| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Средновълнов предавател  (Прочетена 89960 пъти)

0 Потреб. и 5 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1986
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
Re: Средновълнов предавател
« Отговор #150 -: 26 Ноември, 2013, 22:56:23 »
Клас С на средни за усилване на АМ?  :crazy: Успех с хармониците!  :master2:
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #151 -: 27 Ноември, 2013, 09:00:27 »
Сега ти вденах писаното - не, не работи клас С. Тук става амплитудна модулация във всички стъпала на генератора едновременно, а не в едно стъпало на изхода му. Тук няма клас, ако  подавахме нормалното захранване - работят в ключов режим. Но ние клатим захранването.
Ето ти една идея за много високо КПД и интересна схема - Клас Е:

Не зная подробности, определено ще трябва да си поиграеш със стойностите около транзистора. Те формират филтър. Можеш да замениш осцилатора със своя схема с кварц. Не гледай елементите със странни стойностти и слагай най-близката редовна.
 :hi:
P.S. http://people.physics.anu.edu.au/~dxt103/class-e/ , http://www.classeradio.com/theory.htm
« Последна редакция: 27 Ноември, 2013, 09:11:55 от ahedproductions »

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
  • Публикации: 510
  • Населено място: Пазарджик
« Отговор #152 -: 27 Ноември, 2013, 12:51:10 »
Аз имам и външна антена с всичките ѝ нещица и предавател. С еднакво удоволствие слушам света на къси, Блгаоевград и Варна на средни, София и Русия на дълги и хубава, подбрана внимателно музика от МР3 плейърчето.
Поздрави!
LZ1SWE
Темата е интересна и затова предлагам, ако някой има възможност да пусне клипче за да видим и чуем как се представя едно домашно предавателче в компанията на средновълновите радиостанции и съседските импулсни заглушители - вечер с външна антена и лампов радиоприемник.

Радио Варна спря излъчването на средни вълни, но има нов 400 киловатов предавател на програма "Хоризонт" на 576kHz от Видин, който уж покривал цяла България.  :)

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #153 -: 27 Ноември, 2013, 12:56:20 »
Ще снимам клип довечера ако сколасам. Когато работи предавателя не ползвам външната антена, а само отрязъка от жица до антенния ключ. Външната е заземена. Всеки, който си направи предавателче трябва да разкача външната антена при ползване - тя само вкарва ненужен шум и сигнали. При мен 10-15 см. проводник са предостатъчни. Все пак предавателят е близо до радиото.
Може и да бъркам за Варна.

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #154 -: 27 Ноември, 2013, 19:15:20 »
https://dl.dropboxusercontent.com/u/25901379/PB270537.flv

Набързичко, но в стерео и HD. Прослушах го на слушалки, близо е с оригинала.  :hi:
« Последна редакция: 27 Ноември, 2013, 19:21:00 от ahedproductions »

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #155 -: 27 Ноември, 2013, 19:17:03 »
Я го оправи че нещо бяло ми стои.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #156 -: 27 Ноември, 2013, 19:17:56 »
И на мен, не ще да тръгне флаш вграден... не правя ли нещо ок? Дърпай го от линка и гледай! Нямам идея какъв е проблема, апаратът ми прави MOV, обърнах го във флаш онлайн.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #157 -: 27 Ноември, 2013, 19:18:27 »
цъкаш на ютюб връзка най в дясно, а не флаш.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #158 -: 27 Ноември, 2013, 19:21:18 »
Видеото ми е в дропбокса, не в тубето. Не ми се занимава, дърпайте и гледайте! :)

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #159 -: 27 Ноември, 2013, 19:22:51 »
Е, както ти казах като си точно на честотата и звучи глухо, чуваш високите като го настроиш малко в страни. И защо не направи една разходка из апартамента с транзисторче да видим как е, то така на 1 метър почти нищо не ми говори за предавателя и качеството. Най-вероятно разбира се е добре, но това не може да се каже от клипа. Като имаш повече време направи клип на осцилограмите и покритието из апартамента. За получаване на осцилограмите без много разстройване на антената, само закачи за сондата един кабел доближен успоредно до антената.

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #160 -: 27 Ноември, 2013, 19:27:40 »
Оу, осцилограми за да направя, трябва да разбутвам всичко и да го замъквам в работата пак. А транзисторът ми лови по-добре импулсните, от колкото предавателя. Само стационарните радиа го ловят добре, всичко на феритна антена не се справя добре. Мощността е много малка. Иначе осцилограмите бяха бомба. Модулацията стига до около 45% максимум, но то няма и друг начин с тази схема. Не съм спорил за това, че се чува по-глухо на точната честота. Какво ще кажеш за клас Е-то по нагоре? Сега работя върху сериен модулатор с две лампи 807. Като го подкарам може да се захвана малко по-сериозно със добра схема на малък предавател за средни, нещо по-сериозно и с високо качество. С платка и комплект части. Ще помисля.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3555
  • Населено място: Варна
« Отговор #161 -: 27 Ноември, 2013, 20:14:40 »
Пробвай с рамкова антена :)

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #162 -: 27 Ноември, 2013, 20:28:52 »
Да, мислех си го и най-вероятно ще опитам. С нея няма да ги има много от проблемите на всички други малки антени. Може малко да се наложи да се преработи изходната вериа, но ще стане. А и си представям красота, лак, мед ...  ;) Може предавателя да е в основата, като краче. Но докато се боря с тия 807-ци и това предавателче ще ни радва у дома.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #163 -: 27 Ноември, 2013, 20:42:40 »
Предавателя клас Е изглежда добре :) най-вероятно ще даде отлични резултати.

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #164 -: 27 Ноември, 2013, 20:50:21 »
Напълно съм съгласен. Обаче ще е на една честота само и никакви пренастройки. Изходният филтър е много чуствителен на сойностти. Мисля как да стане той с рамкова антена. Аз не искам да се отказвам от TXCO като задаващ генератор, много ползи има от тях и опростяват нещата. Ако трябва ще поръчам от чужбина (ако не намеря тук) за всички да има повечко, не е проблем.  :drinks: Хубава вечер на всички! Пускам врътките и тинола и хващам ножа и рецептите, другата ми страст.   :dance:

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |