| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Проект Усилвател с ECL 86  (Прочетена 3241 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен DarkPsy

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 12
  • Населено място: гр. Пловдив
Проект Усилвател с ECL 86
« -: 01 Май, 2018, 17:26:35 »
Здравейте на всички  ;)

От много време искам да си направя Лампов усилвател, не съм се занимавал с лампова техника никога през живота си.

Първото нещо, което направих е да си намеря схема лесна, като за първи проект и четене по форумите около 3 месеца, докато малко по-малко се снабдявах със частите и правенето на кутията.

След като направих въпросната кутия разбрах че съм тръгнал отзад напред вместо да нахвърлям нещата на една опитна платка.

Използвам въпросната схема, която доста хора са е реализирали и за това дойде времето да пиша тук.

http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbriefe/Stefan-Gloeden-ECL86-Amp/The_Small.htm

Добавих в усилвателя реле за време, което ми свързва общата масата на вторичната намотка със другите маси, за да получа забавяне на анодното захранване.

Това е кутията, която ще байцвам след като успея да подкарам усилвателя.

След като събрах частите и ги примерих със шублер си свалих програмата TurboCad с която си начертах корпуса на кутията и е изпратих за лазерно рязане от алуминий 2мм. Изходните трафове са от Мелодия 10 а захранващия от Концерт или Симфония.

Искам да изкажа специални благодарности на колегата Драго - ditronix, без когото нямаше да стигна до тук и от когото научих много неща и най-вече получих помощ - Благодаря колега :good:

Усилвателя е със версията кенотронно захранване EZ80 и съм му приготвил и индикаторни лампи ЕМ84 след като го подкарам с ваша помощ.

Вчера навързах единият канал и включих захранването без ЕЦЛ86 примерих захранването за подгревите което е 7V

Но когато замерих напрежението на останалите крачета се оказа че е доста голямо.
Замерването е със вързан изходен трансформатор и без ECL86

Ето и стойностите на крачетата

1 - 130V
2 - 0.4V
3 - 340V
6 - 340V
7 - 0.2V
8 - 200V
9 - 245V

Как мога да намаля волтажите и дали не са нормални при липса на лампа и при направата на другия канал и индикаторните лампи дали ще падне.

Въпрос за пин 1 който отвива в потенциометъра, защо има толкова висок волтаж?

Искам да благодаря предварително на всички за помощта.  :good:

До сега не съм слушал никога лампов звук и много искам да довърша този проект.
« Последна редакция: 01 Май, 2018, 17:37:08 от DarkPsy »

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Проект Усилвател с ECL 86
« Отговор #1 -: 01 Май, 2018, 19:39:39 »
Браво за хубавия проект!
Относно въпросите - на пин 1 не би трябвало да има такова високо напрежение спрямо маса. Или нещо не е свързано както трябва, или дефектна лампа или кой знае какво, но следва да се търси.
Относно напреженията - винаги може след направата и на втория канал да започнеш да намаляваш стойността на електролитния кондензатор преди дросела - така ще започне да ти спада напрежението в диапазона от стойности под 10 микрофарада някъде.
Относно забавено включване на анодното - при използване на кенотрон В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не трябва да забавяш включването на първия електролит към кенотрона. При пусковите процеси се разчита на бавно затоплящия се катод да отдава частична емисия и да ограничава зарядния ток. По твоя начин със закъснението ще текнат едни големи токове, ако не преискри между катод и анод, то със сигурност ще се износи много бързо. Така че съветвам прекъсването да е след втория електролит, или евентуално между двата. А ако питаш мен - изобщо без забавено анодно. То просто не е необходимо! Вярно е че се говори за това че удължава живота, но първо това не са толкова скъпи и ценни лампи, второ удължението на живота е относително, тъй като то се отнася само до олекотяване на пусковия процес, нищо повече след това, очаквай същия живот на ламБите. Успех!
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен DarkPsy

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #2 -: 01 Май, 2018, 19:57:11 »
Благодаря за отговора колега.

Тези замервания са без сложена лампа, ако е поставя ще и стане ли нещо  :master2:

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #3 -: 01 Май, 2018, 20:31:48 »
Ще убиеш ECL86 ако има 130 волта ма 1 краче.Това е първа решетка на триода.Направи една ясна снимка на монтажа отдолу.

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
« Отговор #4 -: 01 Май, 2018, 21:01:19 »
Във решетката на триода 10М ми се вижда множко и ако върху него се мери с уред с входно 1М дявол знае какво точно се мери. Там 1М резистор е добре. Ако се мери с достатъчно високоомен волтметър, на решетката на триода, на първа решетка на пентода и на двата катода трябва да показва около нулата. На анодите и на втора решетка близо до захранването, като на триода трябва да е по-ниско.

Неактивен Nic 59

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 70
  • Населено място: В Търново
« Отговор #5 -: 01 Май, 2018, 21:44:35 »
 Здравей, имам такъв на PCL86 но триодно свързване. Анодно максимално 275 при хубави лампи. При анодно 300 волта от 10 бр. лампи само две три издържаха такъв режим. При кенотрон не е необходимо реле както споменаха колегите, реле се ползва при полупроводников изправител. Привърженик съм на твърди захранвания и големи филтращи кондензатори. 10 мегаома е наистина много. Отдавна се каня да прехвърля моя на пентод заради изходните т-ри които са изчислени за този режим. В първата схема няма  "пак"  катодно съпротивление. Втората схема за мен е по добра.
.
пп На втората схема има резистор на анодното 270 ома с него можеш да корегирш захранването.
« Последна редакция: 01 Май, 2018, 21:57:42 от Nic 59 »

Неактивен DarkPsy

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #6 -: 01 Май, 2018, 22:25:33 »
Благодаря ви на всички, утре ще замеря пак и ще снимам отдолу или съм объркал измерването друго не може да е няма как 10м резистор в маса да ми дава такива стойности

Неактивен DarkPsy

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #7 -: 02 Май, 2018, 20:12:53 »
Добър Вечер

Днес пак мерих напреженията и няма промяна на пин 1, даже си купих друг мултицет, че в моя не бях сигурен но ситуацията си остава. Прикачвам снимки вътре, като след снимките смених резистора на 1 пин с 1М нещата са същите.

Ако сменя кондензатора 22uF със по голам дали ще падне напрежението

Неактивен Любо Божков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1659
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
« Отговор #8 -: 02 Май, 2018, 20:47:21 »
Отпой всичко от 1 краче и виж от къде се появява напрежението - от крачето, от съпротивлението или от ширмования проводник.

Неактивен Nic 59

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #9 -: 02 Май, 2018, 21:00:26 »
 Цокъла стар ли е. Флюс ползва ли. Сложи 2 - 3 килоома на 1 пин и маса и премери пак.

Неактивен DarkPsy

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #10 -: 02 Май, 2018, 21:43:06 »
Кабела го отпоих и разлика няма, цокъла е стар ползвах течен флюс. Утре ще отпоя резистора и ще премеря края му с масата.

Неактивен Nic 59

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #11 -: 02 Май, 2018, 21:48:47 »
Дава утечка цокъла, измий го.

Неактивен DarkPsy

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #12 -: 03 Май, 2018, 18:36:51 »
Дава утечка цокъла, измий го.

Благодаря колега от него се оказа, днес го мих 2 часа с чистител на Вюрт и волтажите почти се оправиха включително и на 8-мо краче.  ;)

Сега са:

1 - 6,1V
2 - 0V
3 - 350V
6 - 350V
7 - 0V
8 - 1.51V
9 - 282V

Утре продължавам пак със чистене докато докарам 1 и 8 до почти 0V  :drinks:

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
« Отговор #13 -: 03 Май, 2018, 18:41:19 »
Ако утечката е вседствие от употреба на киселинен флюс, трябва да се мие с вода, може и да се свари...

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
« Отговор #14 -: 03 Май, 2018, 18:43:14 »
Най добре е да се смени.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |