Благодаря, ще ви държа в течение на процеса по възкресяване на българските зверове за да може темата да съдържа колкото се може повече въпроси/отговори и да е полезна на някой ентусиаст, като нас, който е решил да тръгне по дългия и неравен път!
Проблемът със другото правешко дъно е следният:
Предишният собственик го е зарязал в едно мазе, и през последните почти 20 години не е виждал дневна светлина. По-малкият му брат е експериментирал със дъното, като беше извадил един чип от цокъла и го беше поставил наобратно (разбрах го в последствие). Случи се така, че пуснах дъното за проба без да съм проверил дали всичко е на местата си ... Въпросният чип пукна и духчето, което седеше вътре излезе на свобода
. Чипът е следният: PAL16L8ANC. Намерих го в елимекс на сносна цена, но с доставката ще ми дойде златен ... както и да е, мерак с пари се гаси. Въпросът ми за този чип е - Plug and play ли е или изисква да се запише "нящу"? Малко лаишки въпрос, но съм прост любител и не съм навътре в материята
.
Другият звяр не обелва и дума вече. Пускам го и ни звук, ни стон. Волтажите от захранването са идеални. Процесора стопля след половин минута някъде, както и няколко други чипа. Флопитата не святкат и стържат - както казах, ни звук, ни стон от машината. Не знам какво стана, не бях я пускал от седмица някъде, нито е правено нещо по нея ... Местих процесор от правешкото турбо дъно за пробата на този - същата работа. Вадих от цоклите всички чипове от дъното, както ( за не знам кой път) и чиповете на RAM паметта ... ефекта е нулев! Дано успея да подкарам правешкото турбо дъно поне, че да имам най-накрая бг работещ звяр в колекцията
. За съжаление няма някой "луд" наблизо, че да пробваме да разменяме компоненти.
И така, това е за сега ... а, щях да забравя. Смених на работещата машина всички кондензатори на захранването с нови (just in case, както се казва) от-до. Старите не бяха мръднали (визуално, понеже нямам капацитетметър) и бяха made in Japan
и презапоих цокъла на клавиатурата на дъното, понеже имаше студени спойки и ми набиваше keyboard error. Също така научих, че тази грешка я набива, ако не си завъртял ключето отпред на 'отключено"