| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Транзисторен "Мамбо"?!  (Прочетена 5015 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен slavi

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1201
  • Населено място: Ботевград
Транзисторен "Мамбо"?!
« -: 29 Април, 2018, 21:27:12 »
Здравейте! Днес бях при моя приятел и "подизпълнител" Ицо и му споделих, че се боря с едно "Мамбо", някъде от 62-ра и още не знам, но сигурно ще ми потрябва нещо. Впрочем, купувал съм го заради носталгията, такъв беше първият ми личен магнетофон и доста търсех същия вариант, външно запазен, комплектен и на приемлива цена (щото, леле-мале какви оръпляци има в обявите и на какви цени, не ми се говори). Той се позамисли и вика, дали няма такъв на тавана, бил някога на неговия шурей и му го бил да ползва мотора за нещо си (само го е демонтирал, но се оказа, че е наличен), качи се и ми го свали, а аз чаках с нетърпение, може би, си мислех си има всичко? Когато го донесе, представяте си машина от таван, видях нещо необичайно във външния му вид, но изненадата беше когато го отворихме! Той беше "на транзисторах", както пишеше навремето на "Юпитер"-ите! Та това е причината да го споделя. Колко технически познания и труд е трябвало преди 40-50 години да преработиш един лампов магнетофон в трнзисторен и то, един с най-елементатните механики? Само щракнах набързо една снимка и я публикувам. Ако на някой му е интересно, може да сподели по темата "Мамбо", вкл. и аз може да покажа как върви реставрацията.
0888981645, 072365106

Неактивен Radko

• Квантов електрон
  • Публикации: 359
  • Населено място: София
Re: Транзисторен "Мамбо"?!
« Отговор #1 -: 30 Април, 2018, 07:19:15 »
Слави, помня, че някъде през седемдесетте се продаваха комплекти за сглобяане на усилватели - Усилитель для воспроизведения грамзаписи, и Усилитель для воспроизведения магнитной записи. Правил съм ги и двата вида, бяха с мощност 1 W. Та вложената платка е точно от такъв Усилитель для воспроизведения магнитной записи.
Все пак, браво на човека!

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
  • Публикации: 510
  • Населено място: Пазарджик
« Отговор #2 -: 30 Април, 2018, 09:30:45 »
Това Мамбо "на транзисторах" може ли да записва или само възпроизвежда готови записи ?

Неактивен slavi

• Адронен колайдер
« Отговор #3 -: 30 Април, 2018, 10:55:00 »
И аз си зададох този въпрос, ама ха де, много е разбита и механиката и не ми се занимава с такова изследване. Във всеки случай е възможно и да е правил запис, защото на мястото на потенциметъра е монтиран галетен превключвател с няколко позиции, та си мисля, че не е сложен само за вкл.-изкл. Иначе, платките изглеждат правени "на коляно", не ми се вярва така да са правени, дори за мрежата "Млад техник". Днес, утре пак ще ходя до Ицо и ще направя още снимки, пък вие, като по-специалисти, може да се ориентирате що за животно е това?
0888981645, 072365106

Неактивен mmichailov

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 15
« Отговор #4 -: 30 Април, 2018, 12:53:39 »
Здравейте,
Потвърждавам коментара на Радко - усилвателя е от наборите,продавани в "Млад техник". Първия ми транзисторен усилвател за възпроизвеждане на грамофонни записи съм "сглобявал" и аз от такъв набор. Крайните транзистори бяха П201Е , а предкрайните МП37А - германиев обратен и МП40А германиев прав . Платките са от комплекта,фабрично направени,но от гитенакс с ниско качество и пистите често се разлепваха , а може би и опита ми с поялника тогава е довеждал по подобни проблеми. Иначе усилвателя работеше много добре заедно с детекторния приемник към когото го включвах. На снимката веднага го познах по радиаторите на крайните транзистори. Браво на човека,който го е вградил в този култов магнетофон!

Неактивен Любо Божков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1659
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
« Отговор #5 -: 30 Април, 2018, 16:00:58 »
...Потвърждавам коментара на Радко - усилвателя е от наборите,продавани в "Млад техник"... Крайните транзистори бяха П201Е , а предкрайните МП37А - германиев обратен и МП40А германиев прав . Платките са от комплекта,фабрично направени,но от гитенакс с ниско качество и пистите често се разлепваха...
:good:

Неактивен slavi

• Адронен колайдер
« Отговор #6 -: 30 Април, 2018, 17:58:46 »
Даа колеги, прави сте! Преди малко се върнах от Ицо и веднага пиша. Наистина едната платка е изцяло със съветски елементи, но другата нещо за мен е съмнителна (пак казвам, не съм специалист), пистите са по-любителски, а има български транзистори и ГДР-ейски кондензатори? А този огромен траф не е ли и той български? А цялата да е само захранване? Дали е и за запис не мога да кажа, пък и как биха се правили записи без индикатор за ниво? Мястото на лампата е празно, а стрелкови няма. За превключвателя съм се заблудил-има само две позиции. Двата неоригинални потенциометъра са, предполагам, ниво и тон? Както и да е, аферим на майстора, не му е било лесно и то, за какво?!...
0888981645, 072365106

Неактивен радиото

• Квантов генератор
  • Публикации: 754
  • Населено място: Лом
« Отговор #7 -: 30 Април, 2018, 20:00:43 »
:good:
Усилвателя е от комплектите , за сглобяване , ама защо не виждам n - транзистора , едно КТ беше ....

Неактивен bojitchko

• Квантов генератор
  • Публикации: 524
« Отговор #8 -: 30 Април, 2018, 20:48:16 »
Какво толкова възхвалявате човек унищожил един прекрасен магнетофон с елементарна механика и доста добър лампов усилвател?!
Аз бих го нарекъл престъпник! :)

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
« Отговор #9 -: 30 Април, 2018, 21:17:59 »
И аз  мисля, че Слави се е прецакал с този магнет!  :(

Неактивен slavi

• Адронен колайдер
« Отговор #10 -: 30 Април, 2018, 21:21:19 »
Да, съгласен съм, има един лаф (на баща ми, лека му пръст, той го ползваше): развали къща колиба да направи! Е, може би, някои "юпита" няма да се съгласят (пак, някой да не се обиди, да сте живи и здрави), но такова тунинговане е било за спорт, чесане на егото, недоимък или каквото и да е, но не е оправдано! Наистина, много труд за "голямо нищо"!
0888981645, 072365106

Неактивен slavi

• Адронен колайдер
« Отговор #11 -: 30 Април, 2018, 21:38:20 »
Опа, Стършеле и аз по това време съм на "няколко обиколки", ама не четеш внимателно! В началото писах, че съм намерил (май има две години) много приемливо Мамбо и сега го "чопля", но сигурно от утре ще ви занимавам с него, защото одеве се сблъсках с нещо необяснимо за мен. Ще търся жокери от запознати с наистина "култовия магнетофон"?!
0888981645, 072365106

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #12 -: 30 Април, 2018, 21:49:41 »
Някой са го сърбяли ръцете да сложи модерен усилвател на място на ламбовия.  Нито му е било евтино нито му е било по-лесно отколкото да смени стъклата и няколко пасивни елемнта с нови, ако е бил повреден. Тогава лампи е имало бол та и евтини на всичко отгоре.

Тая работа е въпрос на желания, мода мерак лична идея- всеки има право да си модернизира вещите както реши за добре. Аз лично не притежавам техника, която в един и ли друг момент не преминава през някаква модернизазция според желанията и харесванията ми. Сега остава след години някой като попадне на някой мой стар усилвател, грамофон, телефон или компютър така да ме храни  :D

И като резултат сега имаш:

1.Магнетофон, от който може спокойно да извадиш кита от него и да възстановиш по оригинална схема- Все пак Мамбо-то е яка масовка.

2.Кит Усилвател, който едва дали много хора си пазят от онова време.и може също да възстановиш в работно състояние като отделен модул, хич не свирят лошо тия германии.  :empathy2:

Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
« Отговор #13 -: 30 Април, 2018, 22:55:06 »
Лампите никога не са били евтини! По "онова" време бяха по 5 лв бройката(колкото кило свинско), а този кит беше около 10лв. в "Млад Техник", сглобявал съм такива и "Юност" за 10.20лв.съм сглобявал...  :) :) :)

Неактивен slavi

• Адронен колайдер
« Отговор #14 -: 30 Април, 2018, 23:41:21 »
Пак някой ще каже, че  политизираме  въпроса,  но  не  може  и да  го  заобикаляме. Цял  ден  и вечерта ни занимават с цени, заплати, екохрани, а никой не казва защо тогава и сега сме винаги "от страната на булката"? Защо тогава и сега чехи, унгарци, поляци са по-добре? Въпроси, които обсъждаме само на маса, да "не ни чуе някой"....
Иначе Пичага, както казваш, въпрос на стил. Поне в нашия форум, мисля че трябва да се придържаме максимално към автентичното. Иначе, би трябвало,  да се направи раздел "тунинг", "ъпгрейт" или нещо подобно, както му казвате младите....
0888981645, 072365106

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
3 Отговора
9989 Прегледи
Последна публикация 23 Март, 2020, 16:13:40
от sve
29 Отговора
24504 Прегледи
Последна публикация 28 Септември, 2015, 21:39:39
от сашо
12 Отговора
6877 Прегледи
Последна публикация 17 Декември, 2016, 11:07:25
от Валери
8 Отговора
5892 Прегледи
Последна публикация 27 Декември, 2017, 18:12:06
от Валери
12 Отговора
10436 Прегледи
Последна публикация 09 Октомври, 2017, 01:31:32
от GRIDLIC

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |