| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Радиоприемник МЕЛОДИЯ  (Прочетена 21390 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Радиоприемник МЕЛОДИЯ
« Отговор #15 -: 20 Март, 2013, 22:04:11 »
В отговор на това че приставката е измама ще кажа само че на калпавия К** и ташаците му пречат. Схемата е с объркан номера на транзисторите, но не и техния тип, т.е. са PNP и трябва да се свържат както е по схемата но BC327, та аверчето да се поизучи на основните неща в полупроводниковата схемотехника, пък после да казва кое е грешно без да разбира грам от схемотехника. И разкарай тая схема защото така ще опечеш транзисторите, ценера и накрая отоплителния траф на радиото. Действай по схемата от моята тема. Там вече транзистора е NPN тип BC337. Успех. Това че колегата иска да купи от теб стария високоговорител, трябва да потвърди това което ти писах на ЛС и да се замислиш дали трябва да го сменяш, а ако наистина е повреден, то задължително трябва да бъде подменен с оригинален същия. Ако проблема му е само че стърже, то той има винтчета, и ако имаш опит и методика можеш да го центроваш. На кратко: Разхлабваш двете винтчета на шайбата центрираща шпулката. Подаваш отоплително напрежение на намотката на високоговорителя, ще чуеш брум и евентуално стържене което трябва да изчезне, както е подадено напрежението затягаш винтовете, ако пак се появи стържене може би ще се наложи да се подложи шайбичка между кръглата планка крепена от винтовете и шасито на ВГ. И внимание процедурата да се извършва бързо защото отоплителното напрежение не трябва да се подава на намотката на ВГ повече от 5-10 сек. Ако за това време не е станала работата се изключва и се оставя поне за 1 минута преди повторен опит. Успех.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен lz2nk

• Квантов електрон
  • Публикации: 452
« Отговор #16 -: 20 Март, 2013, 23:41:21 »
Наско, два съвета:
1. Изхвърли това захранване, което си направил и направи това , което ти показа  Simo. Става само с 4 чарка, а стабилизатора 78ХХ има коефициент на стабилизация около 1000. Ще стане толкова малко, че можеш да го скриеш навсякъде.
2. Можеш с леко разтягане или свиване на бобината на УКВ трансфертера да изменяш честотата и да си намериш Z-Rock.

Неактивен Кирил

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 78
  • Населено място: Добрич
« Отговор #17 -: 20 Март, 2013, 23:52:05 »
Тоя говорител от Мелодия ли е? На моята Мелодия е елипса  :unknown: Също може да пренастроиш УКВ-то с 2-те променливи кондензаторчета намиращи се върху УКВ блока и да си слушаш Z-rock и радиа-та около него.. Изисква се само завъртане с отверката що си усложнявате живота??

Неактивен Nasko-Kan4ok

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 44
  • Населено място: Varna
« Отговор #18 -: 21 Март, 2013, 09:34:45 »
Здравейте и благодаря за съветите. Самото захранване, което се опитах да направя, няма да го изхвърля, поне платката ще ползвам и останалото, което може да се ползва. Тактично  оставих по-дълги крачета, на запояваните компоненти, евентуално ако нещо се наложи да се променя, да мога да ползвам частите. Снощи не ми даде мира, махнах захранването и боднах 9 в батерия. Станциите си дойдоха, където трябва да са (т.е. ниските честоти на обхвата бяха в началота на скалата, а високите в края, т.е. на дясно. З-рок си дойде около средата на скалата) и се хващаше радиото, което ми трябваше. Затова като имам свободно време ще се позанимая със самото захранване, за да не се ползва постоянно батерията.

За говорителя като му махнах защитното платче, видях, че няма капаче в центъра и ми стана интересно, защо е без капаче. Има някой говорители, които са с нещо като камбана или пръстче в центъра на конуса. До колкото зная това е уж да подобряване на средните и високите честоти. Като писах за ъпгрейдн на говорителя, това имах предвид, някой ако е слагал такива елементи, дали се е получило подобрение и съответно от къде могат да се купят. В други форуми бях чел, че самия конус ако се намаже с някаква течност се подобрявало звученето. На пипане конуса е мекичък и еластичен, няма много ход, предполагам не е произведен да развива голяма мощност и звуково налягане. Няма скъсано или пробито, има лека чупка от изкривяване на самия конус. Не стърже, когато свири. Има лек пукот, ама май е от стария потенциометър за усилването и смущения от ел мрежата. Даже ми направи впечатление, че брума се чуваше от време на време, а като липсваше звука си беше почти кристален, поне така ми се струваше. Много доволен от такъв звук, когато е хваната точната честота. Даже се чудя как е възможно толкова старо радио (стара технология) да свири толкова добре.
Да попитам този брум когато се появява, има ли начин да се ограничи и защо се появява от време на време?

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #19 -: 21 Март, 2013, 09:58:59 »
Елементите в захранването са изгорели при тази схема на свързване, така че ги изхвърли, струват 50тина стотинки всичките. Интегрален стабилизатор е неуместен защото при падане на мрежовото напрежение излиза от режим и оставаш все едно без стабилизатор, така че супер че има 60 децибела затихване на брума, ма като излезе от режим изведнъж брума се затихва на 0 децибела т.е. не се затихва :). От какво се появява брума чат - пат не мога да ти кажа, може да са лоши връзки всичко може да е. Зависи какъв е типа на брума, най-вероятно лош контакт между филтровия електролит 2х50 микро и шайбата за маса.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Nasko-Kan4ok

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #20 -: 21 Март, 2013, 10:36:16 »
Елементите в захранването са изгорели при тази схема на свързване, така че ги изхвърли, струват 50тина стотинки всичките. Интегрален стабилизатор е неуместен защото при падане на мрежовото напрежение излиза от режим и оставаш все едно без стабилизатор, така че супер че има 60 децибела затихване на брума, ма като излезе от режим изведнъж брума се затихва на 0 децибела т.е. не се затихва :). От какво се появява брума чат - пат не мога да ти кажа, може да са лоши връзки всичко може да е. Зависи какъв е типа на брума, най-вероятно лош контакт между филтровия електролит 2х50 микро и шайбата за маса.

За захранването ясно, ще го оправя. Ако след това има някакъв брум, как да го оправя по най-лесния начин от човек, който не разбира. За коя шайба става въпрос?
Благодаря предварително.

Неактивен Nasko-Kan4ok

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #21 -: 21 Март, 2013, 10:52:52 »
Схемата е с объркан номера на транзисторите, но не и техния тип, т.е. са PNP и трябва да се свържат както е по схемата но BC327...

Ако на моята схема само сменя транзисторите BC337 с BC327, няма ли да се получат нещата? Ако проблема е само в тях да ги сменя и да не се занимавам с тия работи. Даже ако има читаво готово захранване, направо него да си взема. Не ми е за парите, просто да стане и да не се занимавам с такива филми, че имам и други проекти да реализирам, а времето ми е кът.
Ако стане само с подмяната на транзисторите, от къде да си намеря схема кое краче отговаря на база, колектор, емитер, че да не осера нещо при запояването.
Благодаря още веднъж.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #22 -: 21 Март, 2013, 11:49:09 »
Под големия цилиндричен алуминиев електролитен кондензатор в захранването има метална шайба с ухо за запояване. Тази шайба трябва да контактува с алуминиевия корпус на кондензатора, понякога контакта се нарушава и  кондензатора вече не филтрира ефективно анодното напрежение. Най-лесно ще разбереш като вържеш един проводник около кондензатора (алуминиевия цилиндър) и го съединиш със шаси, ако брума изчезне значи е от лош контакт, как да го оправиш зависи от много фактори, но нека първо се разбере дали е това. Може да смениш транзисторите и ценеровия диод в схемата на захранването която имаш в момента, но ако ги свържеш както е по схемата точно преди да начертаеш червените стрелки. Но по мое лично мнение схемата е твърде сложна за теб и шанса да си объркал нещо при свързването, да объркаш нещо в бъдеще или да има изгорели и резистори и какво ли още не е твърде голям. Започни с огромно внимание втората схема за която говорихме. Изводите на BC337 определяш както следва - взимаш транзистора, обръщаш бакелитовия корпус с плоската част надолу (към масата) а изводите да сочат към теб. От ляво на дясно изводите са: Емитер, База, Колектор. Емитера е това със стрелката, базата е това дето излиза по средата а колектора е последното, без стрелка. Готово захранване за такова нестандартно приложение няма как да намериш, иначе разбирам че изпълнението на тази схема е твърде сложно за теб, но това е положението няма как. Тази техника не е проста и си иска своето.

Неактивен Nasko-Kan4ok

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #23 -: 26 Март, 2013, 22:57:19 »
Почвам да се изнервям :diablo: ??? ??? ??? Смених транзисторите с ВС327 и нищо не стана. Напрежението отново се получи 5,76 в. Вече почвам да се съмнявам, че това напрежение идва ниско за разширителната платка, защото с 9 в батерия такива проблеми нямах.

Неактивен Кирил

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #24 -: 26 Март, 2013, 23:14:38 »
Тоя транзистор мисля че не е подходящ, бих пробвал с КТ315. От къде взимаш захранването?
Оп сега видях схемата, не е подходящ кт315. Защо е тоя стабилизатор че и транзисторен?
« Последна редакция: 26 Март, 2013, 23:24:20 от Кирил »

Неактивен Nasko-Kan4ok

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #25 -: 27 Март, 2013, 14:39:15 »
На вилата имам един адаптер 3-12 волта, има възможност да се променя напрежението. Ще го потърся и ще пробвам с него. само да сработи и да тръгне това радио, все ми е тая, че ще стане мудно и тромаво с 2 кабела и щепсъла на едно радио.

Неактивен Кирил

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #26 -: 27 Март, 2013, 17:51:33 »
Аз не разбрах защо са ти нужни толкова прецизни 5.6 волта?

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1039
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549
« Отговор #27 -: 27 Март, 2013, 20:45:35 »
Можеш да използваш не заземено отопление за захранване на платката.
 твоя случай като гледам схемата на мелодията е отоплението на ez80-изправителната лампа.
лед изправянето ще получиш около  8,5в.
Това напрежение със сигурност е достатъчно защото съм го пробвал.
Само че моя случай беше радио Латвия а захранването го взех от фм детектора (еаа91)
Получи се добре.Не съм използвал никакъв стабилизатор след греца 1000мф кондензатор -и работи

Неактивен Fisher

• Квантов генератор
  • Публикации: 577
  • Населено място: Благоевград
« Отговор #28 -: 27 Март, 2013, 21:35:39 »
виж сега Наско , както казва origo - Интегрален стабилизатор е неуместен защото при падане на мрежовото напрежение, а то мрежовото напрежение пада кат немски войник пред Сталинград, праскай си на батерия и не се тормози  :hi:

Неактивен Nasko-Kan4ok

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #29 -: 27 Март, 2013, 21:43:59 »
.... праскай си на батерия и не се тормози  :hi:

То така, че ще стане, ще стане, ама искам да стане по моя начин, а не както му кефва на една тъпа платка... Ще опитам всичко.

А това с падането на напрежението не го разбрах. Все пак аз радиото няма да го ползвам 24 часа в денонощието. Искам да зная, че хваща, което ми трябва, да не се занимавам с подмяна на батерии и тем подобни работи. Не че ще обеднея като забравя батерията включена, просто си е принцип при мен нещата да са изпипани. Като се замисля имам един прекъсвач, който мога да го свържа с батерията и когато не се ползва да изключвам батерията от там и да стане грамотно в случая.
« Последна редакция: 28 Март, 2013, 09:27:20 от Nasko-Kan4ok »

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |