Споко ,нищо не е станало.
Преди време ми донесоха за ремонт китайско зарядно по схема подобна на тази която си публикувал в началото на темата.Пак така с тиристор,само че този път са се оляли с икономията.Даже няма диоден изправител,ползват тиристора за изправяне и регулиране.За съжаление снимката не се получи както трябва.
Да вижда се че грец няма... Това с тиристора го пробвах, грешката ми тогава беше, че взех ценери от елимекса...
В WV Форума има една темичка с тиристорно зарядно, чиято схема получи много красива еволюция с обяснения итн...
Всичко започна с тая проста схемка на 2-ра страница в темата:
http://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?f=11&t=187926&sid=479202d818090256068065ef8f24ccba&start=15Малко е проблем пустия ценер, че е от време оно и не се намира аналог с подходяща мощност, тиристора все още е намира.
@ mirkata
Тия съвремнните модули отгоре, по точно тоя с релето може ли да напави 14.4в изходно и да ги поддържа, въпреки промяната в зарядния ток? И имам предвид точно 14,4, щото ако отклони до 14,8 трябва после да си хвърля акумолатора. И има ли защита от късо в изхода, защита от обратно включване и тн?
Импусния регулатор от 2рата снимка няма да го коментирам- не е за тая работа.
А 3-тата снимка е мисля за употреба в Русия само тя от там идва или за някви безумни ситуации, примерно: Живееш на село отдалечено от целия свят на 100км, зима е, Имаш дизелова джипка и е навалял 3 мера сняг, в тоя моемнт почва да те боли апандесита, знаеш че имаш около 5 часа докато се спука и никаде в къщата нямаш трансформатор или зарядно, телефона ти не баца щото не си заредил валчера и интернета е спрял щото е скъсан кабела... Това нещо бих го мернал какво напрежение дава преди да го вържа най малко и, като го връзвам ще се намирам в съседната стая- зад тухлена стена ще забда от там щепсела на удължителя в контакта. Изглежда безумно...
С точно тая схема от 3-тат снимка се третират Електролитните кондензатори за лампова техника за 250-300в, който са NOS преди употреба мисля , че излиза като изправено някъде към 150-180в, в тоя случай акумолатора май ще си гръмне много опасно. Пък и диода повече от 1А не може да подаде. Де да знам може в Русия Ел крушките на 100W да са с някво неверояятно високо съпротивление ама хич не ми се вярва, изглежда като безумно опасен бъзик.