Идеята беше спомената в по-стара тема:
тема: FM приемник за вгражданеhttps://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=8747.msg61921#msg61921Преди време направих няколко експеримента (успешни според мен), но поради липса на "творчески импулс" ги оставих да "отлежат във времето".
Грубо резултатите са: чрез капацитивна връзка с хетеродина на средновълново радио към честотомер, прости пресмятания, включващи "преместване" на измерената честота и мащабиране, управление на външен FM модул, при което "конверторът СВ -> УКВ" работи до ниска честота за НЧУ на средновълновото радио.
До последващ вариант с АМ модулатор не съм стигал - възпроизвеждането до НЧ ми беше достатъчно.
Проблемите ми са два:
1. Ниско ниво на хетеродинен сигнал на средновълновия приемник
Може да се направи рамкова (или друга) активна антена и се разположи зад/под приемника). Със сигнал, достатъчен хетеродинът да се "мери във въздуха", цифровия честотмер трябва да успее да обработи без физически достъп до "под капака" на СВ приемника.
С транзисторен приемник това не се случи - нивото е много ниско. Но с капацитивна връзка към хетеродина (напр. 0,5 pF - 4,7 pF) и еднотранзисторен широколентов услвател към честотмера получвах това, което искам (дори входния проводник беше само подпъхнат до компонентите на хетеродина и сработване имаше).
Разполагам с работещ лампов радиоприемник, но достъпът ми до него е затруднен. Вероятно нивата ще са други и (предполагам) резултатът ще е налице.
2. При нова АМ модулация с нискочестотен сигнал от FM приемника на "стара", приемна честота на средните вълни, новият AM предавател блокира "въздушния" приемен хетеродинен сигнал - разликата в честотите е само една МЧ (455 kHz напр.).
Дори при нищожна мощност на модулатора, широколентовият вход на честотомера се "повлича" по него. ("Селективен волтметър" напр. с кръгове, DSP или по друг начин и т. н. към входа на честотмера дори не си и помислям да използвам поради сложността).
Лесни варианти са намаляне на мощността на АМ модулатора до предела (да не влияе), развръзка по разстояние и взаиморазположение на "антена" на честотмер - радиоприемник - антена на АМ модулатор".
---
Като следващ етап за експериментиране предлагам колега, разполагащ с лампов приемник и осцилоскоп (със сонда с нисък капацитет, напр 1/10) да измери нивото на "просмукания" хетеродинен сигнал в антенната букса на приемника (проходен сигнал между входовете на смесителя) и да сподели.
Надявам се нивото да е високо и да имаме шанс без физическо "вмешателство" в кутията на приемника "по-лесно"да получим хетеродинния му сигнал за последваща обработка. С това по-нечувствителният вход на честотмера (може би) ще способства за положителен резултат.
Също така се надявам със слабата връзка да не внесем нови ВЧ сигнали със свистове, брумове и др. наобратно (през обратната проводимост на "микроконтролер-буферен усилвател-вход-АМ приемник").