| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Радиоприемник МЕЛОДИЯ  (Прочетена 21384 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Nasko-Kan4ok

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 44
  • Населено място: Varna
Радиоприемник МЕЛОДИЯ
« -: 18 Март, 2013, 17:41:18 »
Здравейте, ако ми позволите да създам тема за радиоприемник МЕЛОДИЯ.
В процес съм на осъвременяване на радиоприемника като му монтирам разширителна платка и правя захранване за платката.
Като направя всичко и най-вече работи ще кача снимки, кое как съм направил. От сега ви моля да не ми дърпате ушите, че платката на захранването е станала грозна и лошо подредена. Надявам се да работи, не съм електротехник.

Имам въпрос, от къде мога да си купя този потенциометър, защото наличния е счупен и "врътката" на тонкоректора не функционира. Изкарах го, но не видях нещо номер или надпис, да го търся по него. Потенциометъра представлява това:

Врътката с потрошената част на потенциометъра.

Гледах в схемата, но не открих къде е самия потенциометър, за да търся по номера.
Ако може да сподели какъв модел е този потенциометър.
Колко ома е говорителя?
Благодаря за съдействието, поздрави.

Неактивен regreed

• Квантов електрон
  • Публикации: 453
  • Населено място: Анкх-морпорк.
  • Пустиняк и дърт темерутин
Re: Радиоприемник МЕЛОДИЯ
« Отговор #1 -: 18 Март, 2013, 18:20:45 »
   Здравей и Добре дошъл във форума!  :)
За да можем да ти помогнем, трябва да ни кажеш каква е "Мелодията" лампова или транзисторна, най - добре да погледнеш моделът кой е ( обикновено е написано на задния капак ако го има).
  Потенциометърът е сдвоен, руско производство,  най-лесният начин да разбереш каква стойност е, като измериш на двете крайни крачета каква стойност има. (обикновено е в килооми 47, 100, 22, 500 или друга стойност). Това при наличие на мултиметър.
Нататък, просто ще трябва да покажеш какво правиш за да може някой по-опитен колега да помогне със съвети и материали, ако се наложи. Поздрави и успех в начинанието!
Омраз!

Неактивен Nasko-Kan4ok

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #2 -: 18 Март, 2013, 19:18:30 »
Благодаря за бързия отговор, радиото е лампово "Мелодия", тип Р-РС59-1 БДС 1510-53, по табелка отзад, пише, че е произведен 1960 г. Всичко по него го има, само е потрошен потенциометъра. Мултицет имам. По спомен зная, че потенциометъра е руски, но модел не мога да кажа. Принципно има ли заместител, ако не мога да намеря същия такъв? Може и така да работи, но тон коректора не функционира, а сега както съм го разглобил за почистване да сменя и него, за да се стане лачен и работещ "сандък".
Поздрави

edit
По захранването ми остана да запоя транзисторите, но не мога да се ориентирам кое е колектор и кое е емитер, предполагам средното е база. На снимките от нета, стрелката е на вън, а по тази схема е навътре. съвсем се обърках.
Това е схемата за захранването:
« Последна редакция: 18 Март, 2013, 19:34:05 от Nasko-Kan4ok »

Неактивен mano

• Администратор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1304
  • Населено място: Пазарджик
  • LZ5TA
    • manofoto
« Отговор #3 -: 18 Март, 2013, 20:42:49 »
Потенциометъра като го гледам е сдвоен 1Мом като едната половина има извод за тонкорекция. Имам няколко такива и бих ти дал безплатно разбира се ако не намериш от друго място.  Питай колегата lz2xl, който също е от Варна дали няма някой там на място да го получиш. Ако не, имаш от мен, но виж първо дали не ти трябва и още нещо, което имам, примерно лампа ако има счупена или липсва.

Неактивен radio-hobi

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1057
  • Населено място: София
« Отговор #4 -: 18 Март, 2013, 20:47:31 »
Eто как са крачетата

Неактивен regreed

• Квантов електрон
  • Публикации: 453
  • Населено място: Анкх-морпорк.
  • Пустиняк и дърт темерутин
« Отговор #5 -: 18 Март, 2013, 21:57:37 »
Ето тук:   http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/philips/BC337_3.pdf
са параметрите на тези транзистори.
Това: http://www.kn34pc.com/sch/sch_rx/rx_melodiq_2.html   пък е схемата на твоето радио.
Не съм много убеден, че имам наличен такъв, но ще пробвам да потърся.
Стойността на твоят потенциометър по схемата е 2мегаома ( 2Мом ).
Предполагам, колегите от Варна биха се включили и биха ти помогнали, не си заслужава да се праща по Е-конт нещо толкова малко, като цената на транспорта ще ти дойде колкото да си го купиш от магазина...     :nea:
Омраз!

Неактивен Кирил

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 78
  • Населено място: Добрич
« Отговор #6 -: 18 Март, 2013, 22:53:46 »
Виж тук как да си настроиш мелодията, приставката е кофти според мен.. http://forum.predavatel.bg/viewtopic.php?f=7&t=9200
Също смени и филтриращите кондензатори и увеличи капацитета, аз на моята Мелодия 2 сложих 2 кондера по 150uF вместо стария голям 2х50uF в общ корпус, и брум няма вече. Ако продължава брум-а то той се дължи на импулсни захранвания на PC, монитори в близост. Успех!
« Последна редакция: 18 Март, 2013, 22:57:51 от Кирил »

Неактивен Fisher

• Квантов генератор
  • Публикации: 577
  • Населено място: Благоевград
« Отговор #7 -: 19 Март, 2013, 00:18:52 »
тая приставка е пълна измама , ама щот и цената и е никаква, нем си правя труда да я връщам , играх си два дена - нищо не става ,само загуба на време и нерви ... дге :writer:

Неактивен Nasko-Kan4ok

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #8 -: 19 Март, 2013, 00:32:55 »
Благодаря за бързите отговори. Ако си намеря потенциометъра от магазин ще го купя, няма да струва милион за руска техника. Днес направих това. С много чесане и проучване успях да си направя захранването. Платката стана грозна, ама поне работи. Като я свързах и включих радиото отчете 5,76 в. Много доволен. Все още не съм свързал платката за разширяване на обхвата. Ако не ми мине котка път ще стане утре на свежа глава.

Керамичните кондензатори не са монтирани, но и това ще стане.

Отзад

Не е най-красивата платка, която съм запоявал, ама поне работи от първия път. Да видим другите неща дали ще сработят.
Докато търсих инфо как да свържа транзисторите, ми направи впечатление, че стрелката се различава от това, което видях из сайтовете. Говорих с едно аверче и ми каза, че схемата на транзисторите е леко сгрешена. Направи корекциите по този начин.
И по новата схема завърших платката, която си работи.

Чудя се дали да направя ъпгрейд на този говорител или да го сменя с друг?

Това дали е екстра или производствен дефект?

Неактивен Fisher

• Квантов генератор
  • Публикации: 577
  • Населено място: Благоевград
« Отговор #9 -: 19 Март, 2013, 09:37:11 »
Канчев , защо ти са тез транзистори  ,ценер и резистори и таз монтажна платка като за 40 стинки си взимаш един LM7806 и си решаваш проблема със стабилизацията ,ако ти трябва 7волта - 7807 ,за 8 волта - 7808 и тн

Неактивен Nasko-Kan4ok

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #10 -: 19 Март, 2013, 10:57:57 »
Симо, не съм електричар и не разбирам, такава схема намерих и я направих. За не специалист добре се получи, а и не съм се охарчил. за мен е важно да работи.
Поздрави

Неактивен simo_

• Квантов електрон
  • Публикации: 491
« Отговор #11 -: 19 Март, 2013, 15:49:21 »
Виж тук как да си настроиш мелодията, приставката е кофти според мен.. http://forum.predavatel.bg/viewtopic.php?f=7&t=9200
Също смени и филтриращите кондензатори и увеличи капацитета, аз на моята Мелодия 2 сложих 2 кондера по 150uF вместо стария голям 2х50uF в общ корпус, и брум няма вече. Ако продължава брум-а то той се дължи на импулсни захранвания на PC, монитори в близост. Успех!
Това с по-големия капацитет хич не е за препоръчване! По документация на EZ80 максимално може да се сложи 50uF, иначе прецакваш лампата!

Неактивен Nasko-Kan4ok

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #12 -: 19 Март, 2013, 22:12:02 »
За човек, който не е електричарин и нищо не разбира от електротехника, с любезното съдействие на колеги от този форум и едно аверче, успя да подкара прословутата платка и да направи захранването, без да изгори цялото радио или да затрие ел мрежата на квартала :D

Преди без тази платка, мога да кажа, че нищо не хващаше или с ниско качество. Като монтирах платката и я захраних с 9 волтова батерия, успях няколко радиа да хвана и най-вече Z-Rock. Сега като му направих захранването и свързах платката към радиото, качествено успях да хвана 3 радиа: Фокус, Н-Джой и Енерджи. Иска ми се да хвана и Z-Rock. По спомен Z-Rock го ловях някъде п осредата на скалата, а сега тези трите са към края на самата скала.

Въпросът ми е как да си настроя тази платка, че да успея да хвана Z-Rock, което е целта в случая.
Моля, който е правил такова настройване на такава платка, да ми го обясни като на абориген, защото нищо не разбирам от електроника. това да запоя нещо си или да пусна кабелче е нищо, защото процеса не го разбирам, самата ел схема на радиото я гледам като нещо си и линийки.

п.п. По Енерджи преди малко звучеше песен на Ту Ънлимитид от време оно :dance:

Неактивен Кирил

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 78
  • Населено място: Добрич
« Отговор #13 -: 20 Март, 2013, 07:52:03 »
Това с по-големия капацитет хич не е за препоръчване! По документация на EZ80 максимално може да се сложи 50uF, иначе прецакваш лампата!
Ами то е добре да си има и дросел за филтриране на тока ама, нямам подходящ дросел за сега не е дало фира, ако се случи това ще махна кондензаторите и ще сложа нормалния капацитет с подходящ дросел.. EZ80 с лопата да ги ринеш..

Активен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3930
« Отговор #14 -: 20 Март, 2013, 10:09:57 »
Чудя се дали да направя ъпгрейд на този говорител или да го сменя с друг?

Това дали е екстра или производствен дефект?

Ако решите да смените говорителя с нов, а старият не Ви трябва, искам да го купя.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |