Снощи затихването и усилването на видинския предавател започна още около 19 часа. Към 23 часа се чуваше най-силно, но както винаги с по-лоша модулация в сравнение с румънските предаватели. На СВ ползвам феритна антена поради градски смущения от различни посоки.
Приемниците са Телефункен и Панасоник- интегрални, Селена и Алпинист - транзисторни.
Смущенията по-малко ли пречат на линейния приемник ?
Румънските предаватели, особено след 6 следобед, са номер 1! Направо им се възхищавам, а и завиждам, че ние вече нямаме толкова добре звучащо радио на АМ обхватите. И аз съм с феритна антена, приемниците ми са и лампови, и транзисторни, сега си играя с една еднолампова самоделка с обратна връзка, която може и да се изключва. От ламповите най-добре и чисто приема Ригонда-102, а от транзисторните VEF-206 и 221. Няма по-чисто приемащ приемник от линейния или регенеративния. Неудобното е че няма цифрова скала, но ще му правя такава с честотомера от Млад Конструктор, като входа на честотомера ще е свързан посредством бобина за връзка към трептящия кръг на регенератора. Естествено, ако е изключена обратната връзка нямаш и цифрова скала. Ако има включен компютър или телевизор с импулсно захранване, енергоспестяваща крушка в къщата/апартамента или радиото е до кабела за интернет, зарядно за телефон, забравете за качествено приемане, всички приемници шумят и бръмчат. Обаче тези смутители най-малко влияят на линейните приемници, затова ги и харесвам. Включен компютър в стаята е смърт за суперхетеродина на средни вълни, а на регенеатора му влияе много слабо. Макар че origo е прав, колкото е по-висока междинната, толкова по-малко шумят на средни вълни, но тогава пък избирателността по съседен канал ти отива на кино. Но колкото и да е висока междинната, щом има осцилатор, приемника винаги свисти и бръмчи, това ме дразни в тях най-много. Абе при суперхетеродините няма пълно щастие, не че при линейните има де, винаги има компромиси, но в регенеративните са по-поносими за мен, защото чистото приемане ми е най-важно.
Много важно е захранването, в мрежата има такива боклуци, че просто няма смисъл да се слушат вече мрежови приемници на СВ в големите градове. Сещам се за още един много голям смутител, поне при мен, това са новите цифрови електромери, които изпращат импулси (май в диапазона на дългите вълни) по цялата мрежа, не винаги, но често. Абе изобщо боклуци всякакви. Навивах си и разделителен траф 220-220V, като между намотките имаше 0,5 мм дебело медно фолио за електростатичен екран, кондензатори паралелно на диодите на греца, дросели последователно на фазата и нулата, кондензатори към земя на фазата и нулата, специално навиване на трафа, но резултатите бяха частични. Заземлението донякъде помага и е задължително да го има, но батерийното захранване си е най-добре. За ламповите приемници съм намислил преобразувател (естествено не импулсен) от 12 волта на 220, за да ги захранвам, но не съм пробвал защото 1 година не мога да си подредя работилницата както искам, че да почна пак работа.
Надявам се да не съм досадил на някой с дългите постове, но се надявам и да има нещо полезно.