... Диференциално - Т звено.
http://www.robkalmeijer.nl/techniek/electronica/radiotechniek/hambladen/radcom/1990/09/page48/index.html
Ако ще строите нещо, особенно ако ще ви е първо - препоръчвам диференциалното Т!...
Ето, дал съм дизайн! Има стойности.
И се пак казвам пак - да се прави нещо без разбиране по готови рецепти няма никакъв смисъл! Дал съм и линк към темата за АСУ, където съм разгледал подробно какво правят и как. Нека да прочете, да осмисли, да пита, ще отговарям и после да хваща поялника! Че не просто да правим купчини от жици, да има научаване, осъзнаване. Иначе всичко е самоцел. Нали за това сме тук заедно, да се учим? Мога да му пратя ферит за балун, ще намерим и кондензатори ако трябва, всичко, но нека да има смисъл, да не е черна кутия тунера. За това призовавам човека да прегледа и двата линка.
А практически вариантите са 2:
1) L звено, на което да му разменя позицията на индуктора, в зависимост как му се държи антената на желаната честота, т.е. LC ->CL звено, просто, с 2 реактивни компонента, но си трябва детектори и само с КСВ метър не става добър тунер.
2) Диференциално Т - лесно за настройка само по КСВ, но трябва диференциален кондензатор (прави се от 2 еднакви променливи кондера със 180 градуса ход и зъбчатки или тайминг ремък като от принтер/CNC) и индуктор с поне 18-20 микрохенри, най-добре променлив, по-зле но приемливо - с много изводи и галета.
Феритните ядра не са за тая работа. Загубите в тях са големи, особенно ако се оставят висящи или закъсени навивки, а винаги има такива в тунерите. Правят се или въздушни, или на керамика.
Но това после - нека си прочете материала, да ме пита, ще обяснвам търпеливо. Иначе не виждам смисъл. Като го разбере веднъж, а то не е голяма работа, като подходи с малко труд и желание да разбере физиката на това, което иска да направи - ще му е не само лесно да си направи тунера, но и ще го подобри 1000 пъти после. И радиото ще си опази, и връзки ще направи. И безмислени грешки ще отбегне.