Вчера започнах разглобяване и почистване на Филипс 204У-37, който купих тук от колега за 20 лв.
Стоял е години под небето и бакелита му е изключително изпостнял, много ръжда и други предизвикателства ме очакват, но не това е повода да пусна темата.
Две неща ме впечатлиха и то не за пръв път. Първото е специалната скала със станции, слушани тук по онова време - има доста български - също Скопие, Загреб, Белград.
В долният край на скалата се чете надпис "БАЛКАН", което значи, че са го направили специално за нас.
Имам и втори екземпляр, но сега не го открих за да го сложа за сравнение. Преди време забелязах същата подробност на друг Филипс - на неговата скала имаше знак ОЕ, т.е. Източна Европа. Колкото и малък пазар да е била държавата ни тогава производителите са ни отделяли внимание.
Втората подробност на която искам да обърна внимание е изключителното значение на плата в които е опакован високоговорителя - имам десетки случаи в които той е спасил мембраната и останалата част и говорителя е напълно работоспособен.
Може би някой колега е обърнал внимание на този факт и е наясно кой е въвел този дребен, но много важен елемент, без да знам засега кой е, моите благодарности за акъла му.