Благодаря Ви за отговорите. Да разясня някои неща във връзка с часовника. Направих проби за захранване на тръбата, да видя как стоят нещата с изображението. Както ONZI каза, захраних тръбата с високо, пластините "Х" и "Y" са на късо, получи се петно с размер около 6-8 мм, напрежението е около 280V за анодното нарочно го намалих за първоначален тест. После вдигнах високото до около 320V, петното намаля на около 2-3 мм. Центъра не беше центриран, а избягал леко в дясно. С фокуса, петното се изчиства, но е леко разтегливо - не е един вид точна точка. Подадох и другото напрежение от 20 до 60V на "Х" и "Y". Получиха се линиите, но не са точно опънати, а леко изгърбени. Плочите "Y" са по чувствителни и им трябва по ниско напрежение от плочите "Х". Както Origo написа, за променливия трансформатор е така. Направих една грешка, колегата ONZI ми изпрати тръбата, комплект с магнитния уловител - представлява ламарина с формата на тръбата. Но имаше и едни шпилки за захващане и да ми е по лесно махнах шпилките и ламарината. После върнах отново кожуха с ламарината и линиите са поопънаха. Има подобрение с кожуха. Понеже не искам да избързвам, ще направя един генератор за да ми покаже някаква форма на екрана, за да мога по точно да се настои всичко както трябва. Да има по добра ориентация за "Х" и "Y". Виждам ,че високите напреженията не са както трябва, минусовите също. Реално с изчисленията за делителите се получават разминавания, после и една програма за изчисленията и с нея има разминване. Цял ден си правих експеримент за променливо и право напрежение за отопление на тръбата. Оставям напрежението да бъде 6.3V, както е по каталога. Макар да нямам много визуални линии на екрана, се вижда че е по добре с право напрежение. Направих и два опита за право напрежение, единия път го направих с линеен изправител с LM317, като имам възможност да коригирам леко напрежението. Другия опит е от импулсно захранване с филтър на изхода. Погледнах на осцилоскопа какво се вижда на извода за отоплението. Не ми хареса какво излиза от импулсното, с LM317 e по добре, консумацията ми е 280ma. Стигам пак до този въпрос, как е по добре за катода да бъде свързан? Отделно или единия край на отоплението. ONZI, написал си - Резистора катод отопление го слагат против пробив между катод и отопление. За кой резистор става дума? Понеже нямам много изображения на екрана, не мога да преценя как е по добре реално. Има и други проблеми с програмата, както написа Origo за модулацията. При изчертаване на стрелките и тяхното преместване във времето на отместване за секундата, има вероятност да има "промазване" или замазване, когато секундарника се отмества. Но същевременно трябва да се вижда как се застопорява при удар от една секунда на секундарника. Както се вижда на механичен часовник. Писах на един руснак, който е правил такъв часовник, в руски форум, във връзка с програмата. Отговори ми ,че стрелката на секундарника трябва да бъде изчертана възможно най-тънка на екрана. Опресняването от 50 Hz го вкарвал в програмата. Целта била като свети една лампа или лампи на тавана и гледаш екрана, да не се виждат премигвания. Pichaga933, не ми харесват по простите импулсни. Имал съм проблеми с тях. Поне трябва да има обратна връзка от изхода, да се следи какво става с изходното натоварване по ток. С развитието на проекта ще започна да слагам снимки и схеми.