И аз мислех, че WD40 e само за механика, но явно не е така.
Докато очаквах вашите отговори по темата аз също четох други източници. Ще споделя част от диалог в немски форум в тема на един от най-добрите реставратори, който пише там. Темата е за реставриране на топ модела на Saba Freiburg Automatic 3DS.
http://saba-forum.dl2jas.com/index.php/Thread/3664-Freiburg-Automatic-3DS-Restaurationsbericht/?pageNo=8Който желае да види що е истинска реставрация между другото, може да разгледа цялата тема, дори само снимките ще са от голяма полза. Темата е с 590 поста и много снимки.
Стр. 8
- В някои случаи за почистване можете също да ползвате ултразвукова вана и да използвате изопропанол. Изопропанол се намира в аптеката, 1 литър струва около 7 евро. Това ще отстрани добре никотина и мазнините. Изопропанолът е доста безвреден чист (алкохол), който много рядко атакува материали. Обърнете внимание, той трябва да бъде версия с приблизително 100%. Този за медицински цели обикновено е 70%, а останалото е вода.
- Моят "личен микс" като ултразвукова почистваща течност е от около 95% дестилирана вода, около 5% изопропанол плюс един изстрел
(впръскване)* на обезмаслител. Имам много добри резултати с това.
- След 20 минути ултразвукова баня контактните плъзгачи в края на краищата отново са чисти и годни.
(Става дума за клавишните превключватели на вълновите обхвати)
- С фина гума за почистване на стъкло можете също така да направите това внимателно, "да изтриете" САМО в надлъжната посока и да внимавате да не се надраска сребърния слой. По-добре е фина кожа (гюдерия), напоена с Kontakt 60 или Kontakt 61 (При 60 след това изплакнете отново).
- Kontakt 60 яде материала.
Kontakt 61 защитава и смазва, но не е агресивен. В допълнение, тя е изрично предназначена за „живи контакти”
(каквото и да значи това)
- Обикновено триенето на "метал върху метал" без смазване не е добро. Освен ако, разбира се, металите не са предназначени за тази цел, както при синтерованите бронзови лагери.
Но ако нито един от самите метали "не смазва", за да се избегне излишното износване използвайте чиста смазка.
(авторът визира това, снимката е малко по-назад)
Край на цитатите. Преводът е мой с помощта на Гугъл, който иска и може да си чете оригиналния текст за по-сигурно.
* Текстът в червено са мои коментари или пояснения