| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Антена за КВ любителски обхват  (Прочетена 11192 пъти)

0 Потреб. и 7 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
  • Публикации: 510
  • Населено място: Пазарджик
Re: Антена за КВ любителски обхват
« Отговор #30 -: 11 Май, 2018, 08:16:02 »
Ваклинчо, може и да си прав, но с този назидателен тон ставаш банален !
:drinks:

Неактивен Vaklin

• Квантов електрон
  • Публикации: 302
  • Населено място: Козлодуй, Враца, София
« Отговор #31 -: 11 Май, 2018, 09:16:38 »
Прав съм. И тонът съответства на това, което пиша.

Ако на вас ви е приятно да толерирате посредствените решения и да се радвате на посредствени резултати, то защо трябва всички да приемат това за норма?

Благодаря за "Ваклинчо". Радвам се да ме имат за малък, независимо от ЕГН'то ми.
73 de LZ2VL

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #32 -: 11 Май, 2018, 18:15:09 »
Ще замоля колегите да намалят малко сарказма и меренето на "антените" си.На кой му е по голяма.
чл. 5 Разрешени са технически спорове в рамките на темата, но без да се нарушават правилата на добрия тон.
Считайте това за модераторска забележка.Бях заключил темата за кратко да се успокоят страстите.

Ако няма достатъчно място да се опъне полувълнов дипол или друга антена става с трансмач и жица колкото позволява мястото.Схемата е от сайта на Веско http://www.kn34pc.com/construct/mickey_trx_80_40.html Той е член на форума и може да даде подробности.Волната има вграден КСВ метър и да се прави този от схемата не е нужно.Другото е два променливи кондензатора и бобина с галетен превключвател.В Казанлък миналия събор продаваха самелски големи феритни пръстени 10 ВЧ.По мое мнение идеални за това.За променливите кондензатори стават двойни от ВЕФ206 примерно.За мощност до 100 вата държат.Няма да е като настроена на диапазона антена обаче върши работа.

Неактивен mano

• Администратор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1304
  • Населено място: Пазарджик
  • LZ5TA
    • manofoto
« Отговор #33 -: 11 Май, 2018, 23:42:17 »
Един приятел днес показа неговата първа изработка, и понеже тук се заформи темата за трансмач, ето го :
94982-0

Неактивен радиото

• Квантов генератор
  • Публикации: 754
  • Населено място: Лом
« Отговор #34 -: 12 Май, 2018, 00:02:12 »
Един приятел днес показа неговата първа изработка, и понеже тук се заформи темата за трансмач, ето го :
(Връзка към прикаченият файл)
Това фактически е оная част от горната схема , със бобината и превключвателя ?

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #35 -: 12 Май, 2018, 00:13:00 »
Прилича на L тип,като че ли има само един променлив кондензатор.Върши същата работа.

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1988
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
« Отговор #36 -: 12 Май, 2018, 09:35:46 »
Трансмач-а е едно L звено, захранено от капацитивен делител на входа. Двете са различно нещо.
Не се подлъгвайте по такива схеми, защото ако не разполагате с детектори, с които да охарактеризирате еднозначно импеданса на антената, шансът да настроите звеното с ниско КПД и големи загуби е голям, което ще означава, че си мислите че предавате навън, а всъщност греете частите на тунера си. И тъй като почти всички радиолюбители ползват само КСВ метър като индикатор на настройката, а той е доста безполезен за това, е най-добре да се използва звено за настройка, което има една правилна настройка и при нея КСВ е най-ниско. Това е т.нар. Диференциално - Т звено.
http://www.robkalmeijer.nl/techniek/electronica/radiotechniek/hambladen/radcom/1990/09/page48/index.html
В него се използва диференциален кондензатор и променлива индуктивност. Структирата е на класическото Т звено, но двата променливи кондензатора са обединени в един, катос намаляването на единия се увеличава другия. Това отнема една степен на свобода на звеното и не винаги резултира в настройка с максимално КПД, но решава проблемите на детекцията - правилната настройка е само една и при нея има минимум КСВ.
Ако ще строите нещо, особенно ако ще ви е първо - препоръчвам диференциалното Т!
За по-сериозен и смислен преглед по темата - https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=9393
И моя Т-тунер към станцията - https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=8598
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен help40

• Квантов електрон
  • Публикации: 253
« Отговор #37 -: 12 Май, 2018, 11:18:36 »
и аз да препоръчам нещо  (изходя от моя електроннен профанизъм) 

в алиекспресс има китове за 12 долара и пет цента , на днешния ден , в али или ебей  " ham radio antenna tuner kit "

той се казва по дълго .. но явно много му идва на търсачката 1-30 Mhz Manual Antenna Tuner kit for HAM RADIO

в ютуб има много видеота по сглобяване и тестване на устройството и хората твърдят че работи

ето линк https://www.aliexpress.com/item/1-30-Mhz-Manual-Antenna-Tuner-kit-for-HAM-RADIO-QRP-DIY-Kit-NEW-free/32615213724.html

не се съмнявам че мжоете сам да направите по-добър от този , но ако не ви се занимава да търсите  .... , а така и приятеля  ви ще може да си го сглоби и да се горде със себе си.

Внимание! Противникът подслушва!   
Как да контролираме Вселената, без да привличаме вниманието на санитарите

Неактивен help40

• Квантов електрон
« Отговор #38 -: 12 Май, 2018, 11:36:54 »
това горното е при положени че искате да използвате  "парче кабел (кабели)"  с неопределена дължина  и/или искате една и съща антена да я използвате за няколко честотии ...

а ако иска да си направи прост дипол на някой честота , то ще му трябва само "балун 1:1"  "balun 1:1" в гоогле има стотици начини за изготвяне ... 

ето едно видео на руски ,  с пример , антена с балун и без балун .... 
/>
както казах има много схеми  но в повечето , който са "западно" произвотдство използват ферити които са много скъпи тук или ги няма и трябва да ги поръчваш от някъде  на чуждестранни сайтове....  но  тук в българия  има още останали ферити от съветско време , за това слагам и едно видео за изготвяне на балун от руски феритов пръстен с магнитна проницаемост 2000
M2000HM
който от своя страна може да се купи , примерно  http://ppetkov-sz.com/ferrites.html го има големия , за 2.50 лева , а малките са по 50 стотинки!! .... може да ги има и н адруги места не знам ...
"Русия    45x28x8mm  M2000  Пръстеновиден    2.50лв/бр"
"Русия    28x16x9mm M2000 Пръстеновиден    0.50лв/бр"

/>

тоест за антената ще му трябва  парче коаксиален кабел  -> балун -> две парчета жица и е в ефира , скъсява жицата за да има няй-малко КСВ на определената честота ..... или ако няма КСВ метър, ще ги направи с дължината която му показват калкулаторите за диполи
« Последна редакция: 12 Май, 2018, 12:11:40 от help40 »

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #39 -: 12 Май, 2018, 12:15:12 »
Това е за малка мощност,QRP до 10 вата.Ферита е малък.
Аз ползвам 10ВЧ диаметър около 40 мм монтиран на галетния превключвател.Получава се компактно.

Неактивен help40

• Квантов електрон
« Отговор #40 -: 12 Май, 2018, 13:13:58 »
Това е за малка мощност,QRP до 10 вата.Ферита е малък.
Аз ползвам 10ВЧ диаметър около 40 мм монтиран на галетния превключвател.Получава се компактно.

имаш предвид тунера ? ми той и трансивъра му е малка мощност  25-30 вата пишат в интернет

"Трансивер ВОЛНА (производство ХКТБ ДК ДОСААФ СССР, Харьков)  Диапазон  1,9;3,5;7,0;14;21;28;29 Мгц    Вых. мощность   25-30 Вт"

аз го дадох като пример, защото може да го вземеш за 20лв и всички части са там , .... сглобяваш....
ако има нужните материали , може да си го направи сам разбира се ....
пак от моя гледна точка , ако имам само принципна схема на устройство .... за мен е нереално да го направя и ако нямаш уред да измериш след това какво си направил ...
ще стане работата  - Той нещо изобретил , но не това което искал ... (дето викат братушките "он что-то изобрел, но не то что хотел ... " )

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #41 -: 12 Май, 2018, 14:02:19 »
help40,това чудо на ДОСААФ го имам в мазата.Отдавна си стои там и скоро няма да я напусне :)
За китайския кит.Реално 5-10 вата.По голяма мощност променливи кондензаторчета ще ги подпали.Може да си сигурен.Китайците обичат да завишават параметри.Ферита Т106-2 който дават там не е ферит изобщо.Това е опресован железен прах.Как ще се държи в резонансен кръг може да си представиш :) MICROMETALS ги произвежда за компютърни захранвания.
https://www.tme.eu/html/RU/ferritovye-koltsa-serii-t/ramka_12821_RU_pelny.html

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1988
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
« Отговор #42 -: 12 Май, 2018, 14:03:08 »
Тунер за 30W трябва да има компоненти, които да издържат високи напрежения и токове, когато настройката не е направена и по време на нея. Това над картинката в разстроено положение с една мултибандова антена не бих му подал повече от 5-10W. С 30W и лошо КСВ в къса антена съм вдигал над 800 волта върху един от променливите на Т тунер. Тия сметки на око - ферита става, кондера също - важат само за настроено положение и неголямо КСВ. Имайте го пред вид.
А китайското е пълен ужас! Стирофлексни променливи за приемник с ужасни загуби, малки компоненти, мани... КПД-то ще му е скръбно. 2-5W максимум.
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен help40

• Квантов електрон
« Отговор #43 -: 12 Май, 2018, 14:46:46 »
добре , добре , съгласен съм, те и си го водят  QRP  ,

ами дайте му конкретно предложение  ... ( като за балуна който съм дал видеото) , взимаш от там ферит за  ХХ лева  ,  2 метра тел  и  променливи кондензатори от старо радио ... 
намотаваш  ХХ намотки  .....
хоп  и готово ... 

Кажете какъв ферит да си вземе и откъде ? и какви кондензатори ?

но това пак да не объркваме човека ,  да си направи първо на определена честота  от обикновен кабел (аз му предлагам от  стар  мрежов  UTP кабел ) ... после ще му мисли   ...

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #44 -: 12 Май, 2018, 15:04:18 »
Ферита който съм сложил на снимката по горе е производство на завода в Самоков.Купих си два от изложението в Казанлък.Пръстена е с размери 32-12-22 мм,марката на ферита е 10 вч.Ферити с марка над 20-30 ВЧ не са подходящи.Покрит е с пластмасово покритие.Бобината е 35 навивки проводник 0.9 мм.Индуктивността е малко над 15 мкх.Изводите са от 1-ва,3-та,5-та,8-ма,11-та,14-та,19-та,22-ра,25-та и 29-та навивка.Променливите кондензатори са от ВЕФ 206 или подобни от Христо Ботев.Важното е двете секций да са еднакви.Тях ги няма на снимката.Работи устойчиво до 30 мхц и мощност до около 50-100 вата.Схемата е от силистренския сайт.Пуснал съм е няколко поста от вчера в 18:15:09.На изхода може да се включи всякаква дълга жица от 5 до 50 метра.......примерно.Колкото е по дълга е по добре.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |