, излезте навън и направете нещо! Ще ви донесе щастие и гордост. И ще ви научи на много. Питайте как - отговорите са тук.
Поздрави!
LZ1SWE