| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Средновълнов предавател  (Прочетена 89976 пъти)

0 Потреб. и 5 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1986
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
Re: Средновълнов предавател
« Отговор #165 -: 27 Ноември, 2013, 22:28:22 »

Божке божке...не е зле хич! А 200V можем да си направим от 13.4V, малко импулси и един дебел и умен филтър.
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1658
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
« Отговор #166 -: 27 Ноември, 2013, 23:44:13 »
Хубава схема. Правил съм експерименти с ЕСН81 - триода за предусилвател НЧ, хептода за модулатор. Р1 - ВЧ, Р3 - НЧ. Задаващия генератор бе по схема "Франклин". Целта бе да постигна добра АЧХ по целия СВ обхват. Като цяло резултатите не бяха лоши, но преминах на вариант с транзистори и ИС.

Неактивен Fisher

• Квантов генератор
  • Публикации: 577
  • Населено място: Благоевград
« Отговор #167 -: 30 Декември, 2013, 15:25:10 »
Във връзката с направа на предавател за СВ /0.1-2.0Мхц/ искам да попитам каква антена и с каква дължина е най-удачна ?
Eвентуално от полза ще ми е да знам оптимална дебелина на проводника и вида му?Или ако има готови антени някъде в продажба?
Честотата мога да я променям стъпково през 1(10,100 ) Khz ,мощността е около 0.4 Вата :hi:

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #168 -: 30 Декември, 2013, 16:09:16 »
Оптималната дължина е 1/4 или 1/2 от дължината на вълната - 75 или 150 метра за 1 мегахерц. Та според мен ти питаш за МИНИМАЛНАТА дължина с която може да работи - ами то и с 3 метра става, като се съгласува с подходящ antenna tuner (в общия случай последователно свързана индуктивност с определена стойност и променлив кондензатор от антената към маса) Но от дължината зависи каква площ ще покриеш със съответната мощност. Може пък да сътвориш Inverted V антена. Другото нещо е че мощността която си цитирал е твърде висока, никак не ти препоръчвам да излъчваш с тази мощност. Повече от 60 - 100 миливата не ти трябват според мен, ако си съгласувал правилно антената, това е предостатъчно. Е ако искаш да ставаш радиопират и целия град да те слуша, вече е друг въпрос.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Fisher

• Квантов генератор
« Отговор #169 -: 30 Декември, 2013, 16:56:20 »
идеята ми е да излъча сигнал в отдалечена от населени места планинска местност, на вилата ми ... естествено че няма да кача антената на блока в града , най-много някой незаспала мечка  да ме чуе 8)

а тази инвертирана V  антена , горе-долу как изглежда като направия ?
« Последна редакция: 30 Декември, 2013, 17:02:12 от Simo »

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3555
  • Населено място: Варна
« Отговор #170 -: 30 Декември, 2013, 17:05:40 »
С Inverted V на тоя диапазон ще се чуваш доста далече,доста големичка ще е по размери:) Има няма 150-200 метра

Неактивен Fisher

• Квантов генератор
« Отговор #171 -: 30 Декември, 2013, 17:19:27 »
ЛЗ2ХЛ ... супер е , с тези размери при гръмотевична буря в планината ще кача мощността доста :hi:

Неактивен vangelis

• Квантов електрон
  • Публикации: 255
  • Населено място: Потребителят го няма вече
« Отговор #172 -: 30 Декември, 2013, 18:36:47 »
Ха така,ще пиратстваме значи!!Много си падам!Симо,нали на твоята кола антената има- няма метър?!А радиото ти вероятно има АМ и чува доста станции! Та, по обратния начин резонансен кръг на работната честота и след това съгласуваме „пръчката” през елемент нар.променлив капацитет.Разбира се "пръчката" обикновенно се прави от жица с удължителни кръгове ,за да не става дълга стотици метри.. С тази мощност от 0,4 вата и резонансна антена,спокойно ще те слушат и западните комшии! :yes: За повече подробности.. дължиш стъклена квитанция от оная двойно препечената….. ;)

Неактивен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #173 -: 30 Декември, 2013, 19:12:43 »
А какво да кажем ние с гайдите? Изходът на моя е по долната схема, но като се стигна до антената си седнах на д-то.

Неактивен Fisher

• Квантов генератор
« Отговор #174 -: 30 Декември, 2013, 20:20:39 »
Vangelis ти сега недей ме човърка,замислил съм и нещо по-сериозно по нова година - намери ми EL519-ките от схемата по долу и имаш кашон двойнопрепечена, еле пък и музикални поздрави щи пускам по празници и семейни тръжества  - ей на къде е Бургас ,на четрипетстотин км от мен

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3929
« Отговор #175 -: 30 Декември, 2013, 20:29:01 »
Ама не е ли незаконно бре хора   :unknown: , за такава мощност на предавателя не се ли изисква някакво разрешение? 

Неактивен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #176 -: 30 Декември, 2013, 20:56:06 »
Да си припомним писаното до сега:
Цитат:
"Като предавателен център  Видин  е с най-добрата антена за Средни вълни в България - 260-метровата Антена с Регулируемо Разпределение на Тока /АРРТ/.Руска система разработена специално за средновълнови антени. Повишава усилването, намалява излъчването нагоре за сметка настрани, антифадингов ефект; Обикновенно се ползва при по-мощните предаватели. В България има 4 обекта с такива антени."
http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=681.msg9713#msg9713
Да не коментираме мощността и покритието му.

Неактивен vangelis

• Квантов електрон
  • Публикации: 255
  • Населено място: Потребителят го няма вече
« Отговор #177 -: 31 Декември, 2013, 11:20:25 »
Симо,  недей с рогите бре!  :D Преди много години като пионерче в радиоклуба ни закърмиха с предавателите на АМ !!Ако знаеш що викане и дране в ефир съм правил...ахъ и Павароти да стана на млади години... :lol: За какво ти е PL519 ?? Има една прекрасна ГУ50 за тая цел.Второ-тази схема е с анодна модулация-голяма НЧ мощност е необходима,с един голям траф за модулация!! И трето EL34 за драйвер??!Тази схема,повярвай си е само теоретична постановка,има доста забележки!!Та,на практика едно такова АМ предавало се прави с 4 достъпни ламбета, и с решетъчна модулация .Като пример: 6Ж9П осцилатор,6П15П драйвер,крайна-ГУ50,модулатор 6ф3П и си в боя!Все пак честотните изисквания за АМ са скромни!!За антени от типа на национален радиоцентър не говорим!!Навремето така ме изловиха като радиопират-по антената,та ми издадоха инициала след 2год.наказание!Та и тебе те очаква такава съдба с около 40 вата в ефир без лиценз!! :D А лиценз за АМ взеха 3ма колеги,става работата!!

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #178 -: 31 Декември, 2013, 12:14:49 »
Става вече интересно, съмнявам се да са взели лиценз за средновълновия обхват, или ако са взели то сигурно са дали по едно 100тина хилки, и къде може да ги чуем в такъв случай? Иначе, да излъчването без лиценз не е препоръчително, но с мощност 100тина миливата не мисля че ще е проблем в този банд. Не забравяй че освен антената ще ти трябва и противовес - метални проводници закопани в земята, е в твоя случай може би и без него ще минеш.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
  • Публикации: 510
  • Населено място: Пазарджик
« Отговор #179 -: 15 Януари, 2014, 11:03:16 »
Какво ви е мнението за този модулатор ?

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |