@NHB, понеже ти си се постарал да се опиташ да ми обясниш нещо, така и аз се постарах и също ти направих рисунка:
(Връзка към прикаченият файл)
Хайде посочи ми токоограничаващия резистор на веригата анод катод на лампа 6п6с.
Ако успееш, ще получиш подарък от мен
Гледай сега, нарисувах в зелено на твоята схема още един проводник - той свързва два от символите за маса. Масата също е проводник, общ проводник...
Ако приемем, че токът тече от плюс към минус, значи тръгва от изправителя по червения проводник, стига до трансформатора, от там към двата анода, от тях - към катодите. От катодите - по зеления проводник - към R50 , R49 и от там по синия проводник - към минуса на изправителя. По този контур тече ток, който е сбор от двата анодни тока на крайните лампи. Този ток неизбежно минава през R49 R50, (на кратко - токоограничаващ резистор), като върху тях се получава пад на напрежение. Според закона на Ом, този пад е пропорционален на тока... Този пад на напрежение има особеността, че предизвиква синия проводник да бъде по-отрицателен от масата, или зеления проводник!!! Отрицателното напрежение на синия проводник спрямо маса се прехвърля през R51 към първите решетки на лампите, като задава анодните им токове. Задава ги така: ако токът е малък, съответно отрицателното преднапрежение е малко, лампите се отпушват, токът нараства, преднапрежението нараства, лампите се запушват. В края на краищата преднапрежението се установява колкото праговото напрежение на лампите, а сборът от анодните токове е това прагово напрежение, разделено на 150 Ом (R49+R50). Точно както в схемите с катоден резистор...
Надявам се, че сега ме разбра, но за всеки случай ще опитам и с онези моите схеми...Те са получени една от друга с копи-пейст, като се различават само по символа на масата. Можеш съвсем спокойно да изтриеш този символ, това няма нищо да промени. Масата е общ проводник, но за да има смисъл в една схема от маса, трябва да има в нея поне 2 такива символа, че да ги свързва. Схемите могат да се нарисуват и без маси, само с проводници. Та ако изтриеш символите за маса, ще видиш, че това си е една и съща схема, съответно работят по един и същ начин...