Здравейте и благодаря за съветите. Самото захранване, което се опитах да направя, няма да го изхвърля, поне платката ще ползвам и останалото, което може да се ползва. Тактично оставих по-дълги крачета, на запояваните компоненти, евентуално ако нещо се наложи да се променя, да мога да ползвам частите. Снощи не ми даде мира, махнах захранването и боднах 9 в батерия. Станциите си дойдоха, където трябва да са (т.е. ниските честоти на обхвата бяха в началота на скалата, а високите в края, т.е. на дясно. З-рок си дойде около средата на скалата) и се хващаше радиото, което ми трябваше. Затова като имам свободно време ще се позанимая със самото захранване, за да не се ползва постоянно батерията.
За говорителя като му махнах защитното платче, видях, че няма капаче в центъра и ми стана интересно, защо е без капаче. Има някой говорители, които са с нещо като камбана или пръстче в центъра на конуса. До колкото зная това е уж да подобряване на средните и високите честоти. Като писах за ъпгрейдн на говорителя, това имах предвид, някой ако е слагал такива елементи, дали се е получило подобрение и съответно от къде могат да се купят. В други форуми бях чел, че самия конус ако се намаже с някаква течност се подобрявало звученето. На пипане конуса е мекичък и еластичен, няма много ход, предполагам не е произведен да развива голяма мощност и звуково налягане. Няма скъсано или пробито, има лека чупка от изкривяване на самия конус. Не стърже, когато свири. Има лек пукот, ама май е от стария потенциометър за усилването и смущения от ел мрежата. Даже ми направи впечатление, че брума се чуваше от време на време, а като липсваше звука си беше почти кристален, поне така ми се струваше. Много доволен от такъв звук, когато е хваната точната честота. Даже се чудя как е възможно толкова старо радио (стара технология) да свири толкова добре.
Да попитам този брум когато се появява, има ли начин да се ограничи и защо се появява от време на време?