| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Ремонт на високоговорител  (Прочетена 8160 пъти)

0 Потреб. и 4 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
Ремонт на високоговорител
« -: 15 Март, 2018, 00:07:58 »
Трябва да ремонтирам въпросния високоговорител. Скъсала се е част от гумената мембрана по периферията. Споделете идеи как да постъпя. В главата ми се върти как да залепя. Евентуално да залея скъсаните участъци с разредено лепио за обувку, като стегне да армирам с нещо. Мека хартия или парчета марля и отново заливане с лепило. С течрн силикон, като че ли е много гъст и при нанасяне може съвсем да откъсне повреден участък. Споделете идеи и насоки как е най удачно да постъпя, високоговорителя е 130 ватов. Тонколоната е онкио от която е.
90456-090458-190460-290462-3
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
  • Населено място: София
Re: Ремонт на високоговорител
« Отговор #1 -: 15 Март, 2018, 00:27:50 »
Купуваш нови гънки по размер, сваляш старите гънки с ацетон, разлепяш капачката и центрираш шпулата с примерно цигарено фолио или лентички от кутия от кислео мляко,  монтираш новите гънки с Хенкел универсал.

Ако е за нещо да зазкърпиш  работата за момента, пак хенкел универсал- то е като хелметекса, само че оригинално и  кухненска хартия подлепяш от задната страна на гънката, но пак ще се скъса, вероятно на друго място.

Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #2 -: 15 Март, 2018, 17:59:53 »
Реших да те послушам. Поръчах от ибей това.
https://www.ebay.de/itm/Onkyo-W-2554-B-die-passende-Lautsprecher-Sicke-Kit-2-x-232-/272147096611
Почистих старата гънка.
90526-090528-190530-2

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #3 -: 15 Март, 2018, 23:31:20 »
Толко добре свалена, че почвам да се чудя дали не си ремонтирал и преди говорители и тука само бъзик да си правиш  :D

Ще трябва да махнеш и капачките ,зa да ги центрираш, щото няма начин да го уцелиш ако ще колко ще да е голяма междината.

А това е великия инструмент за центриране - 4 изрезки от кофичка за кисело мляко, залепени на кръст.

« Последна редакция: 15 Март, 2018, 23:56:37 от Pichaga933 »

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #4 -: 16 Март, 2018, 06:54:45 »
Какво ли не съм ремонтирал, но такъв говорител не. За първи път ми е. До сега съм лепял и закърпвал и се е получавало здраво. Даже за смях веднъж залепих с презерватив. Тази гума е тънка и много мека и може да приеме всякаква форма на гънка. После от горе залепих хартия и се получи. И усилвателя го метнах, не работи, но за него ще пиша в темата като го подкарам. Тия колони онкио ги взех за 49 евра за него. Колоните са хубави и само с една гънка се разминах.
« Последна редакция: 16 Март, 2018, 07:01:22 от shri »

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #5 -: 16 Март, 2018, 15:51:34 »
Относно центроването - при положение че не си отлепвал трептилката не е необходимо ново щателно центроване. Тя има най-силна центроваща функция. Но нямам много практика в областта от първо лице, така че не ми приемай думите на 100%. Аз как бих процедирал - лепя новата гънка, и още докато е течно лепилото пускам на високоговорителя променливо напрежение от трансформатор 6 волта и центровам ако се налага докато престане да се чува докосване на шпулата в магнита.
Относно смяната на гънките - аз лично не бих сменил само едната. 1. Втората е също толкова стара и скоро ще се разпадне и тя (личен опит). 2. При смяна на гънка, високоговорителя малко или много си променя характеристиките, добре е да се запази максимално добра симетрия между двата канала.
Успех!
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен lager

• Квантов генератор
  • Публикации: 928
  • Населено място: село Обидим, обл Благоевград, общ. Банско
« Отговор #6 -: 16 Март, 2018, 18:58:07 »
И аз смятам че щом трептилката не е сваляна не се налага центриране .Ако си направиш труда да отлепиш капачката и пъхнеш в процепа лист хартия свит на цилиндър е добра застраховка.В повечето случаи гофрите не съвпадат по диаметър и от там възникава проблем-започваш да дърпаш за да се получи равномерно залепване на външния край, междувременно лепилото е стегнало и не позволява да се мърда .Преди три дни правих ремонт на един 200 ватов говорител и пиша това ,което ми се е случило.След като свалиш скъсаната гънка пробвай дали новата съвпада напълно ,аз най-напред купих 8 инчова, не стана, купих 8,2 инча теоретично беше този размерът, но се наложи вместо от външната страна да залепя мембраната отдолу. Имам снимки някъде ,ще ги пусна когато ги открия.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #7 -: 20 Март, 2018, 19:12:02 »
Залепих говорителя. Не съм много доволен от себе си. Оклепах мембраната от вътрешната страна. Сложих много лепило. Но като за първи път мога да кажа, че се получи. Мембраната се самоцентрира идеално. Първо залепих периферния край там стана идеално. Но към мембраната се изложих малко. Иначе се залепи хубаво и стабилно. Надявам се да не ме критикувате много. ;)
90851-090853-190855-2

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #8 -: 20 Март, 2018, 19:40:23 »
Няма нищо за критика, перфектно си се справил, даже без да сваляш капачката, щом не опират значи е супер.

Това омазаното с лепилото много лесно се коригира- клечки за уши и ацетон, в първите 2-3 часа може всичко да почистиш и следа да няма после става малко -по трудно. Ацетон ако нямаш- лакочистител ползвай, то е разреден ацетон.

За следващото лепене малко технология да ти кажа- мажеш с лепилото с някаква четка от естествен косъм, намазваш на тънко всички повърхности които искат залепване, има предвид всеки 2 срещуположни повърхности които ще се залепят една за друга.

После чакаш към 10 минути, докато лепилото СПРЕ да лепне на пипане с пръст- това е много важно- означава че разредителя е излязъл, не се разтича и има адхезия само към себе си. Тогава притискаш заедно- такова залепване става че даже да се опиташ  да разлепиш и наместиш, няма начин.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #9 -: 21 Март, 2018, 00:02:39 »
Помислих си го, но мембраната е пласмасова и ме достраша да не я повредя нещо. Следващия път ще знам. То с опит се учи човек, така е. Първия път малко зор, после по-лесно. Хубавото беше, че дъгата се оказа точна и това много улесни нещата.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #10 -: 21 Март, 2018, 18:29:12 »
Да добавя, че днес тествам с усилвателя и колоните. Говорителя свири без забележки. За това дали има разлика в звученето на двете колони не мога да усетя, поне не видимо. Но дуала не ми дава чак такъв звук за да преценя. Ще ги закача на някакъв хубав засилгач когато имам възможност и тогава ще разбера. Благодаря за насоките и помоща :drinks:

Неактивен lager

• Квантов генератор
  • Публикации: 928
  • Населено място: село Обидим, обл Благоевград, общ. Банско
« Отговор #11 -: 22 Март, 2018, 19:22:38 »
И аз не съм напълно доволен от постигнатия резултат , поне от това как изглежда ремонтирания високоговорител ,но работи добре .Не съм го пробвал с филтър и при достатъчно голяма мощност, това предстои .Сигурен съм че гофрата ще издържи , но лепилото Хенкел не знам.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #12 -: 09 Ноември, 2018, 18:01:44 »
Ремонт на втория ми високоговорител. Този път ще внимавам с лепенето на дъгата.
105029-0105031-1105033-2
Да кажа защо го ремонтирвам. Това е някакъв филипс говорител, който изобщо не мога да намеря по магазините тук. То изобщ няма говорители де освен с поръчка. В конрад ми предложиха къде да ми го ремонтират. Казах им благодаря, ще си го ремонтирам сам :)
Гледаха ме кат теле у железница и питат ама как.........., ми лесно купувам си от ибей дъга и си я лепя!
« Последна редакция: 09 Ноември, 2018, 18:12:59 от shri »

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |