Мъча се да поправя телевизор на баща ми.
Телевизорът стои на село и се ползва от пролетта до есента. През зимата къщата не се отоплява. Та тази пролет (преди около месец) баща ми го включва, но той не тръгва. При проверка на предпазителя и V513 (мощния на импулсното 2SC4458) всичко е наред. Съмнение предизвиква V451 (КСХО TT2140) показващ два диода (мерено с китайски всичкомер). Подменен е с нов TT2140 (измерващ се като NPN транзистор, но с усилване 0), което не помага.
Тук се включих аз. Взех телевизора при мен и го разглобих. При оглед на платките забелязах много спукани спойки. След два часа презапояване телевизора тръгна за няколко секунди. Появи се червенеещ разстер с видим обратен ход на лъча, при което телевизорът отново спря. Презапоих още няколко спойки на платката на кинескопа и установих изгорял изправителен диод VD543 (RGP10D). Подмених го в UF5402 и телевизора тръгна. Сглобих го и пуснах да погледам. Появи се перфектен образ и звук. Но това продължи 10-15 минути, след което пак изгоря.
На изправителя за 110V измервах 22-24V, на изправителя за 12V измервах 2V. Започнах да отпоявам един по един изправителите за да установя къде има проблем. Разбира се стигнах до изправителя за 110V и след неговото отпояване изгоря V513 и предпазителя. Това беше грешка, тъй като това е напрежението, което се следи през оптрона. Последва сваляне на почти всички компоненти и измерване. Замених няколко електролитни кондензатора. Не бяха подути, не бяха в норма - например 470uF показваше 380uF. Стигнах и до КСХО - изгорял.
Набавих всички повредени компоненти, като замених V513 от 2SC4458 с 2SC4460. Възстанових VD543 с оригиналния RGP10D (UF5402 си беше здрав).
При последното включване пак изгоря. Този път V513 и V512 изгоряха. Сложих последния 2SC4460 (V513), а V512 (2SC3807) още не съм закупил.
Ползвам следната схема:
Не знам какво бъркам, но ми се иска да го поправя. Мога ли да го запусна през лампа (допълнителен товар последователно)? Нормално ли е като измервам намотките на импулсния трансформатор (BCK-65-0134) да са 0.1 - 0.4 ома?