| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Инфо за карта APC-01 за 82  (Прочетена 4026 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен mkrumov

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 38
  • Населено място: Пловдив
Инфо за карта APC-01 за 82
« -: 11 Май, 2018, 13:59:50 »
Изпаднаха ми 4 б р. от тази карта - APC-01.
Някой има ли представа каква е и за какво се ползва.
Не намирам информация за нея.
Прикачам и снимка.

Неактивен Gabo

• Собственикът на Sandacite.com
  • Администратор
  • Квантов генератор
  • Публикации: 651
  • Населено място: Пазарджик
    • https://www.nesiprav.com
Re: Инфо за карта APC-01 за 82
« Отговор #1 -: 11 Май, 2018, 14:31:52 »
Предполагаемо е карта за LPT (Centronics) - Принтер.

Неактивен imagination

• Квантов електрон
  • Публикации: 132
  • Населено място: Варна
« Отговор #2 -: 11 Май, 2018, 15:17:54 »
И аз питах преди врме същото
https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=6758.msg47160
Но моята на този етап не работи, не съм се мъчил да я оправям, понеже реално вече няма и принтер за нея :)
Поздрави.

Неактивен sve

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 42
  • Населено място: Sofia
« Отговор #3 -: 14 Май, 2018, 10:54:00 »
Прилича на карта за принтер М80

Неактивен drvilson

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 21
  • Населено място: Плевен
« Отговор #4 -: 24 Септември, 2018, 21:19:17 »
Категорично контролер за М-88 - продаваха ги заедно с него и интерфейсен кабел. През 1991г си купих въпросния комплект и работят и до ден днешен безотказно.

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
  • Публикации: 595
  • Населено място: град Добрич
« Отговор #5 -: 17 Септември, 2021, 21:50:11 »
Купих същата карта заради центроникса,понеже имам няколко матрични принтера.Направил съм и преходни кабели по схема на един оригинален и работят!Когато стартирам локсмит и натисна - ctrl z ,принтера отпечатва всичко от екрана.
Въпроса ми е без програма , само в бейсик ,как да принтирам каквото пиша,забравил съм?Мисля,че ctrl р , без да опоменавам слота на който е набучен контролера например - pr#3

Неактивен rumburak

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 80
  • Населено място: София
« Отговор #6 -: 30 Септември, 2021, 11:16:18 »
Някой случайно да има или може да свали дъмпа на ЕПРОМ-а и да го качи?
Също ме интерсува каква е стойността на електролитния кондензатор долу в дясно на платката?

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 297
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
« Отговор #7 -: 30 Септември, 2021, 13:55:06 »
Цитат
Също ме интерсува каква е стойността на електролитния кондензатор долу в дясно на платката?

Ами, на захранването е, най-вероятно 22-47uF

Неактивен imagination

• Квантов електрон
  • Публикации: 132
  • Населено място: Варна
« Отговор #8 -: 30 Септември, 2021, 22:44:27 »
Някой случайно да има или може да свали дъмпа на ЕПРОМ-а и да го качи?
Имам дъмп, но моята карта не работи. Предполагам, че е повреден ЕПРОМ-а, понеже най-младшият бит винаги се чете "1".
Мисля, че този дъмп би трябвало да свърши работа, сравнено с моя (който се предполага, че е повреден) са доста близки
http://mirrors.apple2.org.za/Apple%20II%20Documentation%20Project/Interface%20Cards/Parallel/Epson%20APL%20Printer%20Interface/ROM%20Images/
Поздрави.

Неактивен rumburak

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #9 -: 30 Септември, 2021, 23:24:41 »
Имам дъмп, но моята карта не работи. Предполагам, че е повреден ЕПРОМ-а, понеже най-младшият бит винаги се чете "1".
Мисля, че този дъмп би трябвало да свърши работа, сравнено с моя (който се предполага, че е повреден) са доста близки
http://mirrors.apple2.org.za/Apple%20II%20Documentation%20Project/Interface%20Cards/Parallel/Epson%20APL%20Printer%20Interface/ROM%20Images/
Поздрави.
Благодаря :-),  този от mirrors.apple2 го знам, но не съм сигурен че е 1:1 с този от БГ картата.
Иначе като използвани схеми са почти 1:1 само дето са сменили 74LS133 (13 входов NAND) с К555ЛИ6 (74LS21 - 2 x 4 входов AND) и К555ЛА2(74LS30 - 8 входов NAND).

Като ги прегледах на бързо, изглежда че на твоя РОМ бит 0 е винаги 1 и може да няма разлика между РОМ-овете на двете карти (освен ако някой от предишните собственици на картата която имаш не е ползвал РОМ-а от mirrors.apple2).
« Последна редакция: 30 Септември, 2021, 23:40:46 от rumburak »

Неактивен RETROTRONICS.info

• Квантов електрон
  • Публикации: 335
« Отговор #10 -: 30 Септември, 2021, 23:45:54 »
Да е този ...?

:master2:

Неактивен rumburak

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #11 -: 01 Октомври, 2021, 00:06:43 »
Да е този ...?

:master2:

Само първитв 15 баийта са същите както при APL и по нататък има еденични еднакви байтове рядко.
Също така има този стринг в него: "THIS ROM IS JUNK, DO NOT COPY IT!" ....  :D :D :D

Неактивен rumburak

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #12 -: 11 Ноември, 2021, 09:16:54 »
За да довърша темата, намерих две карти и свалих епрома, Епрома за тази карта обикновенно е с лепенка на прозорчето на която е написана 4.
Разликата с епрома от Epson APL Printer Interface е само последния байт, на Epson-ската е 0х31 а на АРС-01 е 0х99.

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #13 -: 19 Ноември, 2021, 15:56:20 »
Ето и от мен нещо.Схема на кабел от тази платка към центроникс.Същия кабел работи и на Правец 8ц!
Чертал съм я доста набързо колкото мога,но работи!

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #14 -: 03 Септември, 2023, 23:00:00 »
От къде не се отпечатва кирилицата?
Със Българска текстообработваща програма стартирам принтера panasonic KXP 1150 -с центроникс кабел към платката.
От менюто на програмата КЛАВИШ ОСВ , задействам Р-принтиране и принтера отпечатва и двата реда които съм написал на латиница при положение,че единият ред съм го написал на кирилица?
Това беше преди доста години когато май се монтираше вътре в принтера някакъв епром програмиран за кирилица.И то само на някой модели принтери.
Да не би моята карта да е с епълски епром и заради това да не праща към принтера кирилица?
Мога да пробвам със съвсем стар матричен принтер който е работил навремето с Правци,но ще му трябва нова лента и профилактика с която не ми се занимава.Понеже труда ми може да отиде напразно ,ако се окаже,че картата не е съвместима с кирилицата от Правеца 8м?
Принтера под уиндоус 95,98,хр,печата всичко и крилица,но там нещата са други.При Правеца всичко е на много ниско ниво.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |