Абе много се филмирате, младежи
Самият факт, че има предвиден изход за допълнителен говорител, който може да се включи и без да се изключи оригиналния означава, че инженерите са предвидили по-голям товар (по-нисък импеданс) от този постигнат само с вътрешния говорител. Освен това аз лично имам наблюдение ( а и теория защо
), че включването на допълнителен говорител повишава контрола над баса (пробвано с ригонда, която е за 8 ома уж, а съм включвал 2 х 4 ома паралелно: контролът се подобри значително). Както знаем номиналният импеданс се постига само за една тясна честотна лента обикновено около 200-300 хц, в другите участъци нараства и то доста. А за ламповата техника е по-опасно липсаата на товар, отколкото малко по-тежък (нискоимпедансен) товар, нали така.
Все пак, ако наистина много се притесняваш случайно да не се понатовари изх сътпало, според схемата средната точка на изходната намотка е вързана към маса, т.е. най-лесното е да включиш клемите на говорителя: едната към маса, другата към някой от оригиналните изводи на трафа и така получаваш изход 12/(2^2) = 3 ома (както каза ориго в началото) .