Много хора си мислят че е въпрос на 1-2 дни отделено време да се направи предавател, да, така е, но след като схемата вече е разработена. А разработката на такава схема не е никак проста работа, защото това не е предавател за предаване на говор или морз за любителски цели, а за предаване на музика, където се изисква по-широка честотна лента - 4.5к. Особено се усложняват нещата в "домашната" обстановка защото антената е малка за тази дължина на вълната, а смущенията дебнат от всякъде. Аз разработвам схема на качествен предавател за домашна употреба без компромис с качеството, и го правя от години. Вече съм доста близо, но си се искат още много часове разработка, които в момента поради натовареността в университета не мога да отделя. Така че в момента в който изляза с нещо наистина квалитетно, ще удовлетворя исканията на всички колеги, и то ще е наистина така че ще ме споменават после с години, радиоприемниците ще запеят с меден гласец, но си трябва чекане. Втората схема на Мано освен че е с твърде висока мощност и ще си има проблеми с КРС, то тя не предоставя необходимото качество на излъчване за музика, става по-скоро за морз и говор, за каквото е и предвидена. Пък това че някой се е свързал с добра антена на КВ на космическо разстояние през нощта, съвсем не си мисли Мано че на средни вълни с пикливата антенка от 10тина метра па ако ще и повече да са, ще покриеш нещо повече от 300 - 400 метра. Виж ако изправиш една антена като във Вакарел, може и да стигнеш до София през нощта но не е сигурно.