До някъде е вярно, но не съвсем, но дори да е така защо точно в „изостаналата“ ни държава трябва тези неща да се случат първо? Нали щото е лесно за закриваш, ама да направиш нещо ново което изисква усилия и средства не. В САЩ обхвата на средни вълни е ПРЕТЪПКАН с качествени радиостанции. Когато казах на човека в ютюб че е чудесно че все още имат толкова много работещи предаватели, той страшно учуден ми каза: не знам защо го казваш, тук обхвата се използва много активно и е единствения начин за покриване на големите площи извън градовете. Т.е. там обхвата си се използва съвсем по предназначение. Тук в Европа също всички държави си го използват, Румънците имат няколко дълговълнови и два пъти повече средновълнови предавателя, които се приемат чудесно в почти цяла България. А БНР по случай 80 годишнината си реши да погребе първия си предавател, сам по себе си знаков за страната, един от малкото дълговълнови предаватели останали в света, и един от шесте в света предаватели с такава вретеновидна антена. Предавател с който българия присъстваше на картата на света, и можеше да се чува българска реч в цяла Европа а кой знае при подходящи условия на разпространение и извън нея. Не мога да разбера коя технология е аналог на дълговълновото и средновълновото радио. Цифровите им аналози ли, които със своето мизерно качество звучат като разговор по GSM колкото и да твърдят че са с по-високо качество на звука. Или може би Интернет, с фейсбук, туитър, скайп, форумите и всичките други малоумни социални приложения и мрежи които отдалечават хората все повече едни от други вместо да правят обратното, за което уж служат. Смартфоните в които са втурачени всички по улиците и се движат като зомбита ли? Могат ли тези алтернативни „по-добри“ технологии да се сравнят с удоволствието в детска възраст да сглобиш с подръчни средства детекторен радиоприемник и да напрягаш слуха си за да чуеш слабите звуци в слушалките на далечен радиопредавател, после седейки пред красив лампов радиоприемник да приемаш сред свистове и шум далечни радиостанции от чужи страни на другия край на земното кълбо, може ли уюта от топлата светлина на скалата на радиоприемника и звуците идващи от високоговорителя да се сравнят по някакъв начин с комуникирането в социалните мрежи пред студения цвят на монитора? Може ли тръпката че си хванал далечна радиостанция и че чуваш музиката и говора да се сравни дори по някакъв най-далечен начин с това да си пишеш в скайп или фейсбук с някой олигофрен от Хамерика. Какво интересно има в тези гарантирани комуникации, където са прекарани кабели по които информацията няма как да не достигне до там където се очаква? Къде отива тръпката да си радиолюбител и да комуникираш с колеги от различни държави, да установиш връзка под нивото на шума с 5 вата с другия край на земното кълбо... не, за мен тези неща не се заменят по никакъв начин с новите технологии. Цифровата телевизия макар с кристален образ без двойни образи и снежинки не е интересна, няма тръпка да нагласяш антената, да конструираш подходяща антена, да я монтираш на покрива и да я насочиш правилно... с изчезването на последния аналогов сигнал от ефира (FM радиото)(дано не изчезне скоро) ще изчезнат всички шансове идните поколения да се запалят по магията на радиото. Ама защо им е радио, нали имат таблети смартфони, нали веднага могат да си направят селфи и една минута по-късно всичките им идиотизирани приятелчета да започнат да коментират и да „лайкват“ във фейсбука. Както казваше една позната на майка ми че на сегашните младежи им имплантират чипове в главите защото всички се обличат, изглеждат и се държат еднакво, мислят еднакво и т.н. Вярно е, но не е необходимо да им имплантират чип за да ги контролират. Контрола се осъществява посредством социалните мрежи и телевизията. Където един олигофрен си излял кофа с ледена вода на главата, и в следващите 24 часа цялата планета вече говори за това и се полива с ледена вода, съвсем ДОБРОВОЛНО! Това не е ли ярък крещящ пример за мощта и влиянието на тези мрежи и изтъпяването до малоумие на съвременната младеж? Всеки следващ випуск са все по повърхностни, без никакво желание за познания и занимание с нешщо смислено. Младежите които истински се интересуват и разбират нещо от техника спада с всяка следваща година. Не, не ми харесва на къде вървят нещата. Радиото също на времето си е било голяма сила, но не съм съгласен че сега бива изместено от тези мрежи, защото те със сигурност водят до изтъпяване. Но то точно това се цели от управляващите в чиито ръце са тези неща. Няма да откажа да подкрепя инициатива за въстановяването на Вакарел, с надеждата че все пак може и да се промени нещо. Относно последните месеци, имаше наистина дни в които сигнала беше некачествен с изкривявания, но не беше за постоянно, оправиха го, последно преди да го спрат много хубаво си се чуваше, и перфектно се приемаше в Холандия, чисто и ясно. Имам и аз запис от Вакарел на аудиокасета тествайки руски радиокасетофон, трябва да преслушам записа ако не съм го затрил, да го дигитализирам и да го кача. Аз лично винаги ще помня този предавател с най-топлите възможни чувства, и винаги ще съжалявам че вече няма да можем да го слушаме. Както и всички останали радиопредаватели на средни вълни които спряха. Дано наистина един ден тези бандове да излязат от „регулация“ и контрол, и да можем да излъчваме в тях свободно и качествено.