| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Радиоприемник МЕЛОДИЯ  (Прочетена 21386 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Nasko-Kan4ok

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 44
  • Населено място: Varna
Re: Радиоприемник МЕЛОДИЯ
« Отговор #30 -: 07 Април, 2013, 19:28:55 »
Здравейте, малко да по раздвижим темата.
"И тате мое, и азе мое, ама на радиото да му работи разширителната платка, си иска необходимото напрежение."
Изнамерих си на вилата старите тонколонки със захранването за компютър. Ритуално и внимателно демонтирах кабела със захранването. За да намаля брума, ползвах няколко кондензатора, които накачих. В момента като свържих всичко, радиото си заработи все едно платката е на батерия. Брума е все едно е на батерия. Много доволен. Благодаря на всички за съветите. Не съм за "нано технологии".
Сега ако успея да му намеря читав потенциометър, ще е супер. Около месец не бях го пускал и сега докато се раздвижи и сработи потенциометъра, доста пърка и се самоусилва.

Неактивен simo_

• Квантов електрон
  • Публикации: 491
« Отговор #31 -: 09 Април, 2013, 15:43:53 »
Пробвай да го отвориш и напръскаш с контактен спрей, след това с чист вазелин от аптеката или технически го смажи.
Отваря се като се огънат на обратно ламаринените ушички на капачката.

Неактивен Nasko-Kan4ok

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #32 -: 10 Април, 2013, 19:52:10 »
Здравейте, днес се престраших да отворя прословутия потенциометър. Смея да твърдя, ако потенциометъра е руски, че руснаците са по-големи капиталисти по онова време от китайците в наши дни. Тон коректора така са го направили, че ако врътката се опъне малко повече по някаква причина, да се изкара плъзгача и да не работи, съответно да бъде хвърлен и да се купи нов. Да ама в момента такъв потенциометър едва ли ще може да се намери.
Като почистих капачетата на това, което е за усилването пише: КВ (в кръгче, предполагам това е марката) 1 мега Ом log, а на този за тонкоректора КВ 2MS.
Ще успея да го сглобя, ама доста ще се озоря докато свържа кабелите. Направих снимки, ама си имам едно на ум.
Поздрави

Неактивен rkounev

• Квантов генератор
  • Публикации: 542
  • Населено място: София
« Отговор #33 -: 10 Април, 2013, 20:02:20 »
Това КВ значи "Климент Ворошилов".Значи потенциометъра е български.С тази маркировка са обозначавани частите ,произвеждани в завода-потенциометри и основно кондензатори.
А свъвзването-по три кабелчета на потенциометър :D
« Последна редакция: 10 Април, 2013, 20:05:36 от rkounev »

Неактивен Nasko-Kan4ok

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #34 -: 10 Април, 2013, 20:04:24 »
Грешката е моя. Българите са по-големи капиталисти по онова време от китайците в наши дни :lol: :rofl:
Сори за спама.

А такива потенциометри дали се произвеждат и дали се продават изобщо?

Неактивен simo_

• Квантов електрон
« Отговор #35 -: 10 Април, 2013, 20:08:35 »
Може да потърсиш от някое скапано такова радио или донор. Трудно ще намериш нов, освен ако не е останал от някоя сервизна база.

Неактивен Nasko-Kan4ok

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #36 -: 10 Април, 2013, 20:11:22 »
Може да потърсиш от някое скапано такова радио или донор. Трудно ще намериш нов, освен ако не е останал от някоя сервизна база.

То радиото ако е скапано и потенциометъра ще  дал фира.

Неактивен simo_

• Квантов електрон
« Отговор #37 -: 10 Април, 2013, 20:12:19 »
Защо мислиш така? Може друго да е скапано. По принцип дефектния потенциометър не е чак такъв срещан дефект.

Неактивен Nasko-Kan4ok

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #38 -: 10 Април, 2013, 20:21:49 »
Каквото стане. Сега си мисля какво да ползвам като заместител на технически вазелин. До колкото успях напръсках контактните повърхности със спрей за почистване на МАФ сензор. Имам и WD40 ама не зная дали ще бъде удачен във случая. Като взех радиото и го чистих през процепите на капаците пръсках с тези химии, ако е проникнало нещо, имаше временен ефект.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #39 -: 10 Април, 2013, 20:30:00 »
Вазелин взимаш от аптеката, просто чист вазелин без добавки, за кво ти е технически? Намаш алтернатива, отваряш потенциометъра мажеш хубаво с вазелин и това е. Ако графитното покритие е много износено, може да поизкривиш плъзгача да контактува по друга дъга.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен rkounev

• Квантов генератор
  • Публикации: 542
« Отговор #40 -: 10 Април, 2013, 20:36:06 »
За потенциометри WD40 не е за препоръчване-наред с леките петроли съдържа и някаква киселина.

Неактивен radio-hobi

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1057
« Отговор #41 -: 10 Април, 2013, 20:41:50 »
Аз потенциометрите ги смазвам само с глицерин - стават като нови . :good:

Неактивен Nasko-Kan4ok

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #42 -: 10 Април, 2013, 20:50:08 »
Аз потенциометрите ги смазвам само с глицерин - стават като нови . :good:
Глицерин имам наличен.

Неактивен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1659
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
« Отговор #43 -: 10 Април, 2013, 20:52:34 »
Майстора, който ме въведе в радиотехниката на времето, също ползваше глицерин.

Неактивен Nasko-Kan4ok

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #44 -: 11 Април, 2013, 19:42:08 »
Оня докато се е размотавал с кранти в МЕИ-то, не напразно е търкал столовете. Успешно успя да си оправи ламповото радио с минималните знания по електротехника и цифровата фотография...
Благодаря на всички, които се отзоваха и ме посъветваха.

п.п. Има ли някаква възможност да използвам по-добра антена от кабел около 2 м? Каква да бъде, ако позволява да се сложи нещо по-добро от кабела.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |