Ужким го преборих тоя хард, но с малки изключения. Подкарах 3.5 флопито, само че не със български контролер (за тези, които ще се пробват - недейте, не става), а със този, който си беше "оригинално' на машината. Става въпрос за тайванското турбо с харда. Имаше една батерия NiCd 3.6v 60 mAh на платката на контролера, която беше умряла и разтекла и я подмених с нова. Та, да си дойдем на думата с форматирането на харда. Следвах инструкциите от една друга тема тук във форума, но нещо не се получаваше точно като описаното, та се наложи малко да импровизирам
. Пак да уточня, че не съм разбирач, обикновен потребител съм и правя каквото мога (в случая може и да е грешното, не знам, вие ще кажете).
Зареждам DOS (3.20, като "заварения" на машината, но мисля да ъпгрейдна
) от дискета, FDISK вижда драйв 1 (активен)
Стартирам DEBUG g:c800:5 и ме пита кой драйв да си избера (1-2)
Избирам 1 и след това само потвърждавам въпросите, като на онзи, който е да въведа лошите сектори ръчно, го пропускам, тъй като бележката на която са описани на харда е избеляла и не се чете нищо.
Форматира се без изненади, следва рестарт
Отново зареждам DOS от А:\, FORMAT c:, FDISK, давам MS-DOS да използва целия диск, проверявам дали е активен - да. Въвеждам A:\sys c: - изписва ми, че файловете са копирани (или нещо подобно, не помня), но когато вляза във C:\ пише, няма файлове. Също така изписва C:\ ето така - C>.
Поиграх си да го форматирам още веднъж, но все така си остана и накрая просто копирах цялата дискета от A:\ на C:\. Сега стартира от харда, няма ядове, но нещо не ме кефи аматьорското ми изпълнение
. Някакви съвети как да го направя "като хората"?
P.S - 5.25 флопито категорично отказва да тръгне - върти и стърже, но не иска да форматира дискети (нови).